Οι τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις 27/01/2020 07:11

Οι τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας

Ολο το πακέτο των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο ξανανοίγει η Αγκυρα μέσω ενός «άτυπου ενημερωτικού σημειώματος», το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η λίστα αξιώσεων φέρει την υπογραφή του υψηλόβαθμου διπλωμάτη Τσαγατάι Ερτζιγές, διευθυντή Αεροπορίας και Ναυτιλίας του ΥΠΕΞ, ο οποίος είναι ο συντάκτης και των χαρτών που αποτυπώνουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Στην έκθεσή του ο Ερτζιγές υποστηρίζει ότι «η βασική πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί όλο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα, αψηφώντας τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας ως μιας παράκτιας χώρας».

Η Τουρκία επανέρχεται ανοίγοντας τη βεντάλια των διεκδικήσεών της, σε ένα πλαίσιο σταθερών μεθοδεύσεων που προωθούνται και μέσω του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με την οποία αξιώνει δίαυλο εξόδου στο Αιγαίο, ενώ δίνεται και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Αθήνα για το τι θα επιχειρήσει να θέσει η Αγκυρα, σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως διαφορά με την Ελλάδα, έστω και αν δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο στο σημείωμα.

Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα είναι στα πρώτα θέματα που περιγράφει ο Ερτζιγές, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι κάθε προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των έξι μιλίων από την πλευρά της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από την Τουρκία.

Θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο περιγράφεται ως ένα από τα «βασικά ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ορίζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα με βάση σειρά διεθνών συνθηκών «που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

 

Οι βραχονησίδες

Το νομικό καθεστώς βραχονησίδων και μικρότερων σχηματισμών στο Αιγαίο, αλλά και των Ιμίων, σημειώνεται επίσης στις διαφορές Αθήνας – Αγκυρας. Το σημείωμα αναφέρει δε ότι η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες και καταγγέλλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Αναφορικά με τα Ιμια, το σημείωμα τα καταχωρίζει διοικητικά στην Επαρχία Μούγλων, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στην εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ιμια» σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ιμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932, ωστόσο οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν». Το σημείωμα Ερτζιγές θίγει επίσης και το ζήτημα δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης αλλά και εναέριου χώρου.

Η Αγκυρα δηλώνει την αποφασιστικότητά της να επιμείνει στις διεκδικήσεις της με κάθε τρόπο έναντι της Ελλάδας σε μια διεθνή συγκυρία όπου εκτιμά – ενδεχομένως – ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να επιβάλει τετελεσμένα. Η Αθήνα έχει επανειλημμένα στείλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.Αλεξάνδρα Φωτάκηin.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook