Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ποιος ΔΕΝ στηρίζει τον Γιαννίτση τελικά; – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «αλληλοτρολάρονται»
Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να μην κρύβει την ενόχλησή του για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει υποψήφιο από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, τον Κώστα Τασούλα, και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να πάρει «κεφάλι» στις πρωτοβουλίες για προοδευτική υποψηφιότητα, επιζητώντας – ακόμα και μετά την ανακοίνωση του Τάσου Γιαννίτση από τον Νίκο Ανδρουλάκη – να συγκεντρώσει τις περισσότερες κεντροαριστερές ψήφους η δική του υποψήφια, Λούκα Κατσέλη.
Μία ατάκα, ωστόσο, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής οδήγησε σε μία νέα, πρωτότυπη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μας πάει πίσω στο 2001…
Στόχος ως υπουργός, στόχος και ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τι είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης; Αναφερόμενος στον Τάσο Γιαννίτση που πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί την Ελλάδα της συνέπειας και της υπευθυνότητας, που «αν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στον σωστό χρόνο, ίσως να μην είχαμε ζήσει τη μνημονιακή καταστροφή» – εννοώντας τον περίφημο «νόμο Γιαννίτση» για το ασφαλιστικό, ο οποίος απεσύρθη λόγω πρωτοφανών εργατικών κινητοποιήσεων, αλλά και εσωκομματικών αντιδράσεων εντός ΠΑΣΟΚ.
Ακριβώς το ίδιο με τον κ. Ανδρουλάκη, εξάλλου, είχε πει ο ίδιος ο Τάσος Γιαννίτσης το 2021, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, όπου εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν πέρναγε η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό το 2001, η χώρα δεν θα περνούσε μετά από μια δεκαετία σε μνημόνιο, καθώς τα ελλείμματα του ασφαλιστικού από το 2000-2001 μέχρι το 2010 που μπήκαμε σε μνημόνιο, αντιπροσώπευαν το 80% της αύξησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης του αείμνηστου Κώστα Σημίτη και σημερινός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε στόχος σοβαρών αντιδράσεων και επιθέσεων το 2001, με αποτέλεσμα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προέβλεπε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, να ματαιωθεί (σ.σ. ανεξαρτήτως που σχεδόν όλα αυτά και άλλα χειρότερα πέρασαν κατά την εποχή των μνημονίων και, δυστυχώς, συνεχίζουν να περνούν και μετά από αυτά…).
«Ο Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001, όχι το 2025»
Δοθείσης ευκαιρίας, λοιπόν, το Μαξίμου ανέλαβε δράση, με κυβερνητικά στελέχη να απαντούν στον Νίκο Ανδρουλάκη πως «η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001, την οποία υπονοεί ο κ. Ανδρουλάκης ως προνοητική πολιτική, που μάλιστα θα απέτρεπε τη μνημονιακή καταστροφή, μπλοκαρίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
«Όπως προκύπτει, ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025», σχολίασαν ειρωνικά, «τρολάροντας» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Αν αρέσει τόσο πολύ ο κ. Γιαννίτσης στη ΝΔ, ας τον ψηφίσουν!»
«Ακούμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε στο παρελθόν τον Γιαννίτση για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που και η ΝΔ τότε πολέμησε με κάθε τρόπο», ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Μάντζος.
Για να προτείνει χαρακτηριστικά: «Μα αν τους αρέσει ο κ. Γιαννίτσης, ας αποσύρουν τον κ. Τασούλα και ας ψηφίσουν τον κ. Γιαννίτση. Το επιτρέπει το Σύνταγμα». in