Πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Με πρωτοβουλία δική μας στείλαμε αποστολή διάσωσης πολιτών στο Μάτι»
Μόλις μάθαμε ότι ο κόσμος πλέον βρισκόταν στη θάλασσα μετά τις 7:00 (με κάθε επιφύλαξη για τον ακριβή χρόνο) ανέλαβα εγώ προσωπικά πρωτοβουλία να κινητοποιήσω δυνάμεις, των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Αττικοβοιωτία, με σκοπό τη διάσωση των συμπολιτών μας, χωρίς να μας ζητηθεί οτιδήποτε από κανένα», κατέθεσε ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
Μόλις μάθαμε ότι ο κόσμος πλέον βρισκόταν στη θάλασσα μετά τις 7:00 (με κάθε επιφύλαξη για τον ακριβή χρόνο) ανέλαβα εγώ προσωπικά πρωτοβουλία να κινητοποιήσω δυνάμεις, των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Αττικοβοιωτία, με σκοπό τη διάσωση των συμπολιτών μας, χωρίς να μας ζητηθεί οτιδήποτε από κανένα».
Απόσπασμα από την κατάθεση που έδωσε στις 15 Ιουλίου 2020, ενώπιον του τακτικού ανακριτή κ. Αθανάσιου Μαρνέρη, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ (την περίοδο της τραγωδίας στο Ματι) κ. Κωνσταντίνος Φλώρος. Στην κατάθεση που παρουσιάζει «Το Βήμα» ο κ. Φλώρος αναφέρεται αναλυτικά σε κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων την μοιραία ημέρα που υπήρξαν χωρίς κανένα σχετικό αίτημα από την Πυροσβεστική, με σημαντική ωστόσο καθυστερηση. Η κατάθεση του κ. Φλώρου όπως κι αυτή του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που παρουσίασε η εφημερίδα μας, επιβεβαιώνουν την αδράνεια των υπευθύνων της Πυροσβεστικής για έγκαιρη αρωγή στους άτυχους πυρόπληκτους στο Μάτι.
Αύξηση των «συμβολαίων θανάτου» μετά την… καραντίνα
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φλώρος αναφέρει: «έδωσα εντολή πρώτον σε ένα αρματαγωγό με προσωπικό της Ζ-ΜΑΚ (επίλεκτη μονάδα) και λέμβους να κατευθυνθεί στην περιοχή Ραφήνα -Μάτι, δεύτερον σε λόχο της Ζ-MAK οδικώς από τη Νέα Πέραμο να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ραφήνας με 14 έως 15 λέμβους . Επίσης έδωσα εντολή σε ελικόπτερο διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού από τη βάση ελικοπτέρων Κοτρωνίου και σε ένα ελικόπτερο SH-47 Σινούκ το οποίο προσθαλασσώθηκε στην περιοχή του κόλπου Ραφήνας και άφησε δύο λέμβους με διασώστες. Επίσης ζήτησα από μια φρεγάτα Σκοπούν από τον κόλπο Καρύστου να πλεύσει βόρεια στην περιοχή και να αναλάβει καθήκοντα «Οn scene commander» (ΣΣ διοικητή σκηνής) συντονίζοντας και κατευθύνοντας παραπλέοντα πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιμενικού και πολιτικά. Επίσης διαθέσαμε και τρία σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Δύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών όπως κι ασθενοφόρα. Οι παραπάνω κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα μετά τα μεσάνυχτα».
Σε ερώτηση του ανακριτή αν υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα για την παροχή σωστικών μέσων μετά τις 7μμ από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ο κ. Φλώρος υπογράμμισε « όχι δεν μας ζητήθηκε. Την πρωτοβουλία αυτή την πήρα εγώ προσωπικά με την έγκριση βέβαια του αρχηγού του κυρίου Αποστολάκη καθόσουν αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Τελος ο κ. Φλώρος, όπως και στην κατάθεσή του ο κ. Αποστολάκης, αρνήθηκε ότι υπήρχε κάποια σχετική υπόδειξη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς αξιωματικό της Πυροσβεστικής που ήταν «σύνδεσμος» στο Πεντάγωνο κι ο οποίος τις κρίσιμες ώρες ζητούσε την μετάβαση ελικοπτέρου -το οποίο επιχειρούσε στο Μάτι- στην Κορινθία!
in.gr