Προστασία πρώτης κατοικίας: Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις
Μόνο ηλεκτρονικά θα λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Μέχρι στιγμής από τις 17.442 αιτήσεις, έχει γίνει ρύθμιση σε μόλις 2 δανειολήπτες, ενώ μόλις 30 έχουν υποβάλλει αίτηση, ενώ ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για γραφειοκρατία.
Όπως είπε ο υπουργός, για αυτό το θέμα έχει υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με το συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Παράλληλα, συνέχισε ο ίδιος, «καλέσαμε στο υπουργείο τους εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν σε κάθε υποκατάστημα να υπάρχει εκπαιδευμένος υπάλληλος που θα βοηθά δωρεάν τους πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα».
Ήδη, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμη και θα παρέχει αυτήν την υπηρεσία από την Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».
Έρχεται και επικοινωνιακή καμπάνια
Τις επόμενες ημέρες, γνωστοποίησε ο υπουργός ότι θα ξεκινήσει «επικοινωνιακή καμπάνια για να πληροφορηθούν οι 150.000 πολίτες που υπολογίζουν η ΑΑΔΕ και οι τράπεζες ότι μπορούν να ενταχθούν στις παραμέτρους αυτής της ρύθμισης ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία έως τις 31 Δεκεμβρίου να εξασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, που συμπεριλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής και επιδότηση της δόσης. Εμείς θέλουμε στο τέλος του έτους που λήγει η ρύθμιση να προστατευθεί η 1η κατοικία των συμπολιτών μας».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, είχαν υποβληθεί μέχρι χθες αιτήσεις από 17.442 συμπολίτες μας, εκ των οποίων μόνο για 30 αιτήσεις είχε υποβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και από αυτές μόλις σε 2 έχει γίνει ρύθμιση ακριβώς λόγω της γραφειοκρατίας που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».
Η διαδικασία
Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:
- Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
- Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
- Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
Όσον αφορά το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.
Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
in.gr