Ο ρόλος της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε στις 20/01/2020 12:24

Ο ρόλος της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Με δεδομένη την ενόχληση της Ελλάδας για την απόφαση να μην προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η Αθήνα επιχειρεί με προσεχτικές διπλωματικές κινήσεις να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ANT1 για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Βερολίνο έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξελίξεις.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα είναι παρούσα και έχει τα «όπλα» να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων, ανεξαρτήτως αν βρισκόταν ή όχι στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Από την πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν και στις οποίες θα μετέχουν και χώρες που δεν συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είπε ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση θα το εξετάσει.

«Θα το δούμε μετά την ενημέρωση που θα έχουμε από τον κ. Δένδια. Είμαστε επιφυλακτικοί. Εμείς έχουμε κάνει όλη την προεργασία που χρειάζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Στο ενδεχόμενο να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη αναφέρονται και διεθνή μέσα.

Σύμφωνα με τη DW, στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης αναφέρεται ότι «δυνητικά» θα μπορούν και άλλα κράτη ή οργανώσεις να γίνουν μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι συντονισμένες προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Θα μπορέσει όμως η Ελλάδα μελλοντικά να συμμετέχει σε αυτή τη διαδιασίας; Πολύ δύσκολα» αναφέρεται σε δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε τις προηγούμενες ημέρες, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή άλλων κρατών είναι να συμβάλλουν «αποδεδειγμένα» στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αδιαμφησβήτα η Τυνησία. Όχι μόνο γειτονεύει άμεσα με τη Λιβύη, αλλά διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις αντιμαχόμενες πλευρές. Στα Αποτελέσματα της Διάσκεψης αναφέρεται ότι η Τυνησία θα είναι, μαζί με τη Λιβύη, έδρα των τεχνικών επιτροπών που πρόκειται να συσταθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, για να προωθήσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια, μια πρόσκληση της τελευταίας στιγμής από το Βερολίνο είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της Τυνησίας με την αιτιολογία ότι ήρθε αργά και ότι η χώρα δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει στις σχετικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Απειλή βέτο από Μητσοτάκη

Η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες έσπευσε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ισχυρούς «παίχτες» της περιοχής πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για τη Λιβύη θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της Ελλάδας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος απείλησε με βέτο αν στην πολιτική λύση που θα βρεθεί στη Λιβύη δεν υπάρξει προηγουμένως κατάργηση του μνημονίου μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το βέβαιο είναι πως η επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πλευρά της Τουρκίας η οποία βλέπει ότι δεν είναι μόνη της στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, αναγκάζει την ΕΕ να συνεργαστεί πιο στενά με την Αθήνα γύρω από τις εξελίξεις στη Λιβύη. Και μπορεί για την ώρα η Διάσκεψη του Βερολίνου να μην ασχολήθηκε επισήμως με το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και την «πειρατική» συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, όμως το βέβαιο είναι ότι και αυτό το θέμα θα πέσει στο τραπέζι, με δεδομένο ότι η μία πλευρά, ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπολογίζει τη συμφωνία που υπέγραψα ο Σάρατζ.

 

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook