Ο Δένδιας, οι αποφάσεις που δέχτηκαν κριτική και οδήγησαν στο νέο μισθολόγιο

Δημοσιεύτηκε στις 30/03/2025 19:06

Ο Δένδιας, οι αποφάσεις που δέχτηκαν κριτική και οδήγησαν στο νέο μισθολόγιο

Σε μία περίοδο που οι ουσιαστικές αυξήσεις – και όχι αυτές που δημιουργούν πρωτοσέλιδα αλλά δεν φαίνονται στο πορτοφόλι – όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις έγιναν η αφορμή για φωνές που ζητούν αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων. Δηλαδή και σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Μετά τις ανακοινώσεις Δένδια ζητούν και οι άλλοι

Και αν το Μέγαρο Μαξίμου είχε δει την εν λόγω εξαγγελία ως ένα μέτρο που θα έφερνε πολιτικό κέρδος, με το μικρότερο δυνατό κόστος, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αυξανόμενο πονοκέφαλο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δικαίωμα και χρέος να ζητούν για τους ένστολους που υπάγονται στην ευθύνη τους αυξήσεις.

Ωστόσο οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που έδωσαν αφορμή σε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές και υπουργούς που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο να εμφανίζονται ως διεκδικητές για συνολικές αυξήσεις στους ένστολους, με το βλέμμα ενδεχομένως και στην δημοφιλία του Νίκου Δένδια, την οποία θεωρούν ενδεχομένως ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με το νέο μισθολόγιο.

Ο στόχος τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μη διάγουν σε «έντιμη πενία»

Είναι αλήθεια ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για την ανάγκη αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά, στις αρχές του 2024.

Η ανάγκη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους παρέχει όσα απαιτούνται για τη διαβίωσή τους, να ζουν περήφανα και να μην διάγουν σε «έντιμη πενία», είναι κάτι που ο Δένδιας ανέφερε στις δηλώσεις του την Παρασκευή, ανακοινώνοντας το νέο μισθολόγιο, ωστόσο ήταν ένας στόχος που είχε θέσει εξαρχής και συζητούσε με τους συνεργάτες του.

Και ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στις παραιτήσεις και να αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Που μετά την κρίση χάνουν τη δημοφιλία τους εξαιτίας και των χαμηλών αποδοχών.

Βελτίωση των συνθηκών ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων άλλωστε ξεκίνησε το πρόγραμμα στέγασης και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την κατασκευή 4.000 κατοικιών έως το 2030.

Στην ατζέντα και η «υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», με τον Δένδια να υπόσχεται ένα «μοντέλο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρότυπο και υπόδειγμα για το σύστημα υγείας, για τα στελέχη μας που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατούς μας μετά την αφυπηρέτησή τους».

Ακόμα δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το μισθολόγιο ήταν το τελευταίο που ανακοινώθηκε. Σίγουρα δεν έλυσε το πρόβλημα, θα δώσει όμως μία μικρή ανάσα και αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις με την απαίτηση για αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων.

Πώς έφτασε ο Δένδιας στις αυξήσεις

Πώς όμως έφτασε ο Δένδιας στην δυνατότητα να ανακοινώσει αυξήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρία να πέσει το βάρος στον προϋπολογισμό;

Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας. Περίπου 150 εκατ. Ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης, το 60% δηλαδή που απαιτεί το νέο μισθολόγιο προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας.

Με αποφάσεις καθόλου δημοφιλείς, που δέχτηκαν κριτική, όπως το κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή και η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις.

Σε κάθε τέτοια ανακοίνωση ο Δένδιας σημείωνε ότι οι αλλαγές αυτές θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό.

Ενώ από το ποσό των 260 εκατ. Ευρώ της αύξησης περίπου 110 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό που μοιράσθηκαν οριζόντια σε όλους (30 ευρώ από 1/4/2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1/7/2025 με το επίδομα επικινδυνότητας).

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ένα ειδικό παράδειγμα, που δύσκολα μπορεί να αντιγραφεί.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook