Ψήφος ομογενών: Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια για συναινετική λύση του Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2019 10:19

Ψήφος ομογενών: Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια για συναινετική λύση του Μητσοτάκη

Ξεκινούν οι επαφές Μητσοτάκης με αρχηγούς.

Σκληρό «ροκ» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός για κατιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται καθώς σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές. Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη “εξίσωση”.

Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου έδειξε από χτες τον έντονο προβληματισμό της για το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».

«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρεται ότι: «Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».

Αντιδρά η ΝΔ

Η παραπάνω πρόταση χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ως «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους«.

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων «υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού«.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως «δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες με την ψήφο των αποδήμων.

Βέβαια αν δεν βάλει βέτο η αντιδεξιά τάση της Χαριλάου Τρικούπη είναι εφικτή μια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ το νομοσχέδιο δεν έχει καμία τύχη.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook