Πέρασε από την τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Πράσινο «φως» στη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, έδωσε η Βουλή της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επικύρωση του κοινοβουλίου ήρθε, λίγες ώρες αργότερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία είχε επικυρώσει το μνημόνιο συμφωνίας. Είχε προηγηθεί διφορούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φατίχ αλ-Σάρατζ η οποία όμως αμφισβητείται από τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.
Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας, δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα
Στα χέρια της Αθήνας η συμφωνία
Παράλληλα, σημειώνεται πως το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης βρίσκεται ήδη στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μία ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.