Πιθανόν νεκρός από το 2010 ο λιβανέζος αεροπειρατής που… «συνελήφθη» στην Μύκονο
Νεες πληροφορίες διευρύνουν την σύγχυση για τον καταζητούμενο ένοπλο. Ο βομβαρδισμός με drone στο Πακισταν, οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών κι η «αδιαφορία» των αμερικανικών αρχων.
Λιβανέζος «αεροπειρατής» της TWA στο Ελληνικο το 1985 που υποτίθεται ότι συνέλαβε η ΕΛΑΣ στην Μύκονο πιθανόν να έχει σκοτωθεί εδώ και εννιά χρόνια σε επιχείρηση της CIA με drone στη περιοχή Βαζιρισταν στο Πακιστάν. Η ΕΛΑΣ ίσως πίστεψε ότι συνέλαβε ένα άνθρωπο-«φαντασμα» για τον οποίο υπάρχουν την τελευταία 10ετία θολές αναφορές για την τύχη του κι αν είναι τελικά ζωντανός. Κι ίσως αυτή η σύγχυση ή και οι σκοπιμότητες να οδήγησαν και τις γερμανικές αρχές να μην δώσουν ευκρινή απάντηση στην ΕΛΑΣ σχετικά με το παλαιότερο ενταλμα που είχαν εκδώσει για τον λιβανέζο ενοπλο. Επιπλέον παραμένει άγνωστο γιατί δεν εκδηλώθηκε ενδιαφερον –πριν την διαπίστωση του λάθους- κι από τις αμερικανικές αρχές που είχαν επικηρύξει τον 54χρονο Αραβα (κι όχι 65χρονος που ήταν ο δημοσιογράφος που συνελήφθη στην Μϋκονο) με 5.000.000 δολλάρια.
Ανατροπή: «Δεν είναι ο αεροπειρατής της TWA ο συλληφθείς στη Μύκονο»
Η ΕΛΑΣ λοιπόν, ανακοίνωσε προ μερικών ημερών ότι αφέθηκε ελευθερος ο Λιβανέζος δημοσιογραφος από την Σιδώνα που είχε συλληφθεί στην Μύκονο με την κατηγορία ότι είναι ο καταζητούμενος, μέλος της Χεζμπολαχ Μοχαμεντ Αλ Χαμαντί που είχε προχωρήσει- με αλλους τρείς ομοεθνείς του- την αιματηρή αεροπειρατία τον Ιούνιο του 1985 στο αεροπλάνο της TWA ξεκινώντας από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η σύλληψη στηρίχθηκε σε μια απλή συνωνυμία, σε κοινότυπο αραβικό όνομα, χωρίς να συνυπολογισθούν οι ηλικιακές διαφορές, η μη ταύτιση αλλων οικογενειακών δεδομένων, αλλά και τα αλλεπάλληλα στοιχεία που παρέδιδε η πρεσβεία του Λιβάνου στην Ελλάδα για τον 65χρονο δημοσιογραφο, τις εκκλήσεις της οικογενείας του κλπ. Με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να αναφέρουν ότι «δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικο με βάση τις τυπικές διαδικασίες , αφού υπήρχε αυτή η ομοιότητα στα ονόματα».
Όμως τώρα αποκαλύπτεται μία νέα παράμετρος στο λάθος με τον λιβανέζο δημοσιογραφο, με την περαιτέρω ανάλυση για τον «άφαντο αεροπειρατή». Δύο χρόνια λοιπόν μετά την επίθεση TWA 847, ο Χαμαντί συνελήφθη στη Φρανκφούρτη ενώ σχεδίαζε βομβιστική επίθεση ενώ την ιδια περίοδο είχε συλληφθεί σε γιάφκα με όπλα κι εκρηκτικά ο αδελφός του. Ο Χαμαντί καταδικάστηκε από τις γερμανικές αρχές –αντίθετα με ότι γραφόταν τις τελευταίες ημέρες ότι αφέθηκε ελεύθερος- σε ισόβια καθειρξη κι αποφυλακίσθηκε το 2006 . Με πολλούς ν αναφερουν ότι συνδυάσθηκε με την απελευθέρωση μιας γερμανίδας αρχαιολογου που είχε συλληφθεί στο Ιρακ το 2005. Μετα την αποφυλάκιση του από τις γερμανικές φυλακές που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τις ΗΠΑ (κυβερνηση Τζωρτζ Μπους) ο Χαμαντί θεωρείται ότι μετέβη στον Λίβανο όπου υπήρξαν πληροφορίες ότι ενταχθηκε στη Χεζμπολαχ. Μάλιστα υπήρξαν νέα αιτήματα έκδοσης του από τις αμερικανικές αρχές, χωρίς αποτέλεσμα. Αφαντοι είναι κι οι δύο άλλοι αεροπειρατές της πτήσης της TWA , ενώ ενας τέταρτος συνεργός τους σκοτώθηκε το 2008 σε βομβαρδισμό στην Δαμασκό.
Όμως σύμφωνα με αναφορές μυστικών υπηρεσιών από το Πακισταν ο εν λόγω καταζητούμενος αεροπειρατής φερεται να είχε σκοτωθεί, τον Ιούνιο του 2010 , από βομβαρδισμό με drones από τον αμερικανικό στρατό, στο Πακισταν Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα ο Μοχαμεντ Χαμαντί είχε ταξιδέψει τον Νοέμβριο του 2009 στο Αφγανισταν για να πολεμήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ κι ενταχθηκε σε ομάδα της Αλ Κάιντα. Ακολούθως τον Μάρτιο του 2010 πήγε στο Πακισταν απ όπου Ταλιμπαν και μέλη της Αλ Κάιντα προχωρούσαν σε νέες επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα με το Αφγανισταν . Σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων του Πακισταν την ώρα που σκοτώθηκε ήταν σε συνάντηση με 6-7 ακόμη Αραβες ενόπλους , πολλοί από τους οποίους ήταν συνεργάτες του Οσαμα Μπιν Λάντεν (σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011) κι άτομα τουρκικής και παλαιστινιακής καταγωγής και τα οποία κατονομάζονταν. Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους συνολικά 16 μαχητές έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια της εν λόγω επίθεσης και 11 από αυτούς ήταν ξένοι. Για τον θανατο μάλιστα του Χαμαντί είχαν εκφράσει τότε την ανακούφιση τους κι οι συγγενείς του Αμερικανού πεζοναυτη –ομήρου που είχε δολοφονηθεί στην διάρκεια της αεροπειρατίας. Χωρίς όμως τελικώς να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για τον αναφερόμενο θανατο του Χαμαντί, από τις αμερικανικές ή άλλες ξένες υπηρεσίες . Μάλιστα το 2012 είχαν διατυπωθεί ερωτήματα γιατί υπήρχε αυτή η «σιωπή» για την τύχη του , γιατί παρέμενε στην λίστα με τους καταζητούμενους του FBI ενώ διατυπώνονταν αιχμές ότι κάποιος με τα ίδια στοιχεία προχωρά σε εμπόριο αυτοκινήτων ανάμεσα σε Λίβανο και το Βελγιο.