Οπως ενημέρωσε η ίδια η υπουργός Παιδείας γραπτά τη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση Βουλευτή το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 6.333.144,24 ευρώ και τα χρωστούν χρωστούν στη ΔΕΗ οι εποπτευόμενοι φορείς του υπ. Παιδείας, εκ των οποίων ένα μεγάλος μέρος το χρωστούν Πανεπιστήμια.Σύμφωνα με την υπουργό η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας προβαίνει ανελλιπώς στην εξόφληση των υποχρεώσεων του στην Δ.Ε.Η. για το κεντρικό κτίριο (Μαρούσι) και για τα κτίρια της αποθήκης του Νέου Φαλήρου και των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα Αττικής».
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα πανεπιστήμια τα οποία βέβαια εδώ και πολλά χρόνια έχουν ενημερώσει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις , ανάμεσα στις οποίες είναι και η ΔΕΗ , καθώς έχει μειωθεί δραματικά η χρηματοδότηση, που λαμβάνουν από το κράτος . Φυσικά το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μονό τα ΑΕΙ αλλά και εκατοντάδες ακόμη φορείς του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν στη ΔΕΗ κυρίως, τεράστια ποσά ,αλλά και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Οσο για τα πανεπιστήμια και τους φορείς του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη βουλή η υπουργός τα μεγαλύτερα ποσά χρωστούν: Το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ( 2.415.000,00) . Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2.361.164,89). Το Δημοκρίτειο (575.318,61). Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (707.882,00). Το Πολυτεχνείο Κρήτης (56.886,00). Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (18.068,41). Το ΤΕΙ Κρήτης (71.000,00). Η Εθνική βιβλιοθήκη (4.290,33), ενώ μικροποσά χρωστούν σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες ανά τη χώρα.
Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο αυτό της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου δεν χρωστάει κανένα ποσό στη ΔΕΗ, όπως επίσης και όλα τα ιδρύματα τα οποία εδρεύουν στην Αττική, όπως επίσης το πανεπιστήμιο Πάτρας και σχεδόν τα περισσότερα της περιφέρειας. Ethnos.gr