Το 2019 ήταν μια χρονιά που αποχαιρετήσαμε σημαντικούς ανθρώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Πολιτικούς που ξεχώρισαν για το ήθος και τη δράση τους και δημοσιογράφους που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Δημήτρης Σιούφας
Ο Δημήτρης Σιούφας, παλιό και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει υπουργός και πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.
Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ από το 1997 και πριν, ήταν στην ίδια θέση το 1979 – 1985 και το 1994 – 1997. Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (1997-2001) και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (2001-04). Από τον Απρίλιο του 2000 ως το Μάρτιο του 2004, ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Αντώνης Λιβάνης
Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, εκδότης και πολιτικός, μέλος της Εθνικής Αντίστασης και εξορισθείς από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ως πολιτικός, υπήρξε ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Στο πλευρό του, διετέλεσε γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού από το 1981 έως το 1989, ενώ από το 1993 έως το 1996 ήταν υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Παράλληλα, ήταν ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, καταγράφοντας εντυπωσιακή πορεία στον κλάδο των εκδόσεων.
Δημήτρης Χριστόφιας
O τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας έφυγε από τη ζωή έπειτα από νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με προβλήματα στους πνεύμονες.
Ροβέρτος Σπυρόπουλος
Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πολιτικός και συνδικαλιστής, ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, βουλευτής Αρκαδίας, υφυπουργός, γενικός γραμματέας υπουργείων και διοικητής κρατικών οργανισμών.
Γιάννης Μανώλης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και επί σειρά στέλεχος της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης.
Ο Γιάννης Μανώλης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1950 στο Αραχναίο. Σπούδασε τεχνολόγος-μηχανικός. Από το γάμο του με την Γεωργία Μανώλη-Κοντογεωργίου απέκτησε μια κόρη και έναν γιό.
Το 2004 εκλέγεται πρώτος βουλευτής στο νομό Αργολίδας με τη ΝΔ ενώ το 2007 επανεκλέγεται στον ίδιο νομό. Από το 1998 έως το 2004 είχε διατελέσει γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ ενώ στο ίδιο διάστημα ήταν μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1995 – 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ειρήνης.
Δημήτρης Θεοχαρίδης
Ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που ανέδειξε η Φλώρινα ήταν ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών, το πρωί της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2019.
Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1914 στις Αγραπιδιές του δήμου Αμυνταίου. Γιος του Μιχαήλ (δασκάλου πρόσφυγα από τη Θράκη) και της Σουλτάνας. Σπούδασε νομικά και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία πριν τον πόλεμο του ’40.
Ήταν μαχητής του θρυλικού 28ου Συντάγματος Πεζικού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Αντίστασης και ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ Αμυνταίου, καθώς και προσωπικός φίλος του γραμματέα της Κ.Ε. του ΕΑΜ Θανάση Χατζή.
Κώστας Γκιουλέκας
Γεννημένος στη Νάουσα, ο Κ. Γκιουλέκας πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα πολέμησε ως αξιωματικός στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού
Έζησε πολλά χρόνια στην πολιτική προσφυγιά και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός.
Διετέλεσε πρόεδρος του «Συλλόγου Μηχανικών Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων». Ήταν γεννημένος στη Νάουσα και ως την τελευταία μέρα της ζωής του ενεργό μέλος της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων.
Μανώλης Σκουλάκης
Ο Μανώλης Σκουλάκης ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός. Διατέλεσε βουλευτής, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και δήμαρχος Χανίων.
Νίκος Αναγνωστόπουλος
Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στην εκλογική του Περιφέρεια, την Α’ Αθηνών, καθώς πάντα στεκόταν δίπλα στον άνθρωπο που είχε ανάγκη. Ξεχωριστό ήταν το έργο του ως πολιτικός μηχανικός για το οποίο απέσπασε πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Νίκος Λιναρδάτος
Ο Νίκος Λιναρδάτος, ήταν πρώην υπουργός, αλλά και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες στη Νομική Αθηνών.
Μετά την πτώση της δικτατορίας, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών και αργότερα υφυπουργού Τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διεξήγαγε τις εκλογές του 1974.
Διετέλεσε, επίσης, υφυπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Τζαννετάκη και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Θέμος Αναστασιάδης
Σε ηλικία 61 ετών έφυγε από τη ζωή ο Θέμος Αναστασιάδης, μετά από μακρά ασθένεια.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» πέθανε μετά από ενάμιση χρόνο μάχης με τον καρκίνο.
Ο Θέμος Αναστασιάδης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο Βασιλική Παναγιωτοπούλου, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.
Βασίλης Λυριτζής
O δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής έφυγε από τη ζωή προξενώντας θλίψη στον δημοσιογραφικό, κι όχι μόνο, κόσμο.
Ο Βασίλης Λυριτζής πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο σε ηλικία μόλις 59 ετών. Ο καρκίνος τον χτύπησε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες τον νίκησε.
Ήταν ένα ιδιαίτερα ικανός και πάνω απ’ όλα ευπρεπής δημοσιογράφος που δεν δημιουργούσε εντάσεις και ήταν φιλικός με όλους. Έγινε γνωστός μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου στην κρατική τηλεόραση και στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ ως το απόλυτο δίδυμο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι κατάφεραν να φτιάξουν μια καλή παρέα που τιμήθηκε από τους τηλεθεατές με υψηλά νούμερα.
Μένυα Παπαδοπούλου
Η δημοσιογράφος Ασημίνα (Μένυα) Παπαδοπούλου πέθανε σε ηλικία 74 ετών μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ελληνική Τηλεόραση που ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδήσεων.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και έχει συνεργασθεί επί 12 χρόνια με το Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, παρουσιάζοντας Πολιτικές εκπομπές και σχολιάζοντας ή αναλύοντας Διεθνή και Διπλωματικά Θέματα.
Αλέξανδρος Οικονομίδης
Την μάχη με τον καρκίνο έχασε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Οικονομίδης.
Γεννημένος το 1952 στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και φτάνει έως τις πτυχιακές εξετάσεις για να γίνει ιατρός.
Φώτης Χρονόπουλος
Ο δημοσιογράφος Φώτης Χρονόπουλος πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 56 ετών.
Ο Φώτης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών φοίτησε στο τμήμα Διεθνών Σπουδών της Παντείου Σχολής. Από την ηλικία των 20 ετών το 1983, παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στους Ρ/Σ «Κανάλι 15», «Κανάλι 1», ενώ το 1987 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» καλύπτοντας το πολιτικό ρεπορτάζ και τα θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα από το 1991 εργάζεται στον «ANTENNA», στην παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ειδήσεων. Αργότερα, θα εργαστεί στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Εστία», «Ελεύθερος Τύπος» «Βήμα», στον Τ/Σ «Star Channel»,το περιοδικό «Newsweek», σε εφημερίδες και σταθμούς της Πάτρας με την οποία παρέμεινε πάντοτε συνδεδεμένος, ενώ τα τελευταία χρόνια θα βρεθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας.
Δημήτρης Ρίζος
O πρώην εκδότης του Ελεύθερου Τύπου και του Αδέσμευτου Τύπου Δήμητρης Ρίζος έφυγε από τη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με την υγεία του και τον τελευταίο καιρό νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή.
Σε ηλικία 14 ετών ο Δημήτρης Ρίζος είχε υπογράψει το πρώτο του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος της Δράμας», όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμη. Εδωσε εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία, αλλά τα παράτησε στα δύο χρόνια γιατί στο μεταξύ είχε μπει στο Πάντειο.
Γιάννης Γκίνης
Έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής ειδήσεων και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αθήνα 9,84 Γιάννης Γκίνης, μετά από μία γενναία, πολύχρονη μάχη, που έδωσε με τον καρκίνο.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 αποχαιρετούν με οδύνη έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν υπέροχο φίλο, που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα στο χώρο της δημοσιογραφίας.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης γεννήθηκε το 1952 στα Γρεβενά και η πρώτη του δημοσιογραφική απασχόληση ήταν το 1980 στην Εφημερίδα «Αυριανή». Μετά εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ως προϊστάμενος του ελεύθερου δικαστικού και αστυνομικού ρεπορτάζ. Εν συνεχεία προσελήφθη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για αρκετό χρονικό διάστημα. Εργάστηκε επίσης, μεταξύ των άλλων στην εφημερίδα «Βραδυνή» και μετά μέχρι την ημέρα που απεβίωσε εργάστηκε στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 καταλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις.,