Ο εμίρης του Κατάρ σε Προεδρικό και Μαξίμου – Στο επίκεντρο οικονομία και επενδύσεις (photos)
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάν Αλ Θανί, μόλις μερικούς μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα.
Ο εμίρης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα.
Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.
Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του την «πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη», ενώ είπε ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Διμερής συνεργασία, οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός και άμυνα στο «μενού» της συζήτησης
«Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη. Και βέβαια, θα συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να ανταποδώσω την υπέροχη φιλοξενία σας όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Ντόχα, πριν από μερικούς μήνες».
Ο εμίρης του Κατάρ παίρνοντας τον λόγο επιβεβαίωσε «τη σπουδαία ιστορική σχέση» των δύο χωρών: «Πιστεύω όμως ότι αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις. Προσβλέπω πραγματικά σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα. Ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση».
Οι δύο συμφωνίες
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών, όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: Τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου ‘Αμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.
Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσης της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ακόμα, ανταλλάγησαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.
Συνάντηση στο Προεδρικό
Τον εμίρη καλωσόρισε στον Προεδρικό Μέγαρο η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στις φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ που «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή μας προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».
«Με αυτόν τον γνώμονα οι δύο χώρες μας διαδραματίζουν έναν σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, η χώρα μου εκτιμά ιδιαίτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στην ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της Γάζας και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί εκεί» συνέχισε η κ. Σακελλαροπούλου.
Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταθούν οι συλλογικές μας προσπάθειες ώστε να επιτύχουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την διασφάλιση απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευελπιστούμε για την ειρήνευση στην περιοχή και στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Την ύπαρξη σημαντικών ευκαιριών «για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών» τόνισαν ο εμίρης και η ΠτΔ
Τέλος, αναφερόμενη στο ζήτημα των διμερών σχέσεων σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών σε πολλούς τομείς. Για τον σκοπό αυτό, είμαι βέβαιη ότι η επίσκεψή σας στην Αθήνα δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, είναι ένα σημαντικό άλμα στις διμερείς μας σχέσεις».
Από την πλευρά του, ο εμίρης συμφώνησε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Για το θέμα του πολέμου στη Γάζα, ο εμίρης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας στη συνέχεια:
«Δυστυχώς, κάθε μέρα διαπράττονται σφαγές εις βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και άλλες περιοχές. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη της Ράφα που δεινοπαθούν, δυστυχώς υπάρχουν σφαγές, δεν μπορώ να περιγράψω πώς γίνεται η κατάσταση αυτή. Εμείς μιλάμε για τη Ράφα, υπάρχουν σφαγές που συντελούνται κάθε μέρα, όμως εδώ και οκτώ μήνες, από τον Βορρά προς τον Νότο, γίνονται κάθε μέρα αυτές οι τραγωδίες.
»Η στάση του Κατάρ είναι γνωστή. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης των δύο κρατών και να ζούνε οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, με ειρήνη στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τους φίλους μας τους Έλληνες για να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως επίσης συνεργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται εκεί. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο θέμα για το οποίο εμείς εργαζόμαστε και πρέπει όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, στους γονείς τους».