Πολιτική κόντρα για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2024 19:35

Πολιτική κόντρα για την Ελλάδα

Η αντιπαράθεση στην Ισπανία συνεχίστηκε με σχόλια της Υπουργού Επιστήμης και Καινοτομίας, Νταϊάνα Μοράντ, σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης της Ελλάδας.

Η Μοράντ χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας ως «βίαιη και απάνθρωπη», αναφερόμενη στις αυστηρές μεθόδους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας.

Ο Εστέμπαν Γονθάλεθ Πονς, υψηλόβαθμο στέλεχος του PP, επέκρινε τα σχόλια της Μοράντ, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος στην κριτική της προς την Ελλάδα, η οποία θεωρείται σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισπανίας.

Ο González Pons επέκρινε το πώς είναι δυνατόν να αποκαλείται «βίαιη» η πολιτική ενός ευρωπαϊκού κράτους, ενώ η ίδια κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της Βενεζουέλας ως δικτατορία.
Αυτή η σύγκριση έγινε για να υπογραμμίσει την αντίφαση, όπως την αντιλαμβάνεται το PP, στην εξωτερική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης.

Η διαμάχη αυτή αντανακλά τις ευρύτερες διαφορές στην πολιτική μετανάστευσης μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Φεϊχό, ο ηγέτης του PP, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, επαίνεσε τη «σταθερή» πολιτική της χώρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ζήτησε από την Ευρώπη να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Σάντσεθ τονίζει ότι προτιμά μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση, επιδιώκοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εκεί και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κριτική της Μοράντ προς την πολιτική της Ελλάδας εκφράζει μια ανθρωπιστική προσέγγιση που στηρίζεται στη βελτίωση των συνθηκών στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ενώ το PP επικεντρώνεται περισσότερο σε σκληρότερες πολιτικές ελέγχου των συνόρων, παρόμοιες με εκείνες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων, Νταϊάνα Μοράντ, επέκρινε τον ηγέτη του PP, Alberto Núñez Feijóo, επειδή εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα, «μια χώρα που κατηγορείται ακριβώς για μια βίαιη και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική».

Έτσι απάντησε η Morant στις δηλώσεις του Φεϊχό στην Αθήνα, όπου την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του PP ζήτησε «ευρωπαϊκή συμμαχία» κατά της λαθρομετανάστευσης και αντιπαραβάλλει τη «σταθερή» ελληνική πολιτική με αυτή της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Η υπουργός δικαίωσε το μεταναστευτικό μοντέλο της Προέδρου της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ταξιδεύει στις χώρες που στέλνουν μετανάστες «για να κλείσουν συμφωνίες» ώστε «να έχουν ευκαιρίες εργασίας και να επιστρέψουν με καλύτερες συνθήκες», κατά την ομιλία της σε εκδήλωση.

Σύμφωνα με την Μοράντ, η ισπανική δεξιά «προσβλέπει στις πολιτικές του Χαβιέ Μιλέι, του Ζαΐρ Μπολσονάρο και της Τζορτζία Μελόνι». «Είναι καιρός για τον Feijóo να μας πει εάν αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική του. Εάν αυτό είναι το απάνθρωπο, μη υποστηρικτικό μοντέλο του. Εάν κυβερνούσε, θα εφάρμοζε απάνθρωπες συνταγές εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή;»

Με αυτή την έννοια, η υπουργός ρώτησε τον Feijóo ποιον υποψήφιο υποστηρίζει στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε με τον Ντόναλντ Τραμπ είτε με την Καμάλα Χάρις: «Πιστεύετε κι εσείς, όπως ο Τραμπ, ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ισπανία τρώνε τα σκυλιά και τις γάτες μας; Πόσες φρικαλεότητες πρέπει να ακούσουμε για να απανθρωποποιήσουμε κάθε άτομο;».  IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook