ΠΑΣΟΚ: Το προφίλ των ψηφοφόρων και το πολιτικό μομέντουμ για τη Χαριλάου Τρικούπη
Στις προεδρικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ στρέφονται οι πολιτικοί προβολείς εν όψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου με τον αριθμό της συμμετοχής να αποτελεί, σύμφωνα με δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές, τον καθοριστικό παράγοντα για το «εισιτήριο» του δεύτερου γύρου.
Το in συνομίλησε με 3 διακεκριμένους επιστήμονες για το ρόλο της συμμετοχής ως προς την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, το πολιτικό προφίλ των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες και τις κομματικές «δεξαμενές» στις οποίες έχουν αναφορά οι διεκδικητές της ηγεσίας.
Φαναράς: Οι τρεις «δεξαμενές» του ΠΑΣΟΚ
«Η ενδεχόμενη αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής σχετίζεται με το μομέντουμ που έχει το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει στο in ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis. Ο ίδιος εκτιμά ότι η προεδρική κούρσα στο ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τον αριθμό των πολιτών που θα ψηφίσουν στις πράσινες κάλπες την προσεχή Κυριακή. Το ερώτημα λοιπόν είναι το μέγεθος αυτής της αύξησης και κατά πόσο η οργανωτική υποδομή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη προσέλευση. Κάτι τέτοιο αποτελεί καθοριστικό σημείο για την αποτίμηση της διαδικασίας.
Ως προς το προφίλ των ψηφοφόρων, επισημαίνει ότι ηλικιακά αναμένεται ισχυρότερη παρουσία της νέας γενιάς συγκριτικά με το παρελθόν.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές «εκτείνεται» από την αριστερά μέχρι τις παρυφές της κεντροδεξιάς. Σύμφωνα με τον κ. Φαναρά υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ τρεις «πηγές» ψηφοφόρων. Η πρώτη προέρχεται από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Η δεύτερη έρχεται από την κεντροαριστερά, με πολλούς εξ αυτών να έχουν στηρίξει κατά το παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ και η τρίτη από την κεντροδεξιά και το κέντρο.
Η συμμετοχή λοιπόν των πολιτών που προέρχονται από την κεντροαριστερά και το κέντρο θα είναι καθοριστική, ενώ δεν αποκλείεται αυτοί να δώσουν τον τόνο στην κάλπη. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και το μέγεθος της συμμετοχής στο λεκανοπέδιο, καθώς, κατά τα προηγούμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ υστερούσε ως προς τη δυναμική του στην Αττική. Εκ των πραγμάτων αποτελεί διακύβευμα το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εισπράξει αφενός από την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση και αφετέρου από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σεριάτος: Κρίσιμη μάχη για 4 υποψήφιους
«Κρίσιμη μάχη για 3+1» υποψήφιους χαρακτηρίζει τις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Άγγελος Σεριάτος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της Prorata, το 70% του κόσμου που θα δώσει το παρών την Κυριακή φαίνεται πως προτίθεται να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό αναποφάσιστων. Ως προς τους ψηφοφόρους που προέρχονται από τη ΝΔ, αυτοί φαίνεται πως, αν και ψήφισαν κατά το παρελθόν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήκαν στον ευρύτερο κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Συγχρόνως, με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τις «πράσινες» εκλογές, ο κ. Σεριάτος εκτιμά ότι η συμμετοχή είναι πιθανόν να ξεπεράσει τις 270.000 της κάλπης του 2021. Σε αυτό φαίνεται πως έχουν συμβάλει, κατά τον ίδιο, τόσο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το επίπεδο του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ των υποψηφίων.
Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στο κόμμα της Κουμουνδούρου, στη Χαριλάου Τρικούπη το ύφος και ο τρόπος που διεξάγεται ο διάλογος έχουν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι που αναζητούν λύσεις σε όμορα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη αύξηση της συμμετοχής αποτελεί και τον αστάθμητο παράγοντα ως προς τη 2η θέση, καθώς, βάσει μετρήσεων, υπάρχει ένα γκρουπ 4 υποψηφίων που ξεχωρίζουν, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται. Επί της ουσίας, το προς τα πού θα γίνει το «άνοιγμα» εκτός ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει τη δεύτερη θέση. Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ευνοείται από τη συγκυρία.
Κουσούλης: Η πολιτική στιγμή ευνοεί «εξωτερικά» το ΠΑΣΟΚ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης αναφορικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι το πολιτικό μομέντουμ ευνοεί το κόμμα «εξωτερικά». Όπως αναφέρει, πρόκειται μεν για μία ευνοϊκή συνθήκη για το κόμμα, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα να τη «μεταπλάσει» σε πολιτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, σημειώνει στο in ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ένα εμπόδιο στην εξέλιξή του και αυτό είναι ο εαυτός του».
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι η μνήμη που έχει «εγκατασταθεί» στο κοινωνικό σώμα- χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του κόμματος στη μεταπολίτευση- αφορά πρωτίστως τη διαχείριση της κρίσης και την κατάχρηση του κράτους. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι αυτό που απομένει ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο ένα «τραύμα» παρά μία θετική ανάμνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος κάνει την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναγεννηθεί.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να γίνει «υποδοχέας» της δυσαρέσκειας τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε εκλογική κατάρρευση. Παρόλο που οι ευρωεκλογές αποτελούσαν μία ευνοϊκή συνθήκη, το κόμμα έχασε χιλιάδες ψηφοφόρους.
Στο ερώτημα γιατί οι ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχή και όχι τη συμμετοχή, ο κ. Κουσούλης απαντά ότι η μνήμη αυτού που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ είναι αποτρεπτική.
Επίσης, διατυπώνει την αιχμηρή θέση ότι η μόνη ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ «είναι μία γενναία πράξη αυτοκατάλυσής του», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «νέα ιδρυτική πράξη του εαυτού του». Εάν δεν συμβεί αυτό, θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει συντελεστής μίας μεγάλης παράταξης. Τουναντίον, θα μπει σε έναν άγονο ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αντιπολίτευση.