ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την Τρίτη (14/1) τροπολογία για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, με ανάρτησή του, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως είναι ο «χρυσός χορηγός σε μια ασύδοτη αγορά ολιγοπωλίων».
Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, έχει ως θέμα την «αποκατάσταση της διαφάνειας στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων υγείας» και την αποτροπή των αδικαιολόγητων αυξήσεων.
«Η διαφάνεια, θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διασφάλιση βιώσιμης ασφάλισης υγείας»
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στο μείζον αυτό θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, με το άρθρο 268 Ν. 4738/2020 που εισήγαγε η κυβέρνηση, είχε σκοπό «να ακυρώσει την προστασία που παρείχε στους ασφαλισμένους ο Ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών και με βάση τον οποίο δικαστικές αποφάσεις έκριναν καταχρηστικούς τους όρους αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου και υποχρέωναν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε λογικές αυξήσεις, με βάση δείκτες της Στατιστικής Αρχής».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «ο υφιστάμενος Ενιαίος Δείκτης Υγείας του ΙΟΒΕ μόνο ενιαίος δεν είναι. Βασίζεται σε στοιχεία από τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, με αποτέλεσμα τα δεδομένα για το συνολικό κόστος ασφάλισης να μην είναι αντιπροσωπευτικά, αφού τα προγράμματα αυτά έχουν παύσει, εξαιτίας επιχειρηματικών αποφάσεων να τροφοδοτούνται, αντίστοιχα με νεότερα συμβόλαια».
«Η. Η δε απαίτηση για διαφάνεια δεν μπορεί παρά να καταλαμβάνει και τις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις υγείας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ στο κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε.
Τι προβλέπει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ
Το άρθρο 2Α του ν. 2251/1994, όπως προστέθηκε με το άρθρο 268 του ν. 4537/2020, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 2Α
Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων
1. Ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας ελέγχονται για το κύρος τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου. Εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου είναι ιδίως δείκτες που είναι σαφείς, αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι και επαληθεύσιμοι από τα συμβαλλόμενα μέρη. Σε περίπτωση που εμπεριέχεται η ηλικία ως παράγοντας για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου προσδιορίζονται η συμπλήρωση της ηλικίας και το αντίστοιχο ποσοστό μεταβολής του ασφαλίστρου που αυτή επιφέρει (ηλικιακοί πίνακες).
2. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στις ασφαλίσεις υγείας για τις οποίες η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει συμβατική δέσμευση για ανανέωση της ασφάλισης.
3. Αν η συμβατική ρήτρα για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων είναι ασαφής ή ελλιπής ή αν έχει προβλεφθεί κατά τρόπο που δεν πληροί τις αρχές της διαφάνειας της παρ. 1, η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του Υποδείκτη Υγείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προσαυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
4. Η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων των ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας που πραγματοποιήθηκε το 2024 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό αύξησης της χρηματοδότησης της ιδιωτικής ασφάλισης για τις δαπάνες υγείας όπως αυτό διαπιστώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο δημοσιευμένο από αυτή Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (Σ.Λ.Υ.) για το έτος 2022. Το ποσόν που αντιστοιχεί στο καταβληθέν υπερβάλλον ασφάλιστρο συμψηφίζεται με το πρώτο μελλοντικό ασφάλιστρο.
5. Σε μακροχρόνιες ασφαλίσεις υγείας στις οποίες την τελευταία πενταετία, και ενώ ο ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, έχουν επιβληθεί ετήσιες αυξήσεις του ασφαλίστρου που υπερβαίνουν αυτές που ορίζονται με βάση τα κριτήρια της παραγράφου 3, το ασφάλιστρο μειώνεται, κατά την πρώτη επέτειο του συμβολαίου που ακολουθεί, στο ύψος που αυτό θα βρίσκονταν αν οι εταιρείες είχαν ακολουθήσει όσα ορίζονται για την αύξηση του ασφαλίστρου στην παράγραφο 3.
6. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή συγκεντρώνει και δημοσιεύει κάθε έτος στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των δαπανών υγείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των ασφαλίσεων υγείας και τον αριθμό των ασφαλισμένων κατά το προηγούμενο έτος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξάγει Δείκτη Αποζημιώσεων Υγείας Ιδιωτικής Ασφάλισης που αποδίδει το μέσο ποσοστό μεταβολής των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το σύνολο των ατομικών ασφαλίσεων υγείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγκέντρωσης των στοιχείων που τυχόν δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του ν. 3832/2010. Ο δείκτης δύναται, κατόπιν συμφωνίας των συμβαλλομένων, να τίθεται ως βάση για την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου των ασφαλίσεων υγείας.
7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν ή περιορίζουν αξιώσεις ή δικαιώματα των ληπτών ασφαλίσεων υγείας από υφιστάμενες συμβάσεις ασφαλίσεων υγείας. in