Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2024 22:45

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για ανοιχτή και ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Μέσα από μια σειρά καινοτόμων δράσεων που βασίζονται σε συνεργασίες με κορυφαίους φορείς, το Μέγαρο προάγει τον πολιτισμό χωρίς διακρίσεις, αποδεικνύοντας πως η τέχνη ανήκει σε όλους.

Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Ένα μοντέλο που συνδέει την τέχνη με την υγεία

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση αποτελεί μία από τις πλέον καινοτόμες δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα NextGenerationEU και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με βάση μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το καινοτόμο πλαίσιο σχεδιάζεται από δεκαμελή ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δράσεις τέχνης και πολιτισμού ενσωματώνονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή για άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα ή ψυχολογική επιβάρυνση λόγω χρόνιων ασθενειών ή αναπηριών. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και να λάβουν μέρος σε θεραπευτικές συζητήσεις που συμβάλλουν στην ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση και συνοδεύεται από έρευνα για τη μέτρηση των επιδράσεων της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τέχνη φαίνεται να επιδρά θετικά στην ψυχολογική ενδυνάμωση, γεγονός που καθιστά το πρόγραμμα ένα πολύτιμο εργαλείο με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Συναυλίες φιλικές για άτομα με άνοια

Μία από τις πλέον αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες του Μεγάρου είναι οι συναυλίες φιλικές για άτομα με άνοια, οι οποίες διοργανώνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές προσφέρουν μια ειδικά σχεδιασμένη εμπειρία που περιλαμβάνει:

  • Σύντομα μουσικά προγράμματα που είναι προσβάσιμα και κατανοητά από άτομα με άνοια.
  • Εισαγωγικές παρουσιάσεις που διευκολύνουν την εξοικείωση με το περιεχόμενο της εκάστοτε συναυλίας.
  • Διαλείμματα χαλάρωσης και διάτασης για την άνεση των συμμετεχόντων.
  • Διαδραστικές συνεδρίες ερωταπαντήσεων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή.

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Ενίσχυση της συμπερίληψης από μικρή ηλικία

Με στόχο τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος στο οποίο η τέχνη θα είναι πραγματικά προσιτή σε όλους, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συμπεριληπτικότητα.

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα»

σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά παιδιά με και χωρίς αναπηρία, προσφέροντας προσβάσιμες δραστηριότητες σε παιδιά με οπτική, ακουστική ή νευροαναπτυξιακή αναπηρία. Μέσα από τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργική συνεργασία, τα παιδιά αποκτούν όχι μόνο γνώσεις μουσικής, αλλά και εμπειρίες που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την αποδοχή.

Επιπλέον, τo Mέγαρο, ως συμπαραγωγός του 7ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (18-22 Νοεμβρίου 2024), φιλοξένησε αισθητηριακά φιλικές προβολές και δράσεις του Φεστιβάλ, προσβάσιμες σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με ακουστική και οπτική αναπηρία.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης του προσωπικού: Δέσμευση για συνεχή βελτίωση

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του NextGenerationEU, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υλοποιεί, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, και την Εταιρεία Europraxis, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού του σε ζητήματα που αφορούν την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας του προσωπικού να υποδέχεται και να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τα άτομα αυτά, αναπτύσσοντας δεξιότητες που προάγουν τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό.

Μέσω της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι εξοικειώνονται με τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ομάδων και ενδυναμώνονται, ώστε να διασφαλίσουν την ουσιαστική συμμετοχή των ομάδων αυτών στον πολιτισμό χωρίς εμπόδια.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook