Την επομένη των ευρωεκλογών τα πάντα συνηγορούσαν σε μία νέα πασοκική περιδίνηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέγει τη «βάσανο» της εσωκομματικής κάλπης. Η επιλογή αυτή μάλλον αποδείχθηκε «σωτήρια» για το κόμμα (για τον ίδιο θα φανεί…).
Αφενός, λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τη νέα διαφαινόμενη εσωκομματική κρίση, αφετέρου, πολιτικοποίησε την συζήτηση εντός κόμματος. Και κάπως έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε να μετατραπεί σε τηλεοπτικό σίριαλ, παρόμοιο με αυτό της Κουμουνδούρου.
Κι ενώ απομένουν λίγες ώρες μέχρι την πράσινη τηλεμαχία στη Δημόσια Τηλεόραση και τα επιτελεία των υποψηφίων δουλεύουν πυρετωδώς, αναζητώντας τα τρωτά σημεία ο ένας του άλλου, το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται δημοσκοπικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανοδικές τάσεις.
Η επόμενη ημέρα
Η συνθήκη αυτή δεν αναιρεί την ένταση της εσωκομματικής πόλωσης, τα εκατέρωθεν καρφιά και τις διακριτές στρατηγικές για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κεντροαριστεράς. Ως προς το τελευταίο, είναι οφθαλμοφανές ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκοπική του κατρακύλα στην πέμπτη θέση και η μετακίνηση του συνεδρίου του μετά τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, θα δώσουν μία «αβάντα» στη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο νέος αρχηγός θα έχει το πλεονέκτημα να χαράξει πρώτος τη στρατηγική της επόμενης μέρας, μεταφέροντας την πίεση απέναντι.
Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει βέβαια ένας βασικό δείκτης: Ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί στο ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί περιφράσσοντας τη φράση «άγνωστοι αι βουλαί του κυρίου» και όπου «κυρίου» βάλτε μέλη και φίλοι ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιος μελετήσει τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά των στοιχηματικών εταιρειών το πιθανότερο είναι να μην βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα.
Το δίλημμα πάντως για τη Χαριλάου Τρικούπη -που είτε συζητείται δημοσίως είτε ψιθυρίζεται σε ιδιωτικές συζητήσεις- είναι συγκεκριμένο: Αυτόνομη πολιτική παρουσία ή συνεργασίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πόλου. Σε λίγες ώρες, οι «6» διεκδικητές θα κληθούν στην 6η ενότητα του debate «ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα» να δώσουν σαφείς απαντήσεις χωρίς ναι μεν αλλά.
Μονομαχία για τη δεύτερη θέση
Στις τελευταίες, πλέον, δημοσκοπήσεις ο υπέρμαχος της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται έναντι των άλλων υποψηφίων, ενώ οι στοιχηματικές τον δείχνουν δεύτερο. Από την άλλη, ο Χάρης Δούκας του «ανοιχτού», όπως ο ίδιος δηλώνει, ΠΑΣΟΚ, που κλείνει το μάτι εξ’ ευωνύμων του, καταγράφει τις μικρότερες στοιχηματικές αποδόσεις.
Εντούτοις, η εικόνα δεν είναι ίδια στις δημοσκοπήσεις. Κι’ αυτό γιατί μπαίνει «σφήνα» η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός μπορεί να έχει πολύ υψηλές αποδόσεις στις πλατφόρμες των στοιχηματικών εταιρειών, ωστόσο, βάσει δημοσκοπήσεων, δεν αποκλείεται να βρεθεί στο δεύτερο γύρο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για την απόλυτη ανατροπή. Η ίδια πάντως, έχει αρκετές συμπάθειες στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται στο λεγόμενο «κέντρο» και κατά το παρελθόν έχουν στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, καθόλου αμελητέος δεν είναι ο «πόλος» του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος καταγράφει διψήφιο αριθμό στις μετρήσεις. Εάν δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο θα είναι κρίσιμος ρυθμιστικός παράγοντας για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.
Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, έχουν σαφές πολιτικό στίγμα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν στο δεύτερο γύρο.
Ο καθοριστικός μαγικός αριθμός
Στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα θα κριθεί από την προσέλευση. Ο μαγικός αριθμός στην προκειμένη είναι οι 300.000 (270.000 το 2021). Αν στις κάλπες εμφανιστούν περισσότεροι ψηφοφόροι, τότε προφανώς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, άπαντες θα μιλήσουν για τον θρίαμβο του πράσινου -εκ νέου- ανατέλλοντος ηλίου.
Ωστόσο, το ποιος ή ποια θα βρίσκεται στη κεφαλή της κούρσας θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση των ψηφοφόρων. Σε διαφορετικό μονοπάτι οδηγεί η μαζική συμμετοχή των παραδοσιακών υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ απ’ ότι εάν στις εκλογές συμμετάσχουν πολίτες του ευρύτερου χώρου του κέντρου. Μένει λοιπόν να φανεί εάν, εν τέλει, τo debate θα επηρεάσει αυτούς που θα βρεθούν στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.