Πιερρακάκης: Το Δημόσιο παραιτείται από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι

Iκανοποίηση από τους συγγενείς των θυμάτων – Η Νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα αφορά και το δυστύχημα στα Τεμπη.
Σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1,και στον Νίκο Χατζηνικολαο, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε ότι με διάταξη που θα εισαχθεί σύντομα στη Βουλή στο πλαίσιο του επόμενου νομοσχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται πλήρως από τα ένδικα μέσα για την επιδίκαση αποζημιώσεων σε συγγενείς των θυμάτων των τραγωδιών στο Μάτι και στη Μάνδρα. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο υπουργός.
Η διάταξη αυτή θα έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, αφού η ρύθμιση έρχεται ως απόκριση στις αντιδράσεις για το γεγονός ότι το Δημόσιο στρέφεται κατά των οικογενειών των θυμάτων.
Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα διευρύνει τους δικαιούχους του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ώστε να συμπεριληφθεί και η μεσαία τάξη.
Η δήλωση του Τσάρου της Ελληνικής Οικονομίας προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη σε κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί. τόσο στην Μανδρα όσο και στο Μάτι, η είδηση αυτή ήταν μια πράξη σεβασμού απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων.
Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά για τις οικογένειες των θυμάτων που είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με το ίδιο το Δημόσιο στις διεκδικήσεις τους. Η απόφαση να παραιτηθεί το κράτος από τις εφέσεις δείχνει μια αλλαγή στάσης, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής απόφασης. Συνολικά, η παραίτηση της πολιτείας από τα ένδικα μέσα αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της ανάγκης για άμεση αποζημίωση των θυμάτων και της διατήρησης μιας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κρατικού μηχανισμού. Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης θα εξαρτηθεί τόσο από τη σαφή διατύπωση και εφαρμογή της νέας νομοθεσίας όσο και από την ικανότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις κοινωνικές και νομικές απαιτήσεις που απορρέουν από τέτοιες τραγωδίες.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν αυτή η πρωτοβουλία θα συνοδευτεί από μια συνολικότερη αλλαγή στον τρόπο που το κράτος διαχειρίζεται τις ευθύνες του σε μεγάλες τραγωδίες. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι η ρύθμιση θα αφορά και την τραγωδία των Τεμπών, που είναι πιο πρόσφατη και για την οποία υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα ευθυνών και αποζημιώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η τοποθέτηση του υπουργού για τον 13ο και 14ο μισθό ουσιαστικά κλείνει τη συζήτηση για την επαναφορά τους, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα πρέπει να κατανεμηθούν διαφορετικά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν σε αυτό τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι.