Προσαρμογή της Περιφέρειας Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στην Καλαμάτα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στην εκδήλωση, που στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση σχετικών πολιτικών και στρατηγικών σχεδιασμών, ο κ. Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Σήμερα, συζητούμε για την προσαρμογή της Περιφέρειάς μας στην Κλιματική Αλλαγή και η Καλαμάτα, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος για δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πόλη που διαθέτει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο, διαθέτει ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο περιγράφει πολιτικές και κατευθύνσεις για το πώς θα οδηγηθούμε, πως -αν θέλετε καλύτερα- θα προετοιμαστούμε ως περιοχή για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης που η παρουσία της είναι πλέον έντονη.
Πως θα θωρακίσουμε την περιοχή μας, πως θα υλοποιήσουμε έργα και δράσεις φιλικές στο περιβάλλον σε ένα δρόμο – μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Ένα δρόμο γεμάτο προκλήσεις, που μας ανοίγει ωστόσο προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον».
Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου σημείωσε ότι «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία για να αναδείξουμε την ανθεκτικότητα και την καινοτομία της περιοχής μας».
Υπήρξε, επίσης, αναφορά στη συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, καθώς και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ως προς τον σχεδιασμό πολιτικών, έργων και δράσεων όπως αυτά περιγράφονται στο Κλιματικό Συμβόλαιο της πόλης, με τον κ. Βασιλόπουλος να υπογραμμίζει: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής δίχως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Τοπικό, περιφερειακό και εθνικό. Επομένως, βασική προϋπόθεση είναι η συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, των επιστημόνων και των επιχειρηματιών για να επιτύχουμε τους στόχους μας».
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είναι κοινή η άποψη ότι ως αυτοδιοικητικοί, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούμε άμεσα να παράγουμε θετικά αποτελέσματα, κάνοντας τα σχέδια που πολλές φορές συζητούμε, έργα χειροπιαστά. Έργα που θωρακίζουν την περιοχή μας, έργα αντιπλημμυρικά, έργα διαχείρισης και αξιοποίησης των πολύτιμων υδάτων μας, έργα που συνδέονται με την πράσινη ενέργεια, έργα που εν πολλοίς θα καταστίσουν με την υλοποίησή τους την Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά, λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο ανθεκτική και βιώσιμη».