Προϋπολογισμός 2025: Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, με περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και τελευταία την Ελλάδα στη σχέση επενδύσεων – ΑΕΠ στην Ευρώπη (video)
Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χάρη Μαμουλάκη, στο περιστύλιο της Βουλής
Με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η διεύρυνση και η μεγέθυνση είναι για λίγους και δεν υπάρχει ανάπτυξη για τους πολλούς. Η ταπείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών επιβεβαιώνεται και επίσημα. Και το κυριότερο: η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη ως προς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ.».
Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025, θα υπάρξουν 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω φόροι, 1,5 δισ. από ΦΠΑ και άνω του 1 δισ. από τον φόρο εισοδημάτων, που αναλύεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 209 εκατ. ευρώ για νομικά.
Επίσης, γίνεται επέκταση του προγράμματος χρήσης repos για χρηματοδότη χρέους ύψους 54 δισ. ευρώ, παραμένουν οι καθυστερήσεις των συμβάσεων του προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, προβλέπονται «ψυχούλα» για τα νυχτερινά του προσωπικού των σωμάτων ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων και μόλις 143 εκατ. ευρώ ως αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητάει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Παράλληλα, επισφραγίζεται η αποτυχία αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης με τη μη αύξηση του στεγαστικού αποθέματος για κατοικία και τη μη επιδότηση με προσιτά δάνεια των ατόμων που μπορούν να αγοράσουν σπίτι και χωρίς το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν να ωφελούνται με 130 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται με 700 εκατ. ευρώ από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για όλες τις κρυφές λεπτομέρειες που επηρεάζουν αρνητικά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.