ΝΔ: Βαθαίνει το ρήγμα – Η δεξιά της Δεξιάς, που αγκάλιασε (τρις) ο Μητσοτάκης του γυρνά την πλάτη
Τα αποτελέσματα της τακτικής που ακολούθησε -αρχικώς- για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, ακολούθως πρωθυπουργός και στη συνέχεια για να διατηρηθεί στη διακυβέρνηση δέχεται, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρά εντόνως στις πολιτικές του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν των πασοκογενών, αγκάλιασε στελέχη της κυβέρνησης που προερχόταν από την (ακρο)δεξιά -όπως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο (πάντα… πρόθυμος) Θάνος Πλεύρης- πλέον μεγάλη μερίδα αυτών, ειδικώς όσων προέρχονται από τη Σαμαρική πτέρυγα δείχνουν να τον αποστρέφονται πλήρως και να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στον ίδιο.
Άλλωστε, 20+31 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν προσφάτως το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δείχνοντας ότι το ρήγμα εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι ισχυρό.
Ωστόσο και άλλες κυβερνητικές αποφάσεις προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας. Παραδείγματος χάριν, η αιχμηρή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για την τροπολογία που αφορούσε τους μετανάστες γης και στη συνέχεια στην εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, όπου ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός ξιφούλκησε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρών και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής που δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του σε ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το κοινό «μέτωπο» των δύο πρώην πρωθυπουργών ενδεχομένως να μην έχει κλείσει και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται νέο… χτύπημα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
Η δυσαρέσκεια χτυπά και τα ζητήματα καθημερινότητας
Δριμύ «κατηγορώ» απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και για τα ζητήματα της καθημερινότητας που η κυβέρνηση δεν έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, το υπό κατάρρευση ΕΣΥ, η διαχείριση των διεθνών σχέσεων.
Το διάστημα πριν τις ευρωεκλογές δεν ήταν σαφές προς τα πού θα στραφεί το συγκεκριμένο ρεύμα δυσαρέσκειας. Οι ανοδικές τάσεις του Κυριάκου Βελόπουλου μπορούσαν να καλύψουν μερίδα ψηφοφόρων, ωστόσο, οι παλινωδίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης λειτούργησε σε κάποιες περιπτώσεις αποτρεπτικά.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε η πρώην πολιτεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Αφροδίτη Λατινοπούλου. Εκμεταλλευόμενη το διεθνές ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς (Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νεαρή πολιτικός στηρίχτηκε από στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος. Οριοθετήθηκε ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα, προέβαλλε τον «αντισυστημικό» αλλά και «υπεύθυνο» λόγο της.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά της καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (παραδοσιακό κάστρο της ΝΔ) αλλά και σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Πελοποννήσου (Λακωνία, Αργολίδα).
Η αποχώρηση Κόλλια προς την (ανοιχτή) αγκαλιά της Λατινοπούλου και άλλες περιπτώσεις
Σε αυτό πλαίσιο ήρθε η ηχηρή αποχώρηση του Κωνσταντίνου Κόλλια (πρώην γραμματέας Οργανωτικού, πρώην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ) από τη Νέα Δημοκρατία. Αρχικώς γνωστοποιώντας το αίτημα διαγραφής του από τα μητρώα και ακολούθως, τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε.
«Η σημερινή πλήρης απαξίωση των ιδεών που υπηρέτησα αλλά και των αρχών με τις οποίες γαλουχήθηκαν τόσες γενιές, δεν μπορεί να με αφήσουν αδιάφορο. Σήμερα η ΝΔ έχει μεταλλαχθεί σε όλα αυτά που κάποτε πολεμούσαμε. Παρά τα έντονα και συνεχή μηνύματα που έρχονται από στελέχη, αλλά κυρίως από τον λαό, συνεχίζει τις αδιέξοδες πολιτικές, σε οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό, θρησκευτικό, πατριωτικό επίπεδο. Ακρίβεια παντού! Υγεία και Παιδεία, δύο αγκάθια που παρά τις υποσχέσεις, πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων σε κείμενο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ανάλογη περίπτωση και ο πρώην υφυπουργός και πολιτευτής με τη ΝΔ το 2023 στην περιφέρεια Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης. Αφού είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επανήλθε πρόσφατα με νέο άρθρο, στο politic.gr, όπου τονίζει πως «μικρά κόμματα στη χώρα μας αναδεικνύουν τα αυτονόητα και χαρακτηρίζονται λαϊκιστές ή ακροδεξιοί, ενώ απουσιάζει η λαϊκή και πατριωτική αντίληψη στα δομημένα κόμματα». Μια σαφής απόσταση, δηλαδή, από τη ΝΔ.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας αποτελεί έναν κρίκο από μέλη που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, της αποχώρησης από τη ΝΔ και της στράτευσης σε άλλα σχήματα δεξιότερά της ή της παραμονής με σκοπό της ανατροπής της υπάρχουσας «Μητσοτακικής», όπως λένε, κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι ρεύμα μπορεί να αποδειχθεί σε σημαντική αιμορραγία για την κυβερνώσα παράταξη, επέλεξε να ορίσει ως επίτροπο στην ΕΕ τον Απόστολο Τζιτζικώστα, προερχόμενο (και οικογενειακώς) από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, που σαρώνει με τα ποσοστά του στην Κεντρική Μακεδονία.
Αντίστοιχα προέβη σε αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης με στελέχη της ΝΔ αντί των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Βέβαια, μπροστά του, πλέον, έχει και την ψηφοφορία για τον/την νέο/νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στελέχη του κόμματος να ζητούν επιλογή από τη ΝΔ και όχι την «προοδευτική» Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
In.gr