Πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Τα γυρίζει τώρα, «θα ζητήσω να αποσυρθεί» από το πόρισμα η αναφορά στην πυρόσφαιρα – «Δέχομαι απειλές»

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2025 14:30

Πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Τα γυρίζει τώρα, «θα ζητήσω να αποσυρθεί» από το πόρισμα η αναφορά στην πυρόσφαιρα – «Δέχομαι απειλές»

Στον αέρα βρίσκεται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού και πρόεδρο του Σιδηροδρομικού Τομέα, Χρήστο Παπαδημητρίου, να λέει τώρα ότι θα εισηγηθεί να αφαιρεθεί το τμήμα που αφορά στην πυρόσφαιρα καθώς αμφισβητείται η επιστημονική τεκμηρίωση της πιθανότητας η μεγάλη έκρηξη να προκλήθηκε από άγνωστη καύσιμη ύλη.

Το πανεπιστήμιο της Πίζας έστειλε επιστολή την Παρασκευή, την οποία δημοσίευσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και ζητά να απαλειφθεί η αναφορά στο ίδρυμα καθώς όπως σημειώνει δεν υπήρξε επίσημη συνεργασία παρά μόνο μία ιδιωτική επικοινωνία που δεν αφορούσε ειδικά τα Τέμπη.

Τη μη επίσημη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πίζας ο κ. Παπαδημητρίου ισχυρίζεται ότι την έμαθε την Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς την ευθύνη για την έρευνα για το δυστύχημα την είχε όπως λέει η Επιτροπή Διερεύνησης, που βέβαια διορίστηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Αμφέβαλε αλλά…

Αναφορικά δε με το πανεπιστήμιο της Γάνδης, που επίσης αναφέρεται στο πόρισμα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι έμαθε τρεις ημέρες πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος στις 27 Φεβρουαρίου ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν είχε πραγματοποιήσει τις δικές του προσομοιώσεις για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρόσφαιρας, αλλά αξιολόγησε τις προσομοιώσεις που του εστάλησαν από την Επιτροπή Διερεύνησης.

Η Επιτροπή Διερεύνησης βεβαίωσε το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ότι η έκθεση για την πυρόσφαιρα είναι μια χαρά και μάλιστα είχαν προσαρμόσει τα συμπεράσματα τους στις επισημάνσεις που έκανε το πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Ωστόσο, υποστηρίζει, ο ίδιος ζήτησε από την Επιτροπή Διερεύνησης λίγες μέρες πριν τη παρουσίαση να μην συμπεριληφθούν οι αναφορές στην πυρόσφαιρα στο πόρισμα καθώς ήθελε να περιμένει την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της «αμφισβητούμενης μεθόδου που χρησιμοποίησε η Επιτροπή» και από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης.

Η Επιτροπή όμως, αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου και ειδικότερα ο Μπαρτ Ακκού – το νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων – φέρεται να του είπε ότι αν δεν βγει το πόρισμα ως έχει θα παραχωρήσει ο ίδιος συνέντευξη Τύπου και θα κατηγορήσει τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του.

«Είχα δύο επιλογές να αποσύρω το πόρισμα εν όλω ή να το αφήσω ως είχε», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου σε μία αν μη τι άλλο περίεργη παραδοχή για κάποιον που έχει τόσο υπεύθυνη θέση.

Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο από το πανεπιστήμιο της Γάνδης

Αναφορικά δε με τα δημοσιεύματα που θέλουν το πανεπιστήμιο της Γάνδης να διαψεύδει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το ίδρυμα, ούτε επίσημη διάψευση για τα όσα αναφέρει το πόρισμα ενώ έχουν περάσει πάνω από 40 ημέρες από τη δημοσίευσή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης θα πληρωθεί από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ 15.000 ευρώ για τη συνεργασία.

Μετά από 40 ημέρες που δημοσιεύτηκε το πόρισμα, το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αμφισβητεί την αξιοπιστία της αναφοράς στην πυρόσφαιρα και τα αίτια που την προκάλεσαν, ρίχνοντας τις ευθύνες στην Επιτροπή Διερεύνησης και κυρίως στους δύο επιστήμονες που συμμετέχουν εκ μέρος του ευρωπαϊκού οργανισμού, οι οποίοι «καθοδηγούσαν και τους Έλληνες επιστήμονες».

Δέχομαι απειλές

Αίσθηση προκαλεί επίσης η δήλωσή του κ. Παπαδημητρίου ότι δέχεται απειλές να σταματήσει την έρευνα από μη εγχώριο παράγοντα ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το είδος του αγνώστου καυσίμου που πιθανόν προκάλεσε την πυρόσφαιρα ο Μπαρτ Ακκού είχε πει στην παρουσίαση του πορίσματος ότι δεν μπορεί να απαντήσει και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους χημικό μπορεί να είναι, καθώς η επιθεώρηση του δυστυχήματος δεν έγινε με τον τρόπο που έπρεπε να για μπορέσουν να προσδιορίσουν τον τύπο του καυσίμου.

«Υπήρξαν εκτιμήσεις για το ποιο θα μπορούσε να είναι το καύσιμο, αλλά παραμένουν εκτιμήσεις», είχε πει ο Ακκού, διευκρινίζοντας πως έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία. «Το μόνο στο οποίο μπορέσαμε να καταλήξουμε είναι πως οι μηχανές του τρένου ή το επίσημα καταγεγραμμένο φορτίο του δεν μπορεί να εξηγήσει την πυρόσφαιρα».

Για το ζήτημα δε των ελαίων σιλικόνης, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει στα χέρια του και τη γνωμάτευση του καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιου Κωσταντόπουλου, η οποία τα αποκλείει ως αίτιο της πυρόσφαιρας, όπως επανέλαβε σήμερα και ο κ. Παπαδημητρίου.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook