Προσφυγικό : Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον εφιάλτη μιας γενικευμένης κρίσης
H κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού aπειλεί να “καταπιεί” την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί ματαίως να αποσυμφορήσει τα νησιά με ισότιμη κατανομή στις περιφέρειες. Τα μαντάτα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχή, καθότι από τη μία πλευρά τα νησιά του βορείου Αιγαίου έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπη με τις τοπικές αντιδράσεις, όπου ο Δήμαρχοι και τους Περιφερειάρχες σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη η εβδομαδιαία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων, υπό τον ειδικό συντονιστή και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, προκειμένου να εξετάσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις.
Οι ροές έχουν φτάσει στο “κόκκινο”, αφού κατά μέσο όρο καταφθάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα 200 άτομα. Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αυξάνεται, με το ζήτημα να εξελίσσεται σε βόμβα, αφού ο συνδυασμός των αντιδράσεων της κοινωνίας, με την υπερσυγκέντρωση στη Μόρια, η εικόνα με τα ασυνόδευτα ανήλικα και παράλληλα το ζήτημα της μετακίνησης των αστυνομικών δυνάμεων απειλεί σοβαρά να αλλάξει άρδην το θετικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κατάσταση πλέον να είναι εκρηκτική σε αρκετούς νομούς που αναμένεται να δεχθούν πρόσφυγες.
Οι δημοσκοπήσεις χτυπούν καμπανάκι αφού τα ευρήματα δείχνουν πως στον τομέα του μεταναστευτικού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί αποτυχημένη την κυβερνητική πολιτική, ενώ στο σύνολο της δίνουν εύσημα.
Οι ροές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την 1η Νοεμβρίου πέρασαν συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία, οι 582, πέρασαν στη Λέσβο, οι 25 στη Χίο και οι 43 στη Σάμο. Ωστόσο στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, παρά τη μετακίνηση συνολικά 850 αιτούντων άσυλο τις τελευταίες μέρες, σήμερα διαμένουν 14.887 άτομα.
Περί τους γδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 2 μεταφέροντας 75 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κάλυμνο. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.
Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής ακόμη 115 ατόμων. Επιπλέον με παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, μεταφέρθηκαν στο νησί, με πτήση ελικοπτέρου τύπου super puma, 2.000 εμβόλια για την ιλαρά και τον πνευμονόκοκκο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των φιλοξενουμένων παιδιών.
Αντιδράσεις
Τις τελευταίες ημέρες είχαμε το μπλόκο που έγινε από ομάδων ανθρώπων που φώναζαν ρατσιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα σε λεωφορείο που μετέφερε αιτούντες άσυλο στα Γιαννιτσά, αντίστοιχη συγκέντρωση στα διόδια Στρυμονικού στο νομό Σερρών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάλι με ακροδεξιό τόνο στην Καλαμαριά, συνέλευση στο Δήμο Σκύδρας αλλά και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ενάντια στη μετακίνηση και φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης.
Είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα οι σφοδρές αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στα Βρασνά, του Δήμου Βόλβης, ενάντια στη μετακίνηση 400 προσφύγων, που τελικά οδήγησαν στο να ματαιωθεί η εγκατάστασή τους εκεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήταν αυτή η απόφαση που έδωσε ώθηση και σε ομάδες κατοίκων άλλων περιοχών να κινητοποιήσουν ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται μεγάλες αντιδράσεις και στις μεταφορές που γίνονται νέων αφίξεων προς τα νησιά που διαθέτουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει και στη Χίο και στην Κω και στη Λέρο. Εδώ η αιχμή είναι ότι δεν οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να αντέξουν την παρουσία επιπλέον ανθρώπων.
Σχεδιασμός κυβέρνησης
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία κατάλληλων δομών φιλοξενίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών, της πλέον ευάλωτης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού.
Όπως σημείωσε, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, ενώ το 2017 μιλούσαμε για κατά μέσο όρο 2.500 ασυνόδευτα παιδιά, αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας βρίσκονται σχεδόν 4.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 15 Οκτωβρίου. «Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι στη χώρα μας καταφθάνουν περίπου 500-600 υπήκοοι τρίτων χωρών κάθε μέρα» εκτίμησε η υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι από το Αφγανιστάν (43%), ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το Πακιστάν (25%) και ένα μικρότερο από τη Συρία (9%).
Η κ. Μηχαηλίδου δήλωσε πως «μετά την καταγραφή τους από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το μέλλον των παιδιών αυτών μπορεί να εξελιχθεί, ως εξής: α) θα παραμείνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στα safe zones που υπάρχουν σε αυτούς, β) θα τοποθετηθούν σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας, είτε στα νησιά είτε στην ενδοχώρα, γ) θα τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, δ) θα βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη» και συμπλήρωσε ότι «μακροχρόνια, είτε θα κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα, είτε θα βρεθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν υπαχθούν στο καθεστώς οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης».
Η ΠΟΑΣΥ ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια
Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ζητά η ΠΟΑΣΥ, οι οποίοι με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία αναδεικνύουν το θέμα της διάθεσης και μετακίνησης των αστυνομικών δυνάμεων τόσο προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στην ενδοχώρα, «χωρίς όμως να συνοδεύονται οι μετακινήσεις αυτές από την πρέπουσα ορθή διαχείριση του μη επαρκούς δημοσίου χρήματος». Στην επιστολή τους ζητούν την «άμεση παρέμβασή προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή διάθεση του δημοσίου χρήματος και δη η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, βάζοντας τέλος σε λάθη και παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος, που ως γνωστόν επέφεραν μεγάλη αναστάτωση και αγωνία στο αστυνομικό προσωπικό και το οποίο ευλόγως αναμένει από εσάς τη δέουσα ενημέρωση για την αντιμετώπιση του εν θέματι προβλήματος».