O Καραμανλής δεν έκανε τον Πόντιο Πιλάτο και ο Σαμαράς δεν είναι πια μόνος του…

Δημοσιεύτηκε στις 23/11/2024 18:36

O Καραμανλής δεν έκανε τον Πόντιο Πιλάτο και ο Σαμαράς δεν είναι πια μόνος του…

Μετά από ένα μπαράζ δημόσιων «αδειασμάτων» από εσωκομματικούς φίλους και εχθρούς, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι πια μόνος του. Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, παρά την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Κώστας Καραμανλής καθώς χθες το βράδυ από τη Πάτρα ο Μακεδόνας πολιτικός αποφάσισε να πάρει θέση και να διαψεύσει όσους προεξοφλούσαν πως δεν θα αγγίξει τη «καυτή πατάτα» της διαγραφής Σαμαρά.

Ο Κώστας Καραμανλής, διατηρώντας το δικό του ύφος και αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις, αρνήθηκε να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και στάθηκε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ήταν τόσο ξεκάθαρη που δεν άφηνε περιθώρια για ερμηνείες ή δεύτερες σκέψεις, δημιουργώντας νέο εκνευρισμό στο Μαξίμου.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», ήταν τα λόγια του Κώστα Καραμανλή.

Αγκάθι τα ελληνοτουρκικά

Ωστόσο, η βασικότερη πηγή προβληματισμού για το Μαξίμου δεν απορρέει από τη στήριξη Καραμανλή σε Σαμαρά αλλά από την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού να θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των ελληνοτουρκικών. Ο Κώστας Καραμανλής, μια εβδομάδα μετά την διαγραφή Σαμαρά, φάνηκε να μην πείθεται για τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.

Για την ακρίβεια, ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και τόνισε πως η τουρκική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα από αναθεωρητισμό. Ζήτησε μάλιστα η Αθήνα να συνεχίσει την στήριξη της Λευκωσίας για το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ενότητας.

 

«Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση αυτή του Κώστα Καραμανλή που είχε στο επίκεντρο τόσο την στήριξη Σαμαρά αλλά κυρίως την επανάληψη των κινδύνων που ελλοχεύουν για την χώρα από τον τουρκικό αναθεωρητισμό «αναζωπυρώνει» τη φωτιά των αμφισβητιών του Μαξίμου. Εξάλλου, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποτελεί παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία, όμως η ανησυχία των γαλάζιων βουλευτών για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου συνεχίζεται.

Τι θα κάνουν οι γαλάζιοι «αντάρτες»

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο γαλάζιοι βουλευτές (ο αριθμός ακούγεται πως ξεπερνούσε τους τρείς) ετοίμαζαν ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά αλλά την ανέβαλαν τελευταία στιγμή και κάτω από πιέσεις. Το ερώτημα λοιπόν μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή είναι τι ώθηση θα δώσει στους διαφωνούντες βουλευτές ώστε να ανακάμψουν μετά την διαγραφή Σαμαρά;

Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί σήμερα να μην είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και οι βουλευτές που χαρακτηρίζονται ως «καραμανλικοί» να είναι λίγοι, όμως το εκτόπισμα του πρώην πρωθυπουργού παραμένει τεράστιο. Όταν μάλιστα η νέα παρέμβαση έρχεται κόντρα και αμφισβητεί ευθέως τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου για σεβασμό της εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την σκληρή γραμμή εις βάρος του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την χθεσινή του παρέμβαση απέδειξε πως θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις αρνούμενος να σιγήσει. Το ερώτημα, ωστόσο, που ακούγεται όλο και πιο έντονα εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας είναι τι έχει κάνει τον Κώστα Καραμανλή να αλλάξει προσέγγιση και να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του;

Η απάντηση μάλλον θα δοθεί προσεχώς καθώς όσο ο καιρός περνάει νέα δεδομένα θα έρχονται στο τραπέζι. Όσοι ωστόσο προσπάθησαν σκόπιμα ή μη να αποδώσουν στον πρώην πρωθυπουργό προσωπικά κίνητρα φαίνεται πως διαψεύδονται. Ο ίδιος άλλωστε φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ούτε τον αφορά ούτε τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook