Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ – «Όλα είναι στο τραπέζι», λέει η Φον ντερ Λάιεν

«Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι». Αυτό διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για «ισχυρό σχέδιο για αντίποινα» στους αμερικανικούς δασμούς, στον βαθμό που ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε ίδια, στέλνοντας μήνυμα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πως: «η Ευρώπη έχει πολλά χαρτιά. Από το εμπόριο στον τομέα της τεχνολογίας μέχρι το μέγεθος της αγοράς μας. Αλλά, αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε σταθερά αντίμετρα. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι», είπε.
Big Tech και τράπεζες
Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τις εξαγωγές υπηρεσιών, στις οποίες οι ΗΠΑ υπερέχουν. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τον αποκλεισμό εταιρειών από τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών βάσει του εκτελεστικού κανονισμού της ΕΕ, γράφουν οι FT.
Στοχεύοντας τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σκέφτονται τράπεζες όπως η J.P. Morgan ή η Bank of America ή παίκτες τεχνολογίας όπως το κοινωνικό δίκτυο X του Έλον Μασκ, ο γίγαντας αναζήτησης Google ή η Amazon, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής στον κόσμο, επισημαίνει το Politico.
Μια περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν η χρήση του μηχανισμού αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument), για πρώτη φορά, που θα σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να προχωρήσει σε ακόμη πιο επώδυνες ενέργειες για την πνευματική ιδιοκτησία και για τις δημόσιες συμβάσεις και να μειώσει την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην αγορά του, εφόσον συμφωνήσει η πλειοψηφία των κρατών μελών της.
Αξιοσημείωτο είναι το σχόλιο του Tobias Gehrke, ανώτερου συνεργάτη της Κομισιόν για την Εξωτερική Πολιτική: «Οι τεχνολογικοί γίγαντες, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία και οι φαρμακευτικές εταιρείες της Αμερικής έχουν βαθιές ρίζες στην Ευρώπη. Εάν πιεστούν πολύ, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σφίξουν τις βίδες: ψηφιακές εισφορές στη Silicon Valley, ρυθμιστικοί κανόνες στη Wall Street ή φόροι στις εξαγωγές φαρμάκων των ΗΠΑ». Οπως είπε ο ίδιος, χαρακτηριστικά, «η Αμερική μπορεί να κρατά το μεγαλύτερο ραβδί, αλλά η Ευρώπη έχει πολλές αιχμηρές πέτρες να πετάξει».
«Βλέποντας τη στάση των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είναι όλες κοντά στον Τραμπ, έχεις την εντύπωση ότι πιέζουν τον Λευκό Οίκο εναντίον της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε αντίποινα», δήλωσε ο Yves Melin, συνιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Cassidy Levy Kent.
Συνεργασία απέναντι στην Κίνα
Η φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να πιέσει την Κίνα να αλλάξει το εξαγωγικό της οικονομικό μοντέλο, χωρίς να κατονομάσει άμεσα τη χώρα, όπως γράφουν οι FT: υπήρχαν «σοβαρά ζητήματα στον κόσμο του εμπορίου. Υπερπαραγωγική ικανότητα, ανισορροπίες, άδικες επιδοτήσεις, άρνηση πρόσβασης στην αγορά, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακούω Αμερικανούς, όταν λένε ότι κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τους κανόνες. Συμφωνώ. Υποφέρουμε κι εμείς από αυτό. Ας δουλέψουμε πάνω σε αυτό, λοιπόν».
Στάση αναμονής από την ΕΕ
Η ΕΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία απάντηση στους δασμούς 25% του Τραμπ στα αυτοκίνητα, ενώ ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε επιβολή επιπλέον δασμών αξίας 26 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, όπως είχε ανακοινωθεί, επειδή ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, φοβήθηκαν μια ακόμη μεγαλύτερη αντεπίθεση από τις ΗΠΑ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσουν στη συνέχεια στους ημιαγωγούς, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ξυλεία. Σημείωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να θέλει να διαπραγματευτεί πρώτα, γιατί οι δασμοί θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό, θα κοστίσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα «δημιουργούσαν ένα γραφειοκρατικό τέρας νέων τελωνειακών διαδικασιών».
Πάντως, ενώ η ΕΕ τηρεί στάση αναμονής, με αξιωματούχους να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι προγραμματισμένες για τις 2 Απριλίου ανακοινώσεις Τραμπ μπορεί να είναι απλώς το προοίμιο ενός γύρου συνομιλιών, οι ΗΠΑ επιμένουν να βάζουν ζήτημα όχι μόνο για δασμούς, αλλά και για τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι βάζουν εμπόδια στις εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Η Ουάσιγκτον διακηρύσσει, επίσης, ότι τα συστήματα ΦΠΑ των κρατών μελών της ΕΕ είναι άδικα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αξιώνοντας να καταργηθούν οι ψηφιακοί φόροι σε εταιρείες τεχνολογίας, σε όποιες χώρες εφαρμόζονται, και οι Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τη νομοθεσία για τον τρόπο που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ οι εταιρείες τεχνολογίας.
Πηγή: ot.gr