Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι των Χριστουγέννων»-«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα
Με 6 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων που είναι απαραίτητα για το τραπέζι των εορτών, κάνει σήμερα πρεμιέρα το «Καλάθι των Χριστουγέννων». Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσεται το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα, καθώς και το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2025.
Να θυμίσουμε ότι στις 18 Δεκεμβρίου, θα εκκινήσει και το «Καλάθι του Άη Βασίλη», με 13 διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών.
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα
Στα ύψη κινούνται ξανά πολλές από τις τιμές στα βασικά τρόφιμα, επιβαρύνοντας ξανά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.
Οι διεθνείς τιμές του καφέ είναι αυξημένες κατά 75% από τις αρχές του έτους, ενώ η αύξηση στο κακάο φτάνει το ίδιο διάστημα το 137%.
Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού εμφανίζουν ανατιμήσεις 54%, του φοινικέλαιου 38%, του ηλιέλαιου 59% και του βουτύρου σχεδόν 30%. Πρόκειται τόσο για τρόφιμα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει, όσο και για τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, των οποίων οι τιμές πλέον «καίνε» ξανά τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.
Το ράλι στα τρόφιμα
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων πλέον διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών περίπου, αποτελώντας εκτός από οικονομικό πρόβλημα για τους καταναλωτές και πολιτικό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις και πρόβλημα χάραξης νομισματικής πολιτικής για κεντρικές τράπεζες αφού οι ανατιμήσεις προκαλούν νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα την εξέλιξη σε βασικά τρόφιμα από τις αρχές του έτους, σε δωδεκαμηνιαία βάση καθώς και σε βάση μήνα και εβδομάδας, με βάση στοιχεία της Trading Economics.
Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ -Food and Agriculture Organization (FAO) είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,5 μονάδες τον Νοέμβριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,5% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου και φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2023, όπως αναφέρεται.
Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων, οι οποίες αντιστάθμισαν ελαφρώς τις μειώσεις στις τιμές κρέατος, δημητριακών και ζάχαρης, σύμφωνα με τον FAO. Ο δείκτης FFPI τον Νοέμβριο ήταν 5,7% υψηλότερος από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Παρέμεινε 20,4% κάτω από το ανώτατο όριο των 160,2 μονάδων στο οποίο είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2022.
Πιο ακριβό το γάλα και το βούτυρο στην Ευρώπη
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO διαμορφώθηκε στις 139,9 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 0,9 μονάδων (ή 0,6 τοις εκατό) από τον Οκτώβριο και 23,4 μονάδες (20,1%) πάνω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο.
Οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος, ιδίως το πλήρες γάλα σε σκόνη, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης και της εποχικής μείωσης της παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση της εποχικής παραγωγής γάλακτος στην Ωκεανία.
Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ λόγω της ισχυρής εσωτερικής και διεθνούς ζήτησης εν μέσω στενών αποθεμάτων, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, σημειώνεται. Οι τιμές των τυριών επίσης αυξήθηκαν, αντανακλώντας τις περιορισμένες διαθεσιμότητες για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης εισαγωγών.
Τα φυτικά έλαια
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 164,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 11,4 μονάδες (ή 7,5%) σε μηνιαία βάση για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2022.
Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, το κραμβέλαιο, τη σόγια και το ηλιέλαιο. Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή εν μέσω υπερβολικών βροχοπτώσεων στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνεται. Οι παγκόσμιες τιμές σόγιας συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, κυρίως λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Ομοίως, οι τιμές του κραμβέλαιου και του ηλιελαίου αυξήθηκαν, αντανακλώντας τις προοπτικές περιορισμού των παγκόσμιων προμηθειών στις αντίστοιχες αγορές τους, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΟΤ