Πάσχα με καλεσμένους – Πόσο χαρούμενος θα είναι ο σκύλος μας;

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2025 12:21

Πάσχα με καλεσμένους – Πόσο χαρούμενος θα είναι ο σκύλος μας;

Το Πάσχα είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε πίσω, έστω για λίγο, τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Και να… το ρίξουμε στη διασκέδαση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είναι, επίσης, μια ευκαιρία να ετοιμάσουμε όλα τα πασχαλινά εδέσματα για να τους ευχαριστήσουμε.

Άραγε, ο σκύλος μας πώς μπορεί να νιώσει με όλη αυτήν τη μάζωξη; Μήπως… κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα;
Και εμείς, από την πλευρά μας, αλλά και οι καλεσμένοι μας, πώς πρέπει να του συμπεριφερθούμε; Κι αν έχουμε προσκεκλημένους άλλους σκύλους; Τι κάνουμε;

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

«Οι μυρωδιές από τα μαγειρεμένα και ψημένα φαγητά, ο κόσμος, η φασαρία από τη δυνατή μουσική, τα γέλια, οι ομιλίες, μπορεί να αναστατώσουν ένα σκυλάκι. Όπως και ο χορός, ή τα παιδάκια που παίζουν και τρέχουν», αναφέρει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

Εξηγεί ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο μας σε συμπεριφορές που να είναι ενοχλητικές, τόσο για εμάς όσο και για τους καλεσμένους μας.
Για παράδειγμα, να έχει υπέρ-διέγερση, να τρέχει ανάμεσα στα παιδάκια, να απαιτεί φαγητό, γαυγίζοντας, κλαίγοντας και πηδώντας πάνω μας, και διάφορα άλλα.

Αν ανάμεσα στους καλεσμένους υπάρχουν παιδάκια, θα πρέπει να τα καθοδηγήσουμε, προκειμένου να μην αναστατώνουν τον σκύλο

Δεν δίνουμε στον σκύλο φαγητό από το πασχαλινό τραπέζι

Είναι καλό να έχουμε παρέα μας τον σκύλο μας σε εκδηλώσεις, όπως λέει ο κ. Κυριακού, αλλά εξαρτάται από την κοινωνική συναναστροφή και τον χαρακτήρα του.

Ο σκύλος που είναι πιο επιρρεπής… στις διασκεδάσεις του Πάσχα – Η λύση

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ένας σκύλος που είναι νεαρός, διεγείρεται πιο εύκολα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι μια πασχαλινή γιορτή. Τα ερεθίσματα είναι πολλά και έντονα, και, ίσως, χρειαστεί να τον αποσύρουμε… στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του. Αφήνοντάς του τα αγαπημένα του παιχνίδια και νεράκι, αλλά και ένα λαχταριστό κόκκαλο για σκύλους. Έτσι ώστε να μην εκδηλώσει δυσάρεστες συμπεριφορές, που μπορεί να μας χαλάσουν την ημέρα. Και να περάσει και εκείνος καλά.

Σε αντίθετη περίπτωση, που έχουμε ένα ήρεμο και συνεργάσιμο σκυλάκι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το έχουμε στην παρέα μας.

Τι οφείλουμε να κάνουμε, αλλά και να πούμε στους καλεσμένους για τον σκύλο μας

Στην περίπτωση, λοιπόν, που έχουμε παρέα το σκυλάκι μας στη πασχαλινή γιορτή ο κ. Κυριακού δίνει χρήσιμες συμβουλές για να περάσουμε όλοι αξέχαστα.

Αν ανάμεσα στους καλεσμένους υπάρχουν παιδάκια, θα πρέπει να τα καθοδηγήσουμε, προκειμένου να μην αναστατώνουν το σκυλάκι. Όταν, για παράδειγμα, το βλέπουν να κάθεται ήσυχο, σε ένα μέρος, να μην το ενοχλούν.


Να επισημανθεί ότι δεν αφήνουμε ποτέ μόνα τους σε έναν χώρο παιδάκια με ένα σκυλάκι. Πάντα θα πρέπει να τα επιβλέπουμε.

Δεν δίνουμε στο σκυλάκι φαγητό από το πασχαλινό τραπέζι, και το διευκρινίζουμε και στους επισκέπτες μας.

Το Πάσχα έχουμε καλεσμένους και άλλους σκύλους – Η γνωριμία

Αν θέλουν οι καλεσμένοι μας να φέρουν και τα δικά τους σκυλάκια το Πάσχα, θα πρέπει να είναι κοινωνικά, όπως τονίζει ο κ. Κυριακού, και η γνωριμία να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Δηλαδή, έξω από σπίτι μας.


Αν όλα πάνε καλά, μαζεύουμε όλα τα προσωπικά αντικείμενα του σκύλου μας (παιχνίδια, κόκκαλα) και οτιδήποτε άλλο μπορεί να… οξύνει τα πνεύματα.

Στην περίπτωση που δεν τα βρουν μεταξύ τους, θα πρέπει να τα βάλουμε σε ξεχωριστούς χώρους.

Σεβόμαστε τα όρια και την προσωπικότητα του σκύλου

Καταληκτική φράση του κ. Κυριακού είναι: «Όπως όλοι μας, έτσι και ο σκύλος μας έχει τα δικά του όρια και την προσωπικότητα του. Και οφείλουμε να τα σεβαστούμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκυλάκια που δεν τους αρέσουν τα χάδια, ή δεν θέλουν να τους πειράζεις τα παιχνίδια τους».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

● Ο κύριος Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.

Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.

Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook