«Παραλληλισμός Τσίπρα – Ερντογάν πίσω από τους «αρμούς εξουσίας»

Δημοσιεύτηκε στις 17/02/2020 16:55

«Παραλληλισμός Τσίπρα – Ερντογάν πίσω από τους «αρμούς εξουσίας»

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιος Χιωτάκης.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» έβαλε φωτιά στο πολιτικό τοπίο, αλλά και προκάλεσε και έντονες συζητήσεις στην ίδια την κεντρική επιτροπή του κόμματος, καθώς άλλοι έσπευσαν να τον στηρίξουν και άλλοι κράτησαν σαφείς αποστάσεις. «Το θέμα μπορούμε να το δούμε από δύο σκοπιές, από τη μία μπορούμε να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο εκδοχές διότι δεν είμαστε μάντεις ακριβώς να μαντέψουμε τι ήθελε να πει. Η μία εκδοχή είναι ότι επειδή βρίσκονται σε αντιπαράθεση μέσα στο κόμμα στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν άγριο καυγά και ίσως ήθελε να καλοπιάσει την πλευρά εκείνων των μελών του κόμματος, τα οποία είναι πιο πιστά στις αρχές ενός αριστερού κόμματος που είναι δογματικά συντεταγμένο και φοβάται μήπως με το άνοιγμα χάσει τις αρχές του. Μπορεί πχ να ήθελε να καλοπιάσει το Σκουρλέτη και κάποιους άλλους. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι μάλλον του ξέφυγε του κ. Τσίπρα διότι εδώ που τα λέμε είναι βαρύ να πεις ότι έπρεπε να πιάσουμε τους αρμούς της εξουσίας. Διότι ζούμε σε μια συνταγματική δημοκρατία όπου υπάρχει διάκριση των εξουσιών, υπάρχει εκτελεστική, νομοθετική  και η δικαστική, υπάρχουν τα ΜΜΕ, ο τύπος κλπ. Λοιπόν και είχαμε το παράδειγμα, βλέπουμε καταρχάς ότι αυτές οι εξουσίες πρέπει να διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Μάλιστα, στην πολιτική επιστήμη μιλάμε ότι πρέπει να υπάρχουν αντίβαρα εξουσίας. Δηλαδή ότι η εκτελεστική πχ να φοβάται την δικαστική και το αντίθετο. Και να μην είναι ασύδοτες να κάνουν ότι θέλουν. Έχουμε το παράδειγμα, στην Τουρκία πχ ο Ερντογάν ο οποίος είναι μονοκράτορας είναι Σουλτάνος όπως λέμε, έχει καταργήσει και την δικαστική εξουσία, την νομοθετική τα πάντα. Έχει βάλει τον γαμπρό του υπουργό οικονομίας».

Για το αν βρίσκει κοινά ανάμεσα στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και αυτών που εξελίσσονται στην Τουρκία, ο κ. Χιωτάκης απάντησε: « Θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Αλλά εγώ το λέω γενικά και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του, διότι να θυμίσω επίσης ότι ο κ. Τσίπρας είχε προσπαθήσει εκτός από το να αλώσει τα ΜΜΕ και την δικαστική εξουσία, είχε προσπαθήσει επίσης, να αλώσει και να διώξει την Τράπεζα της Ελλάδος και να διώξει τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος τον Στουρνάρα, του είχε κάνει πολλές επιθέσεις , μέχρι και στην σύζυγο του. Και αυτό δυστυχώς πρέπει να δούμε τα παράλληλα, ο Ερντογάν λόγου χάρη έχει βάλει υπουργό Οικονομίας τον γαμπρό του. Βλέπω κάποιους παραλληλισμούς, ναι».

Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό λέγοντας: «Ήδη έχει προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση το μεταναστευτικό. Είναι μια πονεμένη ιστορία μια παλιά ιστορία, που συνεχίζει και γίνεται ένα μέσο στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος ίσως να μην είναι τυχαίο που θέλει να έχει το λόγο και στη Λιβύη, για να μπορεί να στέλνει μετανάστες και από την Τουρκία και από την Λιβύη, στην Ευρώπη. Είναι ένα τόσο ακανθώδες και πολύπλοκο θέμα που δεν μπορούμε να το εξετάσουμε στο πόδι».

«Πρέπει να μην το απλουστεύουμε, ακούω μερικού που συγκρίνουν τους πρόσφυγες το 1922 με τους σημερινούς πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες του ’22 ήταν Έλληνες, που εκδιώχθηκαν από την Τουρκία και αν δεν είχαν φύγει θα τους έριχναν στη θάλασσα. Βεβαίως πρέπει να μην ξεχνάμε τα ανθρωπιστικά κριτήρια κλπ αλλά οι μετανάστες που έρχονται εδώ πέρα είναι κυρίως από Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν από άλλες χώρες της Αφρικής κλπ και δυστυχώς έχουμε αρνητικά παραδείγματα. Ενώ στη Γαλλία που είναι μουσουλμάνοι και όμως υπάρχει ένας αλυτρωτισμός που παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τις ελλείψεις, τους κάνει όλους να είναι θύματα ενός ακραίου πολιτικού Ισλάμ το οποίο θέλει να δημιουργήσει προβλήματα. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, παρόλο που εγώ θέλω να τους βλέπω ανθρωπιστικά αλλά το θέμα θέλει μεγάλη προσοχή. Όσο οδυνηρό και αν είναι δεν βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε τώρα, με κέντρα κλειστά για να γίνουν οι διαδικασίες όσον αφορά τον διαχωρισμό ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης. Αυτό το πράγμα είναι ένα αναγκαίο κακό, όσο και αν είναι οδυνηρό».

(φώτο αρχείου

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Χιωτάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook