OHE και δημοσιογράφοι εναντίον Meta για τη «λογοκρισία» στο Διαδίκτυο
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκτυο δημοσιογράφων IFCN (International Fact-Checking Network) ήρθαν να προστεθούν την Παρασκευή στις φωνές που επικρίνουν τη Meta Platforms για την κατάργηση του fact-checking.
Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε τη χάρη στον εκλεγμένο πρόεδρο να καταργήσει τους ελέγχους για παραπληροφόρηση σε Facebook και Instagram στις ΗΠΑ.
Το επιχείρημά του ήταν ότι ο έλεγχος των αναρτήσεων ισοδυναμεί με «λογοκρισία», καθώς «είναι υπερβολικά πολιτικά κατευθυνόμενος και συνέβαλε περισσότερο στην μείωση της εμπιστοσύνης παρά στην βελτίωσή της».
«Πολλές χώρες είναι ευάλωτες σε παραπληροφόρηση, ανάμειξη στις εκλογές, μαζική βία, ακόμη και γενοκτονίες»
Ο έλεγχος του περιεχομένου μίσους «δεν αποτελεί λογοκρισία», ξεκαθάρισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ, σε ανάρτησή του στο Χ, την πλατφόρμα του Έλον Μασκ.
Eίχε προηγηθεί απάντηση της Κομισιόν στον ισχυρισμό του Ζάκερμπεργκ ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία «θεσμοθετεί τη λογοκρισία».
«Πραγματικές βλάβες»
Το επιχείρημα περί λογοκρισίας είναι «ψευδές», συμφωνεί το δίκτυο IFCN (International Fact-Checking Network) σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ζάκερμπεργκ.
«Είναι ψέμα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τόσο για την παρούσα συγκυρία, όσο και για την Ιστορία», ανακοίνωσε το IFCN, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 130 οργανισμοί, ανάμεσά τους και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Αν η Meta αποφασίσει να σταματήσει το πρόγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει πραγματική βλάβη σε πολλές περιοχές», προειδοποιεί το διεθνές δίκτυο.
Ανάμεσα στις περισσότερες των εκατό χώρες όπου λειτουργούν προγράμματα διασταύρωσης ειδήσεων, ορισμένες είναι «πολύ ευάλωτες στην παραπληροφόρηση που προκαλεί πολιτική αστάθεια, ανάμειξη στις εκλογές, μαζική βία, ακόμη και γενοκτονίες», προειδοποιεί το IFCN.
Σχετικά με τη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης της Meta, το διεθνές δίκτυο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο Ζάκερμπεργκ υπέκυψε στις πιέσεις του Τραμπ, ο οποίος είχε παλαιότερα ζητήσει τη φυλάκισή του.
«Η απόφασή σας έρχεται μετά την επικύρωση της εκλογής του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην επερχόμενη κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του δικτύου.
«Ο ίδιος ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι η ανακοίνωσή σας αποτελεί «πιθανότατα» απάντηση στις απειλές που διατύπωσε εναντίον σας. Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην κοινότητά μας του fact-checking έχουν δεχτεί παρόμοιες απειλές από κυβερνήσεις στις χώρες όπου εργάζονται, άρα κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί κανείς στην πίεση αυτή».