Παναγιωτόπουλος: Χονδροειδή ψεύδη ότι Τούρκοι εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος
Χονδροειδή ψεύδη και ψευδείς ειδήσεις χαρακτήρισαν οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών περί εισόδου των Τούρκων σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο.
Οι υπουργοί παρείχαν στοιχεία και αναλυτική ενημέρωση για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στον Έβρο στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που επίσης συμμετείχε στην ενημέρωση, δήλωσε κατηγορηματικά πως «ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους».
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις των υπουργών, του ΑΓΕΕΘΑ και του προέδρου της Επιτροπής.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα!
Ξεκινώ την συνεδρίαση ως έχων την ευθύνη Προεδρίας της Επιτροπής μας, αν και είμαστε σε έναν χώρο που οικοδεσπότης είναι εκ δεξιών μου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία της Επιτροπής εδώ. Είναι η δεύτερη φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή μας εδώ και μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ενημέρωση θα γίνει από τους δύο καθ’ ύλην αρμοδίους υπουργούς, από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα ζητήματα αυτά.
Βεβαίως συνεδριάζουμε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Τους τελευταίους μήνες λόγω της «μάχης» που γίνεται που δίνουμε, συνεχίζουμε να δίνουμε στο χώρο της υγείας, αναγκαστικά δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν οι Επιτροπές και έτσι είχαμε αυτή την παύση των δύο μηνών, βεβαίως σε αυτούς τους δύο μήνες συνέβησαν πολλά και συνέβη και η γνωστή «κρίση» στα σύνορα στον Έβρο, με τα εξαιρετικά αποτελέσματα από ελληνικής πλευράς.
Στο σημείο αυτό ως Πρόεδρος της Επιτροπής, έχοντας τη βεβαιότητα ότι απηχώ και τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων των μελών της Επιτροπής, θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, να μεταφέρετε σε κάθε άνδρα και σε κάθε γυναίκα των Ενόπλων Δυνάμεων τις θερμές μας ευχαριστίες για ό,τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν για την Πατρίδα και να τους μεταφέρετε το μήνυμα ότι τους περιβάλλει το Κοινοβούλιο με απόλυτη εμπιστοσύνη, συμπαράστασή μας είναι δεδομένη και νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι απ’ αυτήν την «κρίση» εστάλη ένα μήνυμα από την πλευρά της χώρας μας, ότι η χώρα μας είναι μια ισχυρή χώρα και μια αποφασισμένη χώρα να προασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα όπως και το γεγονός ότι επικεφαλής κορυφαίων οργάνων, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και άλλων οργάνων, ήρθαν στην χώρα μας επιτόπου στον Έβρο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ποιοι είναι ακριβώς εκείνοι που προκαλούν, τι ακριβώς συμβαίνει. Βεβαίως η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται άρα και η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα.
Θέλω να σας ενημερώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η προγραμματισμένη συνεδρίασή μας, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μια συνεδρίαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για θέματα της αρμοδιότητας τους κι εκεί είχαμε συνεννοηθεί με τον Υπουργό ότι θα επεκτεινόμασταν και σε άλλα ζητήματα πέραν της τρέχουσας κατάστασης, σε ζητήματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία απολύτως συναφή με τα θέματα αυτά. Λόγω της σημερινής επικαιρότητας αυτά τα θέματα προφανώς δεν θα προλάβουμε να τα θίξουμε εδώ οπότε έχουμε συνεννοηθεί με τον Υπουργό- θα παρακαλέσω κ. Υπουργέ όσο το δυνατόν πιο σύντομα και κ. Υφυπουργέ να έχουμε μια νεώτερη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, ώστε να μας ενημερώστε και για τα άλλα ζητήματα.
Σήμερα θα μας ενημερώσουν και οι Υπουργοί. Αύριο ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση μας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στην αίθουσα της Ολομέλειας κρίθηκε σκόπιμο λόγω της συνάφειας των θεμάτων να είναι και οι δύο Υπουργοί όπως ακριβώς ζητήθηκε από αρκετά μέλη της Επιτροπής, ο κ. Λοβέρδος το είχε θέσει αυτό αρκετές φορές και άλλοι συνάδελφοι ότι θα ήταν καλό να ήταν και οι δύο Υπουργοί. Εδώ λοιπόν σήμερα για να ξεκινήσουμε θα παρακαλέσω τον οικοδεσπότη πρώτα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Παναγιωτόπουλο να πάρει τον λόγο».
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θυμίζω ότι αυτή η συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε προγραμματιστεί πλην όμως είχε προγραμματιστεί προ ημερών με αντικείμενο μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για όλα τα βασικά θέματα για την Εθνική Άμυνα.
Εκτός από τα γεγονότα στον Έβρο και τα πρόσφατα, είχαμε συμφωνήσει να μιλήσουμε και για το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, για ζητήματα Εξοπλιστικά, Αμυντικής Βιομηχανίας -παρά το γεγονός, παραμένω υπέρ της άποψης ότι το ζήτημα της Αμυντικής Βιομηχανίας χρειάζεται μία ξεχωριστή συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα. Εντούτοις οι εξελίξεις μας επέβαλαν να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον κ. Υπουργό προκειμένου να έρθουμε από κοινού και να ενημερώσουμε το Σώμα.
Κι αν κάποτε με άλλα δίδυμα, στην ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, μια συνεδρίαση της Επιτροπής με τους δύο Υπουργούς να προσέρχονται προκειμένου να ενημερώσουν από κοινού το Σώμα φάνταζε ενδεχομένως πολύ μικρή σε πιθανότητες ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα τούτο δεν συμβαίνει. Με το Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει διαρκής συνεργασία, σχεδόν ΣΕ καθημερινή βάση, προκειμένου να διαμορφώνουμε από κοινού τους τρόπους διαχείρισης των βασικών εθνικών μας ζητημάτων. Και μια που κάνω λόγο για τα βασικά εθνικά ζητήματα μας, σπεύδω εισαγωγικά να πω ότι έχει δημιουργηθεί πολύ και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό.
Σκόπιμο είναι λοιπόν, να εξηγηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποια βασικά σημεία ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Και σπεύδω εξ αρχής να δηλώσω ότι η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική και θα την αναλύσω σημείο προς σημείο:
Σημείο πρώτο: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου. Αυτό θα το αναπτύξω σε λίγο παρακάτω.
Σημείο δεύτερο: Η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Το έχει άλλωστε αποδείξει το περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου είχαμε μία απόπειρα, οργανωμένης θα έλεγα παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής, όπως έχω αναλύσει. Πλην όμως, η θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που ήταν να αποκρουστεί αυτή η οργανωμένη απόπειρα.
Αυτή η σθεναρής και αποφασιστική στάση, νόμιζα ειλικρινά ότι μέχρι πρότινος ενοχλεί μόνο την Τουρκία. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτή η υπόθεση, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία, προκειμένου να αμαυρωθεί λίγο το επίτευγμα του Έβρου. Η εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, επιτυχής διαχείριση αυτής της κρίσης. Είναι αυτές οι σκιές στο κεκτημένο δικαίωμα της χώρας, να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι άλλωστε και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως όταν αυτό το δικαίωμα ασκήθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο.
Σημείο τρίτο: Αυτού του τύπου τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου!
Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς! Το να στοιχίζονται λοιπόν πολιτικές δυνάμεις πίσω, από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, να δημιουργήσουν πολιτικό θόρυβο στο εσωτερικό της χώρας ή φθορά στην Κυβέρνηση ή ακόμα εκόντες-άκοντες και μία τεχνική όξυνση της έντασης, είναι πράγμα που πραγματικά με ξεπερνά. Δεν προσφέρονται έτσι καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της Πατρίδος.
Σημείο τέταρτο: Βασική αιτία -κατά την προσωπική μου εκτίμηση πάντα- όλων αυτών που διημείφθησαν στην πολιτική αντιπαράθεση αυτές της ημέρες, είναι η ελλιπέστατη γνώση πάρα πολλών, τελικά όπως προκύπτει, σχετικά με τη φυσιολογία του εδάφους του Έβρου σε συνάρτηση με την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων. Δεν πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ένα ποτάμι το όποιο ρέει και από τη μία πλευρά είναι η τουρκική όχθη, από την άλλη η ελληνική. Αυτό προκύπτει ενδεχομένως με κάποια σημεία του Δούναβη που έχει όμως πλάτος χιλιομέτρων. Δεν είναι ο Έβρος αυτή η περίπτωση.
Και υπενθυμίζω: Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου. Συνήθως αυτά τα τμήματα διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά:
· Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.
· Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση, σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.
· Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβυς, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.
· Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον Στρατιωτικός.
Σημείο πέμπτο: Με αυτά τα δεδομένα και λόγω της εκπεφρασμένης βούλησης και απόφασης της Κυβέρνησης να ενισχύσει το απαραβίαστο των συνόρων μας, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται φράχτης σε ικανό μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, σταδιακά, όχι από την μία μέρα στην άλλη. Είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, φυσικά και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα όπως έχετε ήδη καταλάβει σήμανση του εδάφους.
Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει. :Αυτό είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης και θα γίνει γρήγορα. Έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα μας. Όμως οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στο συγκεκριμένο προγεφύρωμα Φερών -και όχι επαναλαμβάνω τη περιοχή του προγεφυρώματος Μελισσοκομείου όπως έχει αναφερθεί στα ψευδή δημοσιεύματα- προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος.
Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω.
Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες. Και θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής, όπως άλλωστε ήταν σαφής χθες και ο Πρωθυπουργός κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη. Άλλωστε είναι γνωστή και η ανακοίνωση στην οποία έχει προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη από το Σάββατο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν κάνουν το καθήκον τους, προστατεύουν απολύτως την ασφάλεια των συνόρων μας, το κάνουν πολύ καλά και το κάνουν πολύ καλά ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Και θα το ξανακάνουν πολύ καλά εάν και όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά πίεση στα σύνορα μας. Υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις προς τούτο, αλλά εγώ σας διαβεβαιώ ότι ξανά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατεύσουν το απαραβίαστο των συνόρων μας όπως το έκαναν τον περασμένο Μάρτιο.
Δυστυχώς όλη αυτή η συζήτηση, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός των άλλων επηρεάζει αρνητικά και το ηθικό των Στελεχών. Είναι κρίμα να γίνεται αυτή η ζημιά μετά την τόση προσπάθεια που κατέβαλλαν, συνεχίζουν να καταβάλλουν και θα καταβάλλουν ξανά εάν και όταν χρειαστεί. Θεωρώ ότι αυτό το συγκεκριμένο τελευταίο μήνυμα επιβάλλεται να το εκπέμψω, από εδώ από την έδρα της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι το τελευταίο σημείο αλλά επιτρέψτε μου, δεν είναι καθόλου ασήμαντο ιδίως αυτή την ώρα.
Επομένως κύριε Πρόεδρε, μετά την ενημέρωση και τοποθέτηση και του Υπουργού Εξωτερικών που θα ακολουθήσει, θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω να δώσετε το λόγο και στη Στρατιωτική Ηγεσία προκειμένου να προχωρήσει κι αυτή στη δική της λεπτομερέστερη ενημέρωση. Είμαι σίγουρος ότι από αυτά που θα ειπωθούν και θα δειχθούν, θα φωτιστούν σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος λεπτομέρειας όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος, ιδίως οι τεχνικές πτυχές που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους αλλά όπως θα διαπιστώσετε θα είναι ιδιαίτερα καταλυτικά θα έλεγα διαφωτιστικές.
Σας ευχαριστώ».
Κατά την ενημέρωση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας τόνισε:
«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες, κύριοι συνάδελφοι.
Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την φιλοξενία της σημερινής συνάντησης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ στην αγαστή σχέση και στην συνεργασία των δύο Υπουργείων, οφείλω δε να επαναλάβω αυτό που υπογράμμισε ο οικοδεσπότης, ο συνάδελφος κ. Παναγιωτόπουλος κατ’ αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε στο παρελθόν και βέβαια δεν αναφέρομαι στην περίοδο που Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Κατρούγκαλος.
Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε μαζί όλες τις εξελίξεις του διαστήματος που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση μας τον Ιανουάριο. Από την πρωτοφανή, υβριδική, μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, που Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσαμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Καθώς επίσης και την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αν ο χρόνος το επιτρέψει και στις εξελίξεις στη Λιβύη, την Συρία, αλλά και στα Βαλκάνια.
Θα τονίσω ότι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το Διεθνές Δίκαιο και την νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον. Το διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνάντηση, έγιναν πρωτίστως τα εξής:
Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας.
Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανής παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Και τρίτον, από την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, στις συλλογικές προσπάθειες αφ’ ενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφ’ ετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα.
Θα ήθελα όμως πριν ξεκινήσουμε την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μας δημοσίως να πω δύο λόγια για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχουν παρανοήσεις, δημόσια ή ιδιωτικά ως προς τα πραγματικά περιστατικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν «κατάληψη», υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου.
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Επιτρέψτε μου επιγραμματικά μόνο να επισημάνω τι συνέβη στον Έβρο:
Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.
Αυτά είναι τα περιστατικά.
Θα ήθελα τέλος, να πω ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό. Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην Ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία.
Και πάλι κ. Πρόεδρε. κ. Υπουργέ, ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια γνώριμη αίθουσα και σε ένα γνώριμο χώρο και μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, είμαι απολύτως στη διάθεση των συναδέλφων, για οτιδήποτε αυτή κρίνουν επί των θεμάτων της συζήτησης της Επιτροπής».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Θα ξεκινήσω υπογραμμίζοντας, το γνωστό σε όλους σας γεγονός, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον:
· Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως.
· Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν Εθνικού εδάφους.
· Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα.
· Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
· Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σας διαβεβαιώνω -το γνωρίζετε άλλωστε- ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.
Σε κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί και αντιδρούν με ψυχραιμία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τα μαχητικά μας να απαντούν δυναμικά με καθημερινές αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό δείκτη ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.
Η εμπειρία από τα γεγονότα του Έβρου, τον παρελθόντα Μάρτιο, όταν σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας αποκρούσουμε επιτυχώς την οργανωμένη υβριδική επίθεση την οποία με εργαλείο το Μεταναστευτικό εξαπέλυσε εναντίον μας η Τουρκία, υπήρξε πολύτιμη για το προσωπικό μας. Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν περίπου μήνα, αποτρέψαμε περίπου 50 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.
Προστατέψαμε ως «κόρην οφθαλμού» τα ελληνικά σύνορα, εκτελέσαμε με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση το καθήκον μας, ανυψώσουμε και διατηρήσαμε ψηλά το ηθικό των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία το αναγνώρισε και το ανταπέδωσε εκδηλώνοντας για ακόμη μία φορά, την έντονη και διαρκή εμπιστοσύνη και αγάπη της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας.
Για εμάς όμως η λήξη των επεισοδίων στον Έβρο δεν ήταν το τέλος της προσπάθειας. Αντιθέτως για μας ήταν μία καινούργια αρχή. Έκτοτε χωρίς ίχνος εφησυχασμού, θωρακίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα περισσότερο τα σύνορά μας, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας σε προσωπικό και μέσα και βεβαίως προσαρμόσαμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως.
Όσον αφορά τώρα στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί δήθεν τουρκικής εισβολής και κατοχής εδαφών μας στον Έβρο, θέλω να δηλώσω ρητά, κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι είναι παντελώς αναληθή και επ’ ουδενί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης του Έβρου ποταμού, παραδείγματος χάρη λόγω πλημμυρών, που ως γνωστόν συμβαίνουν κατά κόρον σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή.
Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, στο μεγαλύτερο μέρος των κοινών συνόρων, η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους. Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η Εθνική μας Ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σας ευχαριστώ».