Ψήφος ομογενών: Προσκλητήριο διαλόγου Μητσοτάκη σε προς πολιτικούς αρχηγούς

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2019 13:22

Ψήφος ομογενών: Προσκλητήριο διαλόγου Μητσοτάκη σε προς πολιτικούς αρχηγούς

Ποια τηλεφωνήματα έγιναν, ποια ραντεβού “κλείδωσαν”.

Στο προσκλητήριο διαλόγου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά – κατά πληροφοριες- ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσουμπας.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες από το γραφείο του Πρωθυπουργού στους διευθυντές των γραφείων των κομμάτων συνεχίζονται αυτή την την ώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς κλειδώνουν για την ερχόμενη Παρασκευή στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή.

«Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο πιθανότατα στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν κρίσιμα θεσμικά ζητήματα (εκλογικός.νομος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ) και ενδεχομένως το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού.

Θεοδωρικάκος: Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα η ψήφος των ομογενών

Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την αντιπολίτευση στο σύνολό της να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα και να κάνει το αυτονόητο και το λογικό, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του «εθνικού χαρακτήρα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και τόνισε δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και οι εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Πρόθεση Μητσοτάκη να βρεθεί λύση

Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό. Το θέμα μας δεν είναι η επιβολή μιας άποψης, το θέμα είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα να μπορεί να υλοποιηθεί. Οι άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι αν εκείνη τη μέρα των εκλογών έρχονταν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κανονικά να μπορούν να ψηφίζουν κανονικά από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό, τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο αντικειμενικό και είναι μια ώρα που οι πολιτικοί, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να δείξει την αξιοπιστία. Και επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με τη βάση ότι η λύση πρέπει να είναι συνταγματική και να ακούσει τι λένε και οι υπόλοιποι πολιτικοί. Δεν βιάζομαι να πω ότι δεν θα γίνει αυτό. Είμαι εδώ για να κάνω τα πάντα, να συνδράμω την προσπάθεια του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου η ψήφος από το εξωτερικό των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να διευκολυνθεί. Και να μη μείνουμε στην ιστορία ότι βρήκαμε άλλο ένα θέμα τα κόμματα να τσακωθούν πολιτικά, αλλά ότι βρήκαμε ένα θέμα για να το λύσουμε, όπως το έχουν λύσει όλες οι χώρες του κόσμου. Διότι αυτό μπορεί να γίνει τεχνικά και ψηφίζοντας οι Έλληνες του εξωτερικού στα Προξενεία μας ή δυνητικά ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο».

Και τόνισε ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα στοιχειώδη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τέλος ανέφερε ότι θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και διευκρίνισε ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.

Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου έδειξε από χτες τον έντονο προβληματισμό της για το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».

«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρεται ότι: «Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».

Αντιδρά η ΝΔ

Η παραπάνω πρόταση χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ως «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους«.

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων «υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού«.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως «δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες με την ψήφο των αποδήμων.

Τι λέει το 51 άρθρο του Συντάγματος

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές. Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη “εξίσωση”.

Τέλος σε κάθε περίπτωση χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ το νομοσχέδιο δεν έχει καμία τύχη.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook