Οι πρωταγωνιστές του Μεγάρου – Γιατί ο Τσίπρας έδωσε παράσταση με αυτούς τους «παίκτες»

Δημοσιεύτηκε στις 11/06/2019 21:30

Οι πρωταγωνιστές του Μεγάρου – Γιατί ο Τσίπρας έδωσε παράσταση με αυτούς τους «παίκτες»

Τα πρόσωπα, οι ομιλίες, οι συμβολισμοί, ακόμα η χαριτωμενιά του πρωθυπουργού από το βήμα ότι δε θέλει να είναι «μόνος και έρημος» στη σκηνή υπηρετούν το αφήγημα του χτισίματος ενός «νέου ΣΥΡΙΖΑ»

Μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με φόντο την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος στον χάρτη που έδειξε μια Ελλάδα βαμμένη «γαλάζια», ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, σε μια προσπάθεια να δείξει «μια ωραία ατμόσφαιρα», συσπείρωση και ανασυγκρότηση στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Πέρα όμως από τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα χειροκροτήματα και τα πηγαδάκια που απαθανάτισαν οι κάμερες, σε ποια «άλογα» φαίνεται να ποντάρει ο πρωθυπουργός, τί συμβολίζουν και πώς εν τέλει επανδρώνεται η «πρώτη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου;

Τα πρόσωπα, οι ομιλίες, οι συμβολισμοί, ακόμα η χαριτωμενιά του πρωθυπουργού από το βήμα ότι δε θέλει να είναι «μόνος και έρημος» στη σκηνή υπηρετούν το αφήγημα του χτισίματος ενός «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Ενός ΣΥΡΙΖΑ με νέους πολιτικούς; Ενός ΣΥΡΙΖΑ νεότερου γενικά; Τύπου ΣΥΡΙΖΑ- extended; ΣΥΡΙΖΑ Vol2;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σπανίως ένα κόμμα «νέων», το οποίο και αυτοσυστήθηκε στην κοινωνία ως «το νέο», δεν χρειάστηκε τόσο σύντομα το αφήγημα της επανεκκίνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε κάτι δύσκολο. Κατάφερε ως το αυτοαπακαλούμενο «νέο» να αποκαλύψει πολύ σύντομα, πόσο παλιό στην πραγματικότητα είναι.

Οι «φρουροί των πυλών» που θα σηκώσουν το σύνθημα «ή εμείς ή μνημόνιο» λίγο- πολύ παρουσιάστηκαν στο βήμα του Μεγάρου Μουσικής. Ανήκουν κατά κύριο λόγο στην νέα γενιά των πολιτικών, είτε τυγχάνουν καλύτερης «αποδοχής» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι δεν συγκαταλέγονται στα πιο «βεβαρημένα» πρόσωπα του κόμματος. Ή απλά συμβολίζουν το άνοιγμα στη λεγόμενη Προοδευτική Παράταξη.

Ας δούμε τα πρόσωπα που συνέστησαν αυτή την περίερχη ανθρωπογεωγραφία του Μεγάρου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένας νέος άνθρωπος που όμως μέχρι σήμερα τήρησε μέχρι τελείας τη «σκληρή γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να παρουσιάζεται ως αμείλικτος απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο, χωρίς να «ξεφεύγει» στιγμή από την κομματική πειθαρχία και το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος, που έχει ζήσει… δύο ολόκληρα χρόνια στο Αιγάλεω ως παράσημο αριστεροσύνης, προλόγισε την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα της νέας εποχής». Παρά την αστοχία στις τελευταίες προβλέψεις του ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός λαός να δώσει την πρωτιά στη ΝΔ», φαίνεται πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλους πήρε το «χρίσμα» της επόμενης ημέρας. Θα έχει πολλά να τον βαραίνουν πάντως. Οπως η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι αλλά και οι… άσπονδοι φίλοι που έχει στο Μαξίμου κι έξω από αυτό.

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε χαμηλούς σχετικά τόνους αυτοπεριορίστηκε μέσες- άκρες στα του χαρτοφυλακίου του. Ένας επίσης νέος πολιτικός που έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την υπουργοποίησή του και o οποίος στους δημοσιογραφικούς κύκλους φαίνεται πιο «διαλλακτικός» και συγκεντρωμένος στην πολιτική αποστολή του στο υπουργείο Εσωτερικών.  Στην εκδήλωση φάνηκε ως εκπρόσωπος του τριπλού στόχου για  εξωστρέφεια/ ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων/ βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα παίξει κι αυτός ενεργό ρόλο στην μετά τις εκλογές εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Έφη Αχτσιόγλου

Η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ανήκει επίσης στη λεγόμενη «νέα γενιά» των πολιτικών που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμα «τελείωνε με το παλιό». Ως επίτευγμα της θητείας της, η ίδια αναδεικνύει την «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» και επιχείρησε να ταυτιστεί με τη θεσμική προάσπιση του δικαίου των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ήταν και εκείνη τελικά μία μνημονιακή υπουργός. Η ίδια, στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες της, έχει αναδείξει σχεδόν ως προσωπική υπόθεση την βελτίωση των σχέσεων στα εργασιακά. Και στα χνάρια αυτά βάδισε και χθες στο Μέγαρο Μουσικής, υποσχόμενη -μεταξύ άλλων-  500.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση σε νέους και γυναίκες και μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%, μέσα στην επόμενη τετραετία. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική μάχη και με «μπόνους» μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, έχει ανεβάσει τις μετοχές της με προσωπική επιλογή Τσίπρα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη με το βρετανικό χιούμορ και το dress code του αριστερού πανεπιστημιακού. Ο οικονομολόγος που συνδυάζει Πρέβεζα με Λονδίνο, είναι εκείνος που γεφύρωσε το χάσμα Αθήνας- Βρυξελλών που άνοιξε ο προκάτοχός του, ενώ στο εσωτερικό απαντά με ανέκδοτα στην αντιπολιτευτική κριτική. Την ώρα που ο ίδιος κατάφερε να φέρει τη συνθηκολόγηση κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών και έφερε τη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οπότε συνεπώς και την άψογη εφαρμογή του μνημονίου, ζητούσε μέσα στη Βουλή επίμονα ένα ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Σπανίως ύψωνε τους τόνους, καθώς για εκείνον τα νούμερα μιλούσαν γι’ αυτόν. Και τα νούμερα, ως γνωστόν είναι αμείλικτα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αίθριο του Μεγάρου μίλησε για μειώσεις: Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (τις γνωστές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που είναι ένας φόρος «άδικος που δεν βελτιώνεται, καταργείται»), στη φορολογία και γενικά στα βάρη που σήκωσαν τα μεσαία στρώματα. Ταυτόχρονα επιχείρησε ένα κάλεσμα για κατανόηση, ενώ μέσα απ’ τις γραμμές μπορούσε ενδεχομένως κανείς να διαβάσει τη φράση «δώστε μας άλλη μια ευκαιρία». Για πολλούς είναι η φωνή της «οικονομικής λογικής» στην κυβέρνηση αλλά και η… αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται.

Νάσος Ηλιόπουλος

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο άλλοτε γραμματέας του ΣΕΠΕ, που έγινε υφυπουργός Εργασίας και τελικά σήκωσε το βάρος της δύσκολης κούρσας για τον δήμο της Αθήνας. Από τα ευρύτερα «συμπαθή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο λόγω των χαμηλών τόνων, αλλά και επειδή το αποτύπωμά του από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε ήταν μάλλον θετικό. Επιχειρώντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας στη μάχη της Αθήνας, προέταξε τον αγώνα κατά του φασισμού, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, όπου εν τέλει ηττήθηκε, σε μία αξιοπρεπή πολιτική αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από το βήμα, στηρίχθηκε στην ανάγκη της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας για τους πολίτες και τόνισε το κοινωνικό και αντιρατσιστικό μήνυμα. Κάποιοι θα έλεγαν ότι «κάηκε» απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη. Αλλοι λένε ότι αναδείχθηκε ένα νέο, καλό στέλεχος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η επιλογή που δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εγκαταλείψει το εγχείρημα της «πλατιάς απεύθυνσης», παρότι φαίνεται πως δεν «έγραψε»  στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Το πολυετές πείραμα της επιχείρησης  «με το βλέμμα στην κεντροαριστερά», παρότι μόνο καλά δεν φαίνεται να πηγαίνει, στηρίζεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ποντάρει στην επιλογή της κ. Ξενογιαννακοπούλου για την έκφραση του «ΠΑΣΟΚ εντός ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου  προλογίστηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «η καλύτερη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ» και ανέβηκε στο βήμα, βρεγμένη ακόμα από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ και μίλησε για «το πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος σε κρίση λειτουργίας και εμπιστοσύνης» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το ’15. Μίλησε επίσης για τα κακά του νεοφιλελευθερισμού και υποσχέθηκε  θεσμικές αλλαγές «που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος» στον τομέα της διοίκησης.