Πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας

Δημοσιεύτηκε στις 20/10/2024 21:00

Πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας

Οι πολιτικές και τα μέτρα που αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της κοινωνικής ένταξης και της μείωσης της φτώχειας, συζητήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου Olympia Forum V, που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομος Πύρρος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο πλαίσιο πολιτικών που εφαρμόζει και σχεδιάζει το υπουργείο Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας με στόχο τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού .
«Κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι το κομμάτι των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται κυρίως μέσω του ΟΠΕΚΑ. Είναι περίπου για 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στα τέσσερα βασικά προνοιακά επιδόματα, καθώς και άλλο περίπου ένα δισ. στα αναπηρικά επιδόματα, τα οποία αφορούν ένα πολύ σημαντικό σκέλος των πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας».
Αναφέρθηκε στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση των αναπηρικών, σημειώνοντας ότι «παράλληλα σχεδιάζουμε και μία αναμόρφωση των βασικών προνοιακών επιδομάτων, που θα περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις και στα τρία επιδόματα, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο, του παιδιού και αυτού της στέγασης. Και θα γίνουν και πιο στοχευμένα, ώστε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στους δείκτες μείωσης της φτώχειας».
Πρόσθεσε επίσης, ότι σχεδιάζεται ένα πλέγμα κι άλλων, πιο ενεργητικών, πολιτικών ώστε  να καλυφθεί και το χαμένο έδαφος που υπήρχε διαχρονικά στη χώρα μας «όπως τα σχολικά γεύματα, αλλά και προγράμματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι, για παράδειγμα, ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, όπου πλέον διατρέχουμε τη δεύτερη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του που έχει επεκταθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα».
Υπογράμμισε ότι «πρέπει να διασυνδεθούν αυτές οι πολιτικές με μέτρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Έχουν γίνει κάποια βήματα και από το υπουργείο Εργασίας με την αποσύνδεση της χορήγησης σύνταξης με την εργασία των συνταξιούχων, είναι και άλλα τα οποία μελετάμε από τη δική μας πλευρά με την κινητροδότηση και αποσύνδεση της μισθωτής εργασίας με τη χορήγηση κάποιων επιδομάτων. Νομίζω αυτοί οι τρεις πυλώνες αν εφαρμοστούν, ως πλέγμα πολιτικών θα είναι αρκετά αποτελεσματικό και  θα μας δώσουν σύντομα πολύ θετικά αποτελέσματα».
Προσέθεσε ότι «ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα καθώς έχουμε μία μείωση στον βασικό δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, από περίπου 29% -πριν από τρία, τέσσερα χρόνια- σε 26,1%  και μάλιστα σε μία περίοδο όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα σήμερα, σε επίπεδο φτώχειας είναι η πιο φτωχή χώρα στην Ευρωζώνη και είναι ένα θέμα που πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Το ότι επιμένουμε σε πολιτική επιδομάτων, είναι μια πολιτική του χθες. Δεν έχουμε την πολιτική προώθησης ώστε να μειώσουμε ένα σύστημα που δημιουργεί φτωχούς».
Ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, αναφέροντας ότι «οι νέοι εγκαταλείπουν ουσιαστικά την περιφέρεια για να πάνε στο μεγάλο αστικό κέντρο και από το αστικό κέντρο στην πρωτεύουσα και από την πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η πατρίδα σήμερα κινδυνεύει και πρέπει να βρεις πολιτικές και εργαλεία που να δημιουργούν συνθήκες τέτοιες, ώστε ο κόσμος να μείνει εδώ και να δημιουργήσει».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι στους ειδικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την προσήλωση τους στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν υλοποιείται από τα κράτη- μέλη. Υλοποιείται κατά το δοκούν, όπως τους συμφέρει».
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι νομοθετήθηκε ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός ο οποίος στην Ελλάδα είναι 830 ευρώ ενώ στο Βέλγιο είναι 2.020, οπότε το επίπεδο ζωής του φτωχού Βέλγου, με του φτωχού Έλληνα είναι εντελώς διαφορετικό».
Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι «έχουμε δύο Ευρώπες που συγκρούονται. Μία Ευρώπη η οποία βλέπει το πρόβλημα και προσπαθεί με μια λογική χθεσινή επιδομάτων να επουλώσει λίγο τις πληγές για να αντέχουν οι άνθρωποι και μία άλλη Ευρώπη, η προοδευτική, που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και πολιτικές τέτοιες, ώστε οι άνθρωποι να μη λένε αντέχω, αλλά να λένε ονειρεύομαι».

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Καλαματιανός, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη άρσης των ανισοτήτων όπου και όπως αυτές εκδηλώνονται, σημειώνοντας ότι «μία πολιτεία που ενδιαφέρεται για τους πολίτες της οφείλει να έχει σε προτεραιότητα την άρση των ανισοτήτων και να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας και απασχόλησης».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εργασίας, επικαλέστηκε έρευνα του ΚΕΠΕ σημειώνοντας ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε τις χαμηλότερες αποδοχές σε όρους αγοραστικής δύναμης. Πέσαμε κάτω και από τη Βουλγαρία. Θα πρέπει να λειτουργήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να υπάρξει ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αντί να ενισχύονται τα εργασιακά δικαιώματα να απομειώνονται».
Ανέφερε ότι «χρειάζονται πολιτικές και παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους αλλά όχι μόνο, για παράδειγμα με κατώτατο μισθό, αλλά και με τον μέσο μισθό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook