«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου μετά την πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ στις φοιτητικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε στις 11/04/2019 09:14

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου μετά την πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ στις φοιτητικές εκλογές

Η απογοήτευση στο  κυβερνών κόμμα διαβάζοντας τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι έκδηλη καθώς βλέπει να καταρρέει η παράταξη Bloco του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά τα οποία δεν είχε το κυβερνών κόμμα ούτε όταν… αγκομαχούσε να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή

«Μαύρα σύννεφα» σκεπάζουν από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στα οποία αποτυπώθηκε η «εξαφάνιση» της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξη για 33η συνεχή χρονιά της ΔΑΠ ως πρώτη δύναμη καθώς και η ισχυροποίηση των υπολοίπων αριστερών σχημάτων.

Η απογοήτευση στο  κυβερνών κόμμα διαβάζοντας τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι έκδηλη καθώς βλέπει να καταρρέει η παράταξη Bloco του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά τα οποία δεν είχε το κυβερνών κόμμα ούτε όταν… αγκομαχούσε να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Μάλιστα πολλοί φοβούνται τον αντίκτυπο που θα έχουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στις  επικείμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές .

Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου δεν είναι τόσο η πρωτιά της ΔΑΠ (παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ) καθώς αυτή ήταν αναμενόμενη. Το στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετο «πονοκέφαλο» και προβληματίζει ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, είναι η κυριαρχία των υπόλοιπων αριστερών σχημάτων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τόσο της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ) όσο και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς , όπως οι Ανεξάρτητες Ενιαίες Αριστερές Κινήσεις (ΕΑΑΚ).

Τι  έδειξαν τα αποτελέσματα

Παρά τα διαφορετικά αποτελέσματα που έδωσαν και φέτος για μία ακόμη χρονιά οι φοιτητικές παρατάξεις, το κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι η ανάδειξη της ΔΑΠ ως πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ για 33η χρόνια. Η ΔΑΠ φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 49% στα πανεπιστήμια και 62% στα ΤΕΙ.

Η Πανσπουδαστικής Κίνηση Συνεργασίας δείχνει να παγιώνεται στη δεύτερη θέση , με ποσοστό πάνω από το 20% ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των ΕΑΑΚ (κινούνται πολιτικά στον χώρο του ΝΑΡ) καθώς κινούνται κοντά στο 9%. Η πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΠ, κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό περίπου στο 8%.

Αναφορικά με το Bloco, τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο όριο της…εξαφάνισης. Η παράταξη κινείται κοντά στο 1% (0,9 έως 1,48%) βάσει των αποτελεσμάτων που δίνει η κάθε παράταξη ξεχωριστά γεγονός που δείχνει ότι η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον αμελητέα δύναμη στα πανεπιστήμια.

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων;

Παρά την απαξίωση που υπάρχει για τις φοιτητικές εκλογές, λόγω των διαδικασιών με τα ξεχωριστά αποτελέσματα που εκδίδουν κάθε χρόνο οι παρατάξεις, δεν παύει να αποτελούν μία «φωτογραφία» για την απήχηση των κομμάτων στη νεολαία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα βλέπουν λίγες ημέρες πριν τις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο να καταρρέουν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να διεισδύσει στη νέα γένια. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νέου εξεταστικού και τις εξαγγελίες για «ελεύθερη πρόσβαση» σε ορισμένα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, φαίνεται πως η φοιτητιώσα νεολαία «καταψήφισε» το κυβερνητικό σχέδιο Γαβρόγλου.

Εκεί που άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε, βλέπει τις δυνάμεις του να εξαφανίζονται και να κερδίζουν έδαφος πιο ριζοσπαστικά σχήματα της Αριστεράς. Όπως αναφέρουν αρκετοί φοιτητές αριστερών σχημάτων, η νεολαία δεν στηρίζει το μέλλον της στην πολιτική των επιδομάτων που προωθεί η κυβέρνηση, δεν επικροτεί τους χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών και δεν συναινεί στην υπερφορολόγηση των πολιτών προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα.

Εκτός από αυτά τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι και με τα προβλήματα στο εσωτερικό των ΑΕΙ. Προβλήματα που δεν είναι άλλα από την υποχρηματοδότηση, τις κακές υποδομές και τη «βίαιη» συγχώνευση ιδρυμάτων που προχώρησε το υπουργείο Παιδείας παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μέρους της πανεπιστημιακούς και φοιτητικές κοινότητας.

Οι φοιτητές, με βάση τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν να τιμωρούν τόσο την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

in.gr