Ο μαγικός αριθμός της προεδρικής εκλογής – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τις… κεντροαριστερές ψήφους
Η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρείται δεδομένη και δεν αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ποιος θα έχει τη δεύτερη θέση και θα καταφέρει να προσελκύσει τις περισσότερες ψήφους της αντιπολίτευσης: Τάσος Γιαννίτσης από το ΠΑΣΟΚ ή Λούκα Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δύο υποψήφιοι (προερχόμενοι αμφότεροι από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ) μοιάζουν να δίνουν μια άτυπη μάχη για τη δεύτερη θέση, η οποία, αν και θεσμικά δεν έχει καμία ιδιαίτερη βαρύτητα, έχει ισχυρό επικοινωνιακό και πολιτικό ενδιαφέρον. Η δυναμική που θα καταγραφεί στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι και ο δείκτης, με την Κουμουνδούρου να ευελπιστεί ότι η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη θα έρθει τελικά δεύτερη σε ψήφους, προκαλώντας εκπλήξεις στις διαδοχικές ψηφοφορίες.
Οι αποφάσεις, για τη Νέα Αριστερά είναι επίπονες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει εκφράσει αντιρρήσεις στη στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό αυτό το πρίσμα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα «στοιχήματα» που βάζουν τα δύο κόμματα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, διεκδικώντας το κάθε ένα κυρίαρχο ρόλο στο αντικυβερνητικό μπλοκ.
Ο αριθμός 40
Επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζει και σχεδόν αγνοεί τους μαθηματικούς συσχετισμούς – όποιο άθροισμα κι αν προκύψει. Η Κουμουνδούρου από την άλλη περιγράφει την απήχηση της κ. Κατσέλη ως την «πρόβα ενός σοβαρού προοδευτικού διαλόγου» σε όλα τα ζητήματα.
Η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη φαίνεται να εκκινεί από τις 28 ψήφους, καθώς οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, εμφανίζονται θετικοί και φαίνεται να προστίθενται στους 26 του ΣΥΡΙΖΑ. Την κ. Κατσέλη δήλωσε ότι θα στηρίξει και η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 29 θετικές ψήφους.
Πρωταρχικός στόχος για την Κουμουνδούρου ωστόσο αποτελεί η θετική ψήφος των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, 11 στον αριθμό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα εμφάνιζε ένα άνετο προβάδισμα σε σχέση με αυτή της Χαριλάου Τρικούπη.
Τι θα κάνει η Νέα Αριστερά
Οι αποφάσεις, ωστόσο, για τα στελέχη που την συγκροτούν είναι επίπονες, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή, επαναληπτική συνεδρίαση των κομματικών της οργάνων, παραπέμποντας τώρα το θέμα στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το σενάριο να στηρίξει και η Νέα Αριστερά την κα Κατσέλη είναι το πλέον πιθανότερο παρά τις σκληρές αντιστάσεις της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Έφη Αχτσιόγλου από την άλλη δεν έκρυψε την εκτίμησή της στο πρόσωπο της κ.Κατσέλη με την οποία έχει καλές σχέσεις δίνοντας όμως και το στίγμα της αυτόνομης στάσης που επιθυμεί να κρατήσει το κόμμα της λέγοντας στο action24 ότι «την τελευταία περίοδο παρόλες τις μεταλλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μία εξαιρετικά αξιοπρεπή στάση».
Αν τελικά η Νέα Αριστερά αθροίσει τις ψήφους της, τότε η κ. Κατσέλη μπορεί να συγκεντρώσει 40 ψήφους, εκτός αν ο κ. Τσακαλώτος επιλέξει τελικά το «παρών».
Η επιλογή του Γιαννίτση
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό και ότι με την επιλογή του να στηρίξει τον πρώην υπουργό και πανεπιστημιακό, Τάσο Γιαννίτση έκανε μια «κίνηση με υψηλό πολιτικό συμβολισμό», που δείχνει και το μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο την πρόοδο της χώρας.
Την υποψηφιότητα Γιαννίτση εκτός από τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αinναμένεται να ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι Μπαράν Μπουρχάν και Πέτρος Παππάς.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη αναμένεται στην ψηφοφορία να δηλώσουν «παρών».