O Πρόεδρος του ΑΣΕΠ στον Politica 89.8: «Να εξεταστεί η συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου – Σε 15 ημέρες προκηρύσσονται 4.000 θέσεις για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού»
Την άποψη πως πρέπει να εξεταστεί η συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως σε 15 ημέρες προκηρύσσονται 4.000 θέσεις για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού.
Σε ότι αφορά την παθογένεια του ελληνικού κράτους, αλλά και του πολιτικού συστήματος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Θάνος Παπαϊωάννου, με αφορμή τα νέα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, που αφορούσε σε 458 προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας ανέφερε, αφού πρώτα έκανε μία επιγραμματική περιγραφή στη διαδικασία που «έτρεξε» το ΑΣΕΠ για τη 2Κ/2019 και την αντισυνταγματικότητα της από το ΣτΕ, ότι: «Το ΑΣΕΠ εκλήθη να «τρέξει» για δεύτερη φορά μια μεγάλη προκήρυξη και αφού στο μεταξύ είχαν μεσολαβήσει και αναπληρώσεις που έκαναν ακόμη πιο περίπλοκο και χρονοβόρο το έργο».
Έπειτα, αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις του για το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Το ΑΣΕΠ δαπάνησε διπλάσιο χρόνο για την ίδια προκήρυξη και αυτό, πέραν του ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών όταν υπάρχει ειδική εμπειρία θέλει πολλαπλάσιο χρόνο από τον κανονικό».
Ακόμα, έγραψε τις «διδαχές» του προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι: «Μην προσλαμβάνετε κόσμο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μην δευτερώνετε το αρχικό λάθος προσπαθώντας να μονιμοποιήσετε τους συμβασιούχους παρά μόνο εάν η πριμοδοτούμενη εμπειρία έχει μια ειδική προστιθέμενη αξία (π.χ. παροχή πραγματικής εργασίας στα νοσοκομεία σε περίοδο πανδημίας)». Ενώ, έβγαλε και το συμπέρασμα ότι: «Από τους 1.116 των νέων οριστικών αποτελεσμάτων είναι ζήτημα εάν τελικά θα προσέλθουν να διοριστούν το 50%».
Για τους λόγους που θεωρεί πως πολλοί υποψήφιοι δεν προσέρχονται να καλύψουν τις θέσεις που καταλαμβάνουν ο κ. Παπαϊωάννου, επεσήμανε πως: «Ο μέσος υποψήφιος του ΑΣΕΠ δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει στο μυαλό μας ο άνεργος που ψάχνει για δουλειά, πλέον το δημόσιο είναι η εναλλακτική του. Είναι πιο απαιτητικοί στην επιλογή των θέσεων. Μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο του να προκυρήσσονται θέσεις και να μην καλύπτονται όταν ο υποψήφιος σταματήσει να έχει απεριόριστο αριθμό προτίμησης. Δηλαδή. Έχω 100 θέσεις να χτυπήσω σε μια προκήρυξη να μην μπορώ να χτυπήσω και τις 100. Αν δίνεις το δικαίωμα ενός απεριόριστου αριθμού προτιμήσεων δεν θα κάτσει να κάνει μια σοβαρή αξιολόγηση ο υποψήφιος. Αν όμως δεν έχει απεριόριστες θέσεις προτίμησης, ένας κάτοικος Πειραιά ας πούμε θα σκεφτεί ξέρω εγώ να πάει να δουλέψει στη Λάρισα και τελικώς μπορεί να μην την επιλέξει. Το μισθολογικό επίσης, παίζει κάποιο ρόλο σίγουρα, αλλά δεν είναι ο βασικός λόγος, γιατί γνωρίζεις πως θα παίρνεις περίπου 700 800 ευρώ το μήνα.»
Για το αν θα πρέπει να μετατρέπονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «πρέπει να ξαναδούμε αυτή τη διάταξη πρέπει να εξετάσουμε πολλούς λόγους. Νομίζω πως πρέπει να εξεταστεί η συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου»
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις που γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού που έγινε πέρυσι ο κ. Παπαϊώαννου ανέφερε πως: «Όσες προσλήψεις έχουν προκυρηχθεί με βάση τον προγραμματισμό του 21 και του 22 γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο γραπτός διαγωνισμός. Όσες προσλήψεις προκυρήχθηκαν από το 2023 κι έπειτα θα γίνονται με βάση τον γραπτό διαγωνισμό.»
Σε ότι αφορά το αν θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο διάστημα μέσα από τον γραπτό διαγωνισμό που έγινε το 23 ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως: «Αναμένεται τις επόμενες 15 ημέρες, να προκηρυχθούν 4.000-5.000 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτή θα αφορά σε 200 φορείς του δημοσίου.»
Για το κάθε πότε θα γίνεται γραπτός διαγωνισμός ο κ. Παπαϊώαννου ανέφερε πως: «Ο νόμος προβλέπει διετία. Εμένα δεν με αφορά διετία – τριετία θέλω απλά να πιάσει διαγωνισμός να γίνει το πρώτο βήμα και να βγουν και τα αποτελέσματα για να νιώσουν οι υποψήφιοι ότι χάρη στον γραπτό διαγωνισμό μπήκαν στον δημόσιο.»