Προεδρία της Δημοκρατίας: Οι δύο δρόμοι Μητσοτάκη, οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση και οι «ρουκέτες» Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2024 21:45

Προεδρία της Δημοκρατίας: Οι δύο δρόμοι Μητσοτάκη, οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση και οι «ρουκέτες» Τσίπρα

Μπορεί το 2019, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδέθηκε από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εντούτοις, η συζήτηση που επίκειται μάλλον εξελίσσεται σε «δύσκολο σταυρόλεξο» για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους.

Πρόωρη χαρακτηρίζουν την κουβέντα από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2025 και ότι η κυβερνητική παράταξη δεν έχει καταλήξει ακόμη σε πρόταση. Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός του θέμα του Προέδρου δεν φαίνεται να τέθηκε στο  τετ α τετ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη.

Βέβαια, στους διαδρόμους της Βουλής συζητούν σε πηγαδάκια, μεταξύ άλλων και οι γαλάζιοι βουλευτές, ότι οι μετρήσεις, ήδη, τρέχουν και τα υποψήφια πρόσωπα έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά και «εκ δεξιών» και «εξ αριστερών». Από την άλλη, στους κόλπους της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα σενάρια για την θέση του ΠτΔ «τρέχουν» στα κομματικά γραφεία για τα καλά και σε αυτήν την περίπτωση τα διλήμματα είναι πάλι πολύ συγκεκριμένα.

Σημειωτέον ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του στο θέμα, καθώς τον κατηγόρησε για «υποβάθμιση του θεσμού» και τον κάλεσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούσε «να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας είναι μια καλή πρόεδρος και θα ανανεώσω τη θητεία της».

Οι δύο επιλογές του Πρωθυπουργού

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να βαδίσει σε δύο διαφορετικούς δρόμους. Η μία επιλογή είναι να προτείνει πρόσωπο που θα προέρχεται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και της συντηρητικής παράταξης. Με μία τέτοια κίνηση, είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και τους πιο «σκληρούς», αμβλύνοντας τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τα ονόματα που έχουν ευρέως κυκλοφορήσει είναι μεταξύ άλλων αυτά του Κωνσταντίνου Τασούλα, του Κώστα Καραμανλή, του Νίκου Δένδια και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Ως προς τον νυν Πρόεδρο της Βουλής πρόκειται για μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά που εξασφαλίζει την απόλυτη συνοχή στην κυβερνητική παράταξη. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρνήθηκε την πρόταση που κατέθεσε μέσω του Βήματος, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, σχολιάζοντας πως «αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση».

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχουν πέσει αρκετά πρόσωπα που προέρχονται από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα με «χέρια και με πόδια».

Στη συζήτηση έχει μπει και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα. Αν και ο ίδιος αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, που προέρχονται ακόμη και από το Σαμαρικό μπλοκ, καθώς είχαν συνεργαστεί μαζί του στα χρόνια της συγκυβέρνησης, εντούτοις, σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, αυτοί που θα «εξεγείρονταν» θα ήταν οι καραμανλικοί βουλευτές.

Το προηγούμενο διάστημα, έδαφος κέρδισε και το όνομα του Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Το πολύπειρο στέλεχος έχει ευρεία αποδοχή τόσο στον χώρο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς.

Η υποψηφιότητα της Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι δύσκολη, καθώς αντιδρούν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προερχόμενοι από την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Η πρόταση Ράμμου ανακατεύει την τράπουλα

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξαφνιάστηκαν από την δήλωση του Αλέξη Χαρίτση στο περιστύλιο της Βουλής. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς πρότεινε για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, πρόσωπο που βρέθηκε στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και ο κ. Ράμμος συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε εξαιρετικό κλίμα. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει τί απάντησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης μίλησε από το OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί για το ποιος θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί στο αξίωμα.

Η πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο είχε «πέσει στο τραπέζι» για πρώτη φορά προ ολίγων ημερών από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Μαργαρίτη στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» στο Mega. Πρόταση που προκάλεσε, μέσω του in, την άμεση αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τσουκαλάς επανήλθε στο θέμα. Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1, σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα να προταθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να κλείνει επί της αρχής την «πόρτα» στον Χρήστο Ράμμο.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο OT Forum, ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, ξεκαθάρισε ότι το πρόσωπο που θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να υποστηρίζεται από ένα μόνο κόμμα.

Πάντως, το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η προοδευτική αντιπολίτευση σχετίζεται με το ενδεχόμενο μίας κοινής υποψηφιότητας τύπου Ράμμου από τη μία και από την άλλη την πιθανότητα να στηριχθεί πρόταση ευρείας αποδοχής, προερχόμενη από την κυβέρνηση. Για το ΠΑΣΟΚ αυτό το σενάριο φαίνεται πως παραμένει ενεργό, άλλωστε, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, το κάθε πρόσωπο φέρει το δικό του ειδικό βάρος. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά φαίνεται πως δύσκολα θα συμφωνήσουν με την όποια κυβερνητική πρόταση, καθώς βάζουν ως «προμετωπίδα» το ζήτημα του Κράτους Δικαίου.

Είναι προφανές πως η συζήτηση για το πρόσωπο του ΠτΔ πρόκειται να «φουντώσει» το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, ο Γενάρης απέχει λιγότερο από 30 ημέρες. Τότε, θα «ανοίξουν» πλήρως τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook