Πολάκης στη Βουλή: Ακυρώνετε την ψήφο του λαού στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2019 14:50

Πολάκης στη Βουλή: Ακυρώνετε την ψήφο του λαού στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα «νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μεταδημοκρατίας» έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μετα-δημοκρατίας», ανέφερε Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις για την αυτοδιοίκηση συνιστούν «βίαιη αντιμεταρρύθμιση μιας μεταρρύθμισης που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί».

«Ψευδεπίγραφο το δίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία»»

«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

«Ουσιαστικά παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο, διότι αυτός ορίζει τις πλειοψηφίες στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα. Μια σειρά από ισχυρές αρμοδιότητες που είχε το δημοτικό συμβούλιο, τώρα, αν θέλει η οικονομική επιτροπή, θα τις παραχωρεί για να λαμβάνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «από που και ως που η οικονομική επιτροπή κάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και όχι το δημοτικό συμβούλιο και από που και ως που η οικονομική επιτροπή, από μόνη της μπορεί να κάνει ρύθμιση χρεών οφειλέτη, άνω των 150.000 ευρώ και χωρίς όριο ποσού; ή και να διαγράφει χρέη;».

«Στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία», η απάντηση είναι δημοκρατία, πρώτα από όλα», είπε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι ο Κλεισθένης έφερνε λογική συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών και παρατάξεων. «Ο λαός αποφασίζει την 1η Κυριακή για το πρόγραμμα και κατατάσσει τον καθένα στο μπόι του, και του λέει, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα έχει τόσους συμβούλους σε αυτή την παράταξη. Τη 2η Κυριακή, επειδή παντού χρειάζεται αρχηγός, ο πολίτης εκλέγει εκείνον που μπορεί να συνθέσει, δεν τον κάνει αυτοκράτορα», είπε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας πως όπου η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι η παράταξη και ο δήμαρχος έχουν προσφέρει στον τόπο, τους βγάζει από την 1η Κυριακή.

«Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή βίβλος;»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την ψηφιακή πολιτική καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα ποιες αλλαγές επιφέρει στην ψηφιακή βίβλο, «δηλαδή ποιες είναι οι αλλαγές στους όρους προμήθειας λογισμικών, υποδομών ή hardware που πρέπει να ακολουθήσει όλη η μεσαία κλίμακα των υπουργείων». «Εδώ είναι λεφτά, και θέλουμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα», επέμεινε ο Παύλος Πολάκης και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις τι θα γίνει με τα προγράμματα που είχε προχωρήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

«Δεν σας νοιάζει η ανομία στα ΑΕΙ»

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν σας νοιάζει ούτε η παραβατικότητα, ούτε το αν πουλιούνται ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο, ούτε αν πουλάνε faux bijoux στη Μασσαλίας, ούτε αν πουλάνε τσάντες κάποιοι μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Αυτό είναι το προκάλυμμα καπνού. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος καημός είναι ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά και ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ο χώρος που κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Και ο κ. Αχτύπης να δω πως θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο άρθρο του σχεδίου νόμου με τις τροποποιήσεις στον τελωνειακό κώδικα. «Το άρθρο 84 το έχετε δει; γιατί δεν μιλάτε; είναι διάταξη που ολοκληρώνει την τροπολογία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.

in.gr