Πώς βάθυνε το ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή – Οι προειδοποιητικές βολές

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2024 09:46

Πώς βάθυνε το ρήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή – Οι προειδοποιητικές βολές

Η απόφαση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μην δώσουν το παρών στην γιορτή των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα πάντα ώστε οι δυο πρώην πρωθυπουργοί να δώσουν το παρών στη Ρηγίλλης, όμως οι ίδιοι αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αποστάσεις που έχουν πάρει εδώ και χρόνια από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για μήνες τώρα και ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης προς τη κυβέρνηση, οι δημοσιογραφικές στήλες «πλημμύριζαν» με παραπολιτικές ειδήσεις ή αναλύσεις (άλλοτε βάσιμες και άλλοτε όχι) που ήθελαν τους δυο πρώην πρωθυπουργούς να παίρνουν αποστάσεις από το Μαξίμου. Πλέον, όμως, και ιδιαίτερα μετά την χθεσινή τους απουσία από μια γιορτή όπως αυτή, η εσωκομματική αντιπολίτευση «αλλάζει πίστα» και όλοι πια μπορούν με ασφάλεια να μιλήσουν για ένα ρήγμα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να εμφανίστηκε στη συνέντευξή στο MEGA (χθες, Παρασκευή) χωρίς διάθεση κριτικής προς τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, όμως είναι γνωστό πως στο Μαξίμου «βράζουν», με αρκετούς να χαρακτηρίζουν ως μέγα λάθος την στάση των δυο.

Η χθεσινή ωστόσο διπλή «βόμβα» των δυο πρώην πρωθυπουργών δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ήταν ένα ακόμα επεισόδιο σε μια σχέση δύσκολη που στο πέρασμα του χρόνου έγινε πολεμική και σήμερα μοιάζει… ανύπαρκτη.

Οι πρώτες βολές Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά

Η πρώτη βολή έρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά το μακρινό 2020. Τότε, ο πρώην πρωθυπουργός «σπάει» την επίσημη γραμμή σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα (Oruc Reis, Έβρος) και εκφράζει ξανά την «σκληρή γραμμή» για τη σχέση Αθήνας και Άγκυρας. Κόντρα, λοιπόν, στο Μαξίμου ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως η «Ελλάδα δεν συνομιλεί με πειρατές» και καλεί την Αθήνα –εμμέσως- να αλλάξει προσέγγιση στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων με την Τουρκία και του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», διαμηνύοντας ότι «διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς». Πρόσθεσε δε ότι για να αποφύγουμε μια σύγκρουση, θα πρέπει να τους «πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

Ο Καραμανλής σπάει τη σιωπή του και ζητά εξηγήσεις για τις υποκλοπές

Ο Κώστας Καραμανλής για πολλά χρόνια απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις του ενώ τοποθετείτο δημόσια μονάχα όταν τίθετο ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πορεία της χώρας. Τον Αύγουστο του 2022, το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, και στις αρχές Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια ζητά από τον πρωθυπουργό να ρίξει άπλετο φως.

«Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Σαμαράς αποδομεί τη κυβερνητική γραμμή από το Παλλάς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το ινστιτούτο του, ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να αποδομήσει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Σε μια ομιλία 40 και κάτι λεπτών, επιτέθηκε στο Μαξίμου λέγοντας πως η «παράταξη μας δεν μπορεί να δεχθεί φαινόμενα υποκλοπών», κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ τροφοδοτεί την συζήτηση για την Ουκρανία ξεχνάει την Κατοχή της Κύπρου, ενώ κατακεραύνωσε τη κυβέρνηση για το ζήτημα των ομοφύλων ζευγαριών.

«Υπάρχει ακόμα η τάση, σε κάποιες δυτικές χώρες, να υποκατασταθεί το ιερό Πρόσωπο της Μάνας και του Πατέρα, στα επίσημα έγγραφα, με περιφράσεις του τύπου: “Γονέας ένα” και “γονέας δύο”» είχε πει χαρακτηριστικά.

Εκτός ο Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Με μια απόφαση που λίγοι περίμεναν ο Κώστας Καραμανλής αποφασίζει να μην είναι παρών στην εκλογική μάχη του Ιουνίου του 2023. «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του, υποστηρίζοντας πως είναι σίγουρος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, πολλοί τότε ερμήνευσαν την απόφαση του αυτή ως πλήρη διαχωρισμό της θέσης του από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο για το ζήτημα των υποκλοπών αλλά και των χειρισμών των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σαμαράς: διπλό «όχι» σε ομόφυλα και μετανάστες

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίζει πέρσι να πει διπλό όχι σε ομόφυλα και μετανάστες. Και στις δυο περιπτώσεις μάλιστα φροντίζει να ξεκαθαρίσει την θέση του, να μιλήσει πολιτικά και να αντιταχθεί δημόσια στις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες» είχε πει στην πρώτη του προειδοποιητική βολή πριν το μεγάλο «ξέσπασμα» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τα τύμπανα πολέμου που ήχησαν στο Πολεμικό Μουσείο

Σημείο καμπής ωστόσο στην εξέλιξη των πραγμάτων ήταν η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, όπου οι δυο πρώην πρωθυπουργοί ξεσπάθωσαν κατά της κυβέρνησης, και μάλιστα λίγες εβδομάδες αφότου η Νέα Δημοκρατία βυθίστηκε στις Ευρωεκλογές.

Εκείνο το απόγευμα του Ιουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε ευθέως κατά του πρωθυπουργού για την υπόθεση του γάμου των ομοφύλων, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ έδειξε ότι δεν ξέχασε τα άδεια έδρανα στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προβοκάτσια.

«Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Επιτέθηκε στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, υποστήριξε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, ασχέτως «μεγάλων θέσεων»-μια έμμεση αναφορά στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετεί την πατρίδα και την παράταξη. Με άλλα λόγια, περιέγραψε εαυτόν ως τη φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ.

Από τη πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής τα έβαλε ευθέως με το επιτελικό κράτος, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για ελιτισμό και αλαζονεία στο Μαξίμου. «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους», είπε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε: «όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη» είχε πει χαρακτηριστικά.

Η απουσία από την ΔΕΘ

Τις άγριες διαθέσεις τους είχαν φροντίσει οι δυο πρώην πρωθυπουργοί να τις δείξουν και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και οι δυο αποφάσισαν να απέχουν με τον Αντώνη Σαμαρά μάλιστα το απόγευμα εκείνο να παρίσταται στην εκδήλωση του γνωστού διεθνολόγου Γιάννη Μάζη στο Ναύπλιο.

IN

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook