Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία
Οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την «εθνική στρατηγική» και την αναζήτηση συμμαχιών κατά της Τουρκίας στη Μεσόγειο επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή.
Αφορμή στέκεται το τριήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ιράν – Σαουδική Αραβία
Ο πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στον ΑΝΤ1 συνέδεσε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με την «αλλαγή στάσης της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στο αραβικό ζήτημα».
«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, σε μία περίοδο με έντονο κλίμα αντιπαλότητας και με ξεκάθαρη την θέση της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στο Ιράν, ανοίγει αντικειμενικά μία συζήτηση για αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «η μέχρι πρόσφατα πολύ προσεκτική εξωτερική πολιτική της χώρας μας “πληγώνεται” από τις κυβερνητικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα η αποστολή κινητών πυραύλων patriot στην Σαουδική Αραβία. Διακρίνεται μια μετατόπιση της χώρας μας από την ουδέτερη στάση και την προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών απέναντι στο πολύ σοβαρό αραβικό ζήτημα, σε μία χώρα που τείνει να γίνει μέρος του προβλήματος, λόγω εσφαλμένων κινήσεων».
Στρατηγική Τραμπ και προνομιακή σχέση με το Ισραήλ
Στα «σοβαρά λάθη» του κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική κατέταξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης -στην συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής- την επιδοκιμασία της δολοφονίας Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Φίλης ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μπορούσε να προσχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας», καθώς, όπως υποστήριξε, αν και την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ την διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις στην παρούσα φάση «διαπιστώνουμε ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων», ενώ η Ελλάδα μετατρέπεται σε «πιθανό έρμαιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο».
Πέραν των όποιων εσωκομματικών αιχμών του Νίκου Φίλη κατά της ηγετικής ομάδας Τσίπρα για το «παρών» στη βουλή, η τοποθέτηση αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας αντανακλά και ένα ευρύτερο προβληματισμό και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έγκειται στην άποψη πως «το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από την ακόμα πιο σφιχτή πρόσδεση της Ελλάδας στη στρατηγική Τράμπ».
Επιπρόσθετα ο κ. Φίλης έθεσε και μια ακόμα παράμετρο σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά αμφισβητείται ο σφιχτός εναγκαλισμός Ελλάδας και Ισραήλ. Τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ για το Ισραήλ «δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα» υποστήριξε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σουλεϊμανί, Patriot και Παλαιστινιακό
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει με σφοδρότητα τον κ. Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ, με τις οποίες ουσιαστικά επικροτούσε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία Σουλεϊμανί.
Άλλωστε σκληρή κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση από τα εξ’ αριστερών της κόμματα στη βουλή σε ότι αφορά την εγκατάσταση Patriot στη Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλευρά του εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια Τραμπ για το Παλαιστινιακό εντάσσοντας αυτή την εξέλιξη ως έναν επιπλέον λόγο για την καταψήφιση της συμφωνίας με την οποία αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ «νεκροθάφτη» του παλαιστινιακού λαού, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Παλαιστίνης χαρακτήρισε επικίνδυνο το αμερικανικό σχέδιο και τόνισε ότι «διατηρεί και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή».
Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρέσβη εξέφρασε την ανησυχία του μετά την αμερικανική πρόταση και τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην υποστήριξη της λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ25 είχαν αντιταχθεί και στην υπογραφή του EastMed, καθώς ο εν λόγω ενεργειακός αγωγός οδηγεί σε αναβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ και Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχε χαιρετίσει την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού EastMed.
Ορμητήριο
Το μεσημέρι της Κυριακής ο γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας σε εκδήλωση με απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τόνισε ότι «η Ελλάδα σαν σύνολο, τόσο στην πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη συμφωνία επί ΝΔ, μετατρέπεται σε ορμητήριο για επιδρομές προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον κάθε λαού».
«Κάνουν πως δεν ακούν τις δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων ότι βάσεις σαν αυτές θα είναι σίγουροι στόχοι για τους πυραύλους τους. Δεν είναι όμως μόνο οι βάσεις!» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση τη ΝΔ επαυξάνει και τις αποστολές εκτός συνόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις μέχρι τώρα 15 τέτοιες αποστολές εκτός συνόρων, σε Κοσσυφοπέδιο, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, προστίθενται νέες. Έχουμε και λέμε: Στρατό, πλοία και αεροσκάφη στη Λιβύη, φρεγάτα στα στενά του Ορμούζ, αντιαεροπορική συστοιχία «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεχίζονται και οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία!».
Στρατηγική συμμαχία
Πάντως η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή υπό το φως των νέων δεδομένων.
Είναι χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για μια «στρατηγική συμμαχία» στην οποία η κυβέρνηση θέλει να δώσει βάθος.
«Σ’ αυτή τη σκληρή εποχή χρειάζονται καινούργιες συμμαχίες» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επί των ημερών της ήταν «πολύ κακές» οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια από την εποχή που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, ωρίμαζε στους κόλπους της η αντίληψη πως χρειάζονται αναβαθμισμένες σχέσεις που να φτάνουν μέχρι το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και άλλες χώρες όπως πχ η Αίγυπτος, η Ιορδανία και κάποιες χώρες των Βαλκανίων
Μάλιστα την άποψη αυτή για στρατιωτική συνεργασία με τις εν λόγω χώρες ως ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή, εκφράζανε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες «γαλάζια» στελέχη που γνώριζαν καλά τις διεργασίες και είχαν και τις σχετικές επαφές τόσο με την Ουάσινγκτον, όσο και με το Τελ Αβίβ.