Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ως επείγουσα προτεραιότητα

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2020 15:30

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ως επείγουσα προτεραιότητα

Στο νέο περιβάλλον που προέκυψε από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αποτελεί απόλυτα επείγουσα προτεραιότητα.

Αυτό τονίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Επιπλέον, επισημάνθηκε πως ο κλάδος της τεχνολογίας έδωσε το παρών στη δοκιμασία της χώρας, από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας, στηρίζοντας την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με δωρεάν υπηρεσίες, πλατφόρμες και προϊόντα, παρέχοντας τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας και της επικοινωνίας.

Ο κλάδος διαθέτει ήδη ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία και στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις που απασχολούν 260.000 εργαζόμενους και συνολικό κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 13,3 δισ. ευρώ το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν έμπρακτα την κοινωνία και την οικονομία ώστε να λειτουργούν, να εργάζονται, να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προετοιμάζονται για την μετά-κοροναϊό εποχή.

Πιερρακάκης:  Να αποκτήσουμε τις υποδομές για να αλλάξουμε επίπεδο

«Τα συστήματα πρέπει να σχεδιάζονται με πολιτοκεντρική προσέγγιση. Νομίζω ότι αυτό αυξάνει πάρα πολύ και την εξωστρέφεια του κλάδου και την υπηρεσία για τον πολίτη, αλλά και εν τέλει το ευρύτερο αποτύπωμα το οποίο αφήνουμε», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: « Το επόμενο διάστημα υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας. Θα τρέξουμε με την ίδια ταχύτητα την οποία τρέξαμε το προηγούμενο διάστημα και υπάρχουν πολλές μικρές νίκες που μπορούν να κατακτηθούν, αλλά και οι μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας, τα μεγάλα έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν»

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, είναι δεδομένο πως μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης κι έχοντας πλέον κερδίσει τα πρώτα στοιχήματα, ρίχνουμε το βάρος στο μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν η χώρα να αλλάξει επίπεδο και να αλλάξει πορεία. Υπάρχει απόλυτη δυνατότητα αυτό να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μάριος Κατσής, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το Ταμείο Ψηφιακής Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο κατά κύριο λόγο χρηματοδοτεί δύο πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το ψηφιακό στοίχημα: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό».

Παπαρίδου: Η Ελλάδα χρειάζεται να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης

Από την πλευρά της η πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε: «Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί επένδυση θεμελιώδους σημασίας για κάθε κοινωνία και οικονομία, ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τις βασικές της λειτουργίες, να σχεδιάζει και να επενδύει στο παρόν και στο μέλλον με ασφάλεια και προοπτική. Οφείλουμε να κεφαλοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα ετών που έκανε η χώρα μέσα σε λίγους μήνες με τον επιτυχή σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η Ελλάδα χρειάζεται να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η ψηφιακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να απολαύσουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μόνο η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει».

Ταυτόχρονα, αναφορά έγινε και στην οριστικοποίηση της μελέτης του ΣΕΠΕ με την Deloitte, για την ανάπτυξη του κλάδου και τον αντίκτυπό της στην ελληνική οικονομία. H μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης”, της τάξης του 5%, του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία για την επόμενη πενταετία αγγίζει συσωρευτικά – άμεσα και έμμεσα – τα 80 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

© Πηγή: In.gr