Πού το πάει ο «Σουλτάνος» μετά τις απειλές για γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα
Να ανεβάσει και άλλο το «θερμόμετρο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί η Άγκυρα η οποία μετά τη διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει οδηγηθεί εξαιτίας της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, προχωράει σε νέο μπαράζ προκλητικών ενεργειών.
Την ώρα που η Αθήνα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» αποδομώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς την Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί όλους τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά τις αντοχές αλλά και τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης.
Η αρχή έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκτόξευσε για μία ακόμη φορά πατριωτικές «κορώνες» προαναγγέλλοντας – ούτε λίγο ούτε πολύ – σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και το Καστελόριζο, ένα θέμα για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα το αποδεχτεί.
Σε μία ακόμη συνέντευξη – σόου του «Σουλτάνου» σε τηλεοπτικό κανάλι, θέλησε να δείξει πως το πρόσφατο τουρκολιβυκό σύμφωνο θα εφαρμοστεί άμεσα.
«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.
Προχώρησε δε, ένα βήμα παραπάνω απευθυνόμενους στις μεγάλες εταιρείες για συνεργασία στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
«Κλειδώνουν» με Navtex το Αιγαίο
Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά την προσγείωση του πρώτου τουρκικού drone που έφτασε στο Λευκόνοικο που βρίσκεται στην περιοχή της Κατεχόμενης Κύπρου, με απώτερο στόχο να χρησιμοποιηθεί για να επιβλέπει μαζί τα τουρκικά γεωτρύπανα που πραγματοποιούν παρανόμως έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήρθε μία νέα Navtex με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει για ασκήσεις με βολές περιοχή του Αιγαίου.
Η NAVTEX 1507/19 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης αφορά σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά που θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Δεκεμβρίου, μεταξύ 4 π.μ μέχρι τις 8 π.μ.
Η περιοχή στο Αιγαίο που δεσμεύεται είναι ανάμεσα σε Ικαρία, Πάτμο, Φούρνος και Μύκονο.
Πώς απαντά η ελληνική διπλωματία
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο θα αναπτύξει όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης.
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε μία νέα διπλωματική «εκστρατεία» καθώς μετά τη συνάντηση με τον Γκουτέρες, θα επισκεφθεί αρκετές χώρες με στόχο την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών θέσεων, μετά τις εξελίξεις που έφερε η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη, θα βρεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Ιορδανία.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης και το σχέδιο αντίδρασης
Η τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχουν φέρει στο προσκήνιο την αντίδραση που θα είχε η χώρα μας μετά από ένα «θερμό» επεισόδιο ή έπειτα από μία ακραία ενέργεια της γειτονικής χώρας, όπως την αποστολή ερευνητικού σκάφους για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» έχει ανανεωθεί το σχέδιο απάντησης σε περίπτωση απόπειρας εισβολής ενός τουρκικού ερευνητικού για διεξαγωγή έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στην «κόκκινη γραμμή» που έχει δημιουργηθεί νότια της Κρήτης ή σε άλλα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάντα έτοιμο προς ενεργοποίηση και έχει τρία στάδια κλιμάκωσης. Αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ή το «Ορουτς Ρέις» ή ένα τρίτο σκάφος που προαναγγέλλει ότι θα αγοράσει η Αγκυρα, επιχειρήσουν να κινηθούν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης, η δυναμική απάντηση της Ελλάδας θα έχει τα ακόλουθα στάδια:
- Το πρώτο στάδιο αντίδρασης θα είναι η αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.
- Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και το τουρκικό σκάφος συνεχίσει την πορεία του με στόχο την έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα δοθεί εντολή για την απώθησή του, από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
- Η χρήση των στρατιωτικών μέσων είναι τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης. Το απόρρητο σχέδιο στρατιωτικής δράσης είναι προφανές ότι προβλέπει διεμβολισμό για την απομάκρυνση και, σε τελική φάση, καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.
Η Αθήνα, ωστόσο, δεν προκρίνει και δεν επιθυμεί ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, όπως τονίζουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές. «Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας», υπογραμμίζουν αρμόδιοι παράγοντες.