«Οruc Reis»: Το παρασκήνιο της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Συναγερμός από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε σημάνει στο «Πεντάγωνο» για την αλλαγή ρότας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Οruc Reis», το οποίο κατευθυνόταν προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν να παρακολουθείται στενά με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο.
Η εικόνα την οποία άφηνε να διαρρεύσει την Παρασκευή το Μαξίμου για το «Oruc Reis» ήταν πως δεν επρόκειτο για περίπτωση ακραίας πρόκλησης από την Τουρκία, εντούτοις ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως η κινητοποίηση στο «Πεντάγωνο» είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει από την Κάρπαθο στην οριογραμμή νότια του Καστελλόριζου.
Ηδη από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης είχε ενημερωθεί και το Μαξίμου πως το τουρκικό σεισμογραφικό είχε φύγει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κατευθυνόταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από εκείνη την ώρα η πορεία του «Oruc Reis» είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα για τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης. «Το άλλο πρωί» πρόσθεσε «η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το «Oruc Reis», ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».
Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα εκτελούσε καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στην Κάρπαθο. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».
Σχέδια και σενάρια
Ο τρόπος αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η παρουσία της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή της Καρπάθου φανερώνουν αυτό που επανειλημμένως έχουν τονίσει «ΤΑ ΝΕΑ», ότι δηλαδή εδώ και μήνες, εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η κυβέρνηση μελετάει σχέδια για την αποτροπή μιας τουρκικής πρόκλησης. Το σενάριο δε μιας τουρκικής ενέργειας πέριξ του Καστελλόριζου έχει αναλυθεί και έχει επικαιροποιηθεί. Ο υπουργός Αμυνας δε έκανε ειδική μνεία σε αυτόν τον σχεδιασμό: «Για να είναι ο «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελλόριζου, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα, γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να πάμε τη φρεγάτα εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
Πάντως, μολονότι το περιστατικό με την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους δεν εξελίχθηκε σε μια ακραία πρόκληση από τουρκικής πλευράς, η επικοινωνία του υπουργού Αμυνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ώρες που το «επεισόδιο» εξελισσόταν, ήταν συνεχής. Στο μεταξύ η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται, αφού και χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 9 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Γαλλικά μαχητικά
Η ενισχυμένη παρουσία της Γαλλίας, κυρίως με δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της, έχει εκνευρίσει, όπως όλα δείχνουν, την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» βρέθηκε στα ανοιχτά της Κύπρου. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale απονηώθηκαν δε από το αεροπλανοφόρο και πραγματοποίησαν πτήσεις στον ουρανό της Πάφου έπειτα από άδεια της Λευκωσίας. Η κίνηση προκάλεσε επιθετικά δημοσιεύματα από την πλευρά των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία έτσι κι αλλιώς σχολιάζουν αρνητικά την παρουσία των Γάλλων στην Κύπρο. Τον τουρκικό εκνευρισμό επέτειναν και οι πτήσεις των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».