Νευρικές κινήσεις από την Άγκυρα : Στέλνει drones στην κυπριακή ΑΟΖ για τα τουρκικά γεωτρύπανα
Με νευρικότητα, σπασμωδικές κινήσεις και «λεονταρισμούς» απαντά η Άγκυρα μετά το διπλωματικό «οχυρό» που ύψωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων.
Η Τουρκία η οποία εμφανίζεται πιο απομονωμένη από ποτέ σε διεθνές επίπεδο μετά την παράνομη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης συνεχίζει την επιθετική ρητορική της έναντι της Ελλάδας ενώ μετά την ομόθυμη καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, βάζει στο «κάδρο» και την ΕΕ κατηγορώντας την ότι «είναι αναρμόδια για να κρίνει τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη».
Σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους – με τις ευλογίες της Άγκυρας – προανήγγειλε την απογείωση τουρκικών drones προκειμένου να συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα που διενεργούν έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), και άοπλα και οπλισμένα, θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Είχε προηγηθεί το αίτημα της Τουρκικής Αεροπορίας για την βάση αυτή το οποίο ικανοποιήθηκε εντός 24 ωρών.
Οργισμένη η Άγκυρα με την ΕΕ
Η ενόχληση της Άγκυρας μετά την καταδίκη της τουρκολιβυκής συμφωνίας από την ΕΕ ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καθορίζουν τις περιοχής ευθύνης στις θάλασσες λέγοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν είναι δικαστήριο για να αποφαίνεται εάν είναι σύννομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα υπέγραψε το μνημόνιο με την κυβέρνησης της Τρίπολης η οποία δεν έχει καμία νομιμοποίηση, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο για παράνομες ενέργειες.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι πως «τo Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας».
Προσθέτει δε με προκλητικό τρόπο πως «όταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, η ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια».
Διπλωματική «ασπίδα» υπέρ της Ελλάδας
Όσο η Τουρκία επιχειρεί με προκλητικές κινήσεις και «λεονταρισμούς» να διατηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού κερδίζει «πόντους» στη διεθνή «σκακιέρα» αλλά και συμμάχους οι οποίοι καταδικάζουν σθεναρά την «πειρατική» συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έθεσε σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες, ξεδιπλώνοντας τα ελληνικά επιχειρήματα με τα οποία επιβεβαιώνεται ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία είναι άκυρη, παράνομη και καταπατά το διεθνές Δίκαιο.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας απέναντι στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, γνωρίζοντας ότι έχει στο πλευρό της ισχυρούς «παίχτες» στην περιοχή.
Μάλιστα διαμηνύει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στέλνοντας έτσι αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου και στο ενδεχόμενο μίας ακραίας ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, έχει καταρτίσει συνολικό σχέδιο, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΝΕΑ» για τον τρόπο αντίδρασης της χώρας μας.
Ο φόβος άλλωστε ενός θερμού επεισοδίου – όπως εκτιμούν αναλυτές αλλά και μέλη της κυβέρνησης – ελλοχεύει όταν η γειτονική χώρα περνά σε πολλές περιπτώσεις από τις λεκτικές απειλές σε επικίνδυνες κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, το Μαξίμου θεωρεί ότι έλαβε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Εκτός από τις αποφάσεις της Συνόδου, μία επιπρόσθετη στήριξη ήρθε από τη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης.
Η γερμανική πλευρά εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για επιδείνωση τους κράτους δικαίου και όλων των θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Στο πλευρό της Ελλάδας το Ισραήλ
Η Ελλάδα βλέπει πως τα τελευταία 24ωρα το «συμμαχικό τόξο» υπέρ της χώρας μας μεγαλώνει και ισχυροποιείται.
Ενδεικτική είναι η στάση του Ισραήλ το οποίο μέσω του πρέσβη στη χώρα μας Γιόσι Αμράνι υπογραμμίζει την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του υπέρ της Ελλάδας.
Με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» παραδέχεται ότι η ένταση αυξάνεται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στέλνοντας αυστηρό μήνυμα.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των επιπλοκών που προκαλούνται από συγκεκριμένες πολιτικές στην εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, αλλά και στη δυνατότητά μας να εκμεταλευτούμε τους φυσικούς πόρους. Το μήνυμά μας είναι καθαρό».
Ο ρόλος των ΗΠΑ και το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η επικείμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τη στήριξη που έχει λάβει από τον αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ ο οποίος – επί της ουσίας αποδόμησε την τουρκολιβυκή συμφωνία – αλλά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτηρίζει το μνημόνιο Άγκυρας – Λιβύης «προκλητικό», θα επιχειρήσει να λάβει από τον πρόεδρο Τραμπ μία δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων.