Ο Γιάννης Κράββαρης στον Politica 89,8: Γιατί ξεχωρίζουν τα μήλα Ζαγορίν

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2024 09:55

Ο Γιάννης Κράββαρης στον Politica 89,8: Γιατί ξεχωρίζουν τα μήλα Ζαγορίν

Στην Αγάπη Πεχινάκη και τον Politica 89.8 μίλησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννης Κράββαρης

Για τον λόγο που τα μήλα Ζαγορίν είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά, ο κ. Κράββαρης δήλωσε πως: «Τα προϊόντα μας είναι τόσο νόστιμα κι αυτό οφείλεται και στο μικροκλίμα της περιοχής. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που το βουνό κι η θάλασσα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. Να φανταστείτε πως από ένα υψόμετρο 1600 μέτρων μπορείτε σε 20 λεπτά να κατεβείτε στην θάλασσα. Αυτό συμβαίνει σε λίγα μέρη της Ελλάδος».

Για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τα προϊόντα του, ο κ. Κράββαρης, ανέφερε: «Η ναυαρχίδα είναι το κόκκινο μήλο, το 90% της παραγωγής είναι το κόκκινο μήλο, μετά ακολουθεί το golden, μετά έχουμε αχλάδι, έχουμε gala, έχουμε,  φιρίκι Πηλίου, Jona, fuji, κεράσι το καλοκαίρι σε μικρές ποσότητες κι ένα άλλο προϊόν για το οποίο επιχειρούμε να πάρουμε ΠΟΠ, όπως έχουμε ΠΟΠ στο μήλο κι αποτελεί και παραδοσιακό προϊόν της περιοχής είναι το κάστανο».

Για τα 107 χρόνια ζωής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο κ. Κράββαρης, σημειώνει: «107 – 108 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, μέσα από πολλές κακουχίες, από πολέμους, από δικτατορίες, ο συνεταιρισμός μπόρεσε κι άντεξε με όλα τα συμβούλια που πέρασαν από εδώ, με τους παραγωγούς δίπλα. Έγινε μια συμπόρευση πολύ αρμονική, μετά από πολλούς αγώνες και πολύ κόπο, γιατί ξέρετε εδώ η περιοχή είναι δύσκολη, η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που όλες οι δουλειές δυστυχώς γίνεται χειρωνακτικά. Ότι κάνουμε το κάνουμε με το χέρι, δεν επεμβαίνουν τα μηχανήματα, δεν έχουμε μηχανική καλλιέργεια καθόλου, δεν μπαίνουν τρακτέρ. Προσφέρουμε ένα ακριβό προϊόν πολλές φορές, αλλά όποιος ξέρει τον τόπο μας, είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες κατά τις οποίες καλλιεργούμε».

Για την παραγωγή και πως κύλισε ο κ. Κράββαρης ανέφερε: «Πέρυσι είχαμε τον Daniel, που μας άφησε τις πληγές του, ακόμα και στο οδικό δίκτυο. Φέτος η παραγωγή στο κόκκινο μήλο ήταν λίγο καλύτερη, ήταν μεγαλύτερες οι ποσότητες, ωστόσο, είχαμε μείωση της παραγωγής, στις άλλες ποικιλίες, λόγω ακαρπίας, λόγω καιρικών συνθηκών. Πανελλαδικά, είχαμε παρατεταμένη ξηρασία, όλα αυτά, επηρέασαν βέβαια κάποια κομμάτια τις παραγωγές».

Για το αν κάνει εξαγωγές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο κ. Κράββαρης απαντά: «Είμαστε στο εξαγωγικό το κόμματι, είναι παλιό το εξαγωγικό δίκτυο, είναι από παλιά. Παλαιότερα, κάναμε και στην Ολλανδία και την Ισπανία, την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή είμαστε προς Ασία μεριά, στην Αίγυπτο, στο Ντουμπάι και αρκετά χρόνια είμαστε στην Κύπρο. Είμαστε στα Βαλκάνια, το πρατήριο μας στην Θεσσαλονίκη, προμηθεύει και μεγάλες ποσότητες κάστανου αλλά και μήλα, σε περιοχές διάφορες, όπως την Ρουμανία, την Βουλγαρία ανάλογα».

Για τις ποσότητες των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στην εσωτερική αγορά, ο κ. Κράββαρης επισημαίνει: «Οι μεγαλύτερες ποσότητες μήλων διοχετεύονται στην Ελληνική αγορά. Οι μεγαλύτεροι  προμηθευτές μας, είναι τα σούπερ μάρκετ είμαστε σε όλα τα Μάρκετ, και βέβαια ακολουθούν κι οι λαχαναγορές και οι κατά τόπους έμποροι στην Περιφέρεια. Έχουμε δίκτυο και στην Κρήτη που μας στηρίζει και τους ευχαριστούμε αλλά και στις λαϊκές αγορές. Όπου μπορούμε προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας, να σας πω την αλήθεια, σε κάθε άκρη της Ελλάδας».

Για την διάκριση από την Taste Atlas, o κ. Κράββαρης, τόνισε πως: «Ήταν μια σημαντική διάκριση αυτή για εμάς, οπωσδήποτε, ήρθε να επιβεβαιώσει το κύρος της οργάνωσης. Είναι φοβερή διάκριση και τιμή για εμάς. Πήραμε την πρώτη θέση για τα μήλα τα κόκκινα,  το Starking Delicious και στην Τρίτη ήρθε το Φυρίκη Πηλίου».

Για τις δράσεις του συνεταιρισμού στα σχολεία, ο κ. Κράββαρης υποστήριξε πως: «Παρακολουθούμε τα προγράμματα, είμαστε ήδη στα σχολεία, σε γυμνάσια, είναι καλό να μάθει ο κόσμος να τρώει φρούτα, απ όλα τα φρούτα αλλά και μήλα. Το μήλο, είναι Χειμερινό φρούτο ως επί το πλείστων αλλά όχι επειδή είμαι παραγωγός, τυγχάνει να το βρίσκουμε και να το τρώμε ευχάριστα και το Καλοκαίρι κι όλο το χρόνο. Δειλά – δειλά, η παραγωγή του μήλου ξεκινά από τον Αύγουστο, που μπαίνει η ποικιλία των gala των πρώιμων μήλων κι έπειτα τον Σεπτέμβρη, μπαίνει η συγκομιδή των κόκκινων μήλων των Golden που είναι και πιο μαζική».

Για τα φιλοπεριβαλλοντικά, ο κ. Κράββαρης σημείωσε πως: «Θα μιλήσουμε για την διαχείριση του μήλου, για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και την διαχείριση υδάτων, Μιλάμε για την ανακύκλωση νερού για ζητήματα προηγμένα και περιβαλλοντικές δράσεις που τρέχουν γιατί η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί, προς το περιβάλλον. Στόχος είναι να βελτιώνουμε το προϊόν μας, να σεβόμαστε τον καταναλωτή και το περιβάλλον».