Μπασίμ Κχούρι: Το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε έρημη γη
Ως τραγική περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Παλαιστίνης Μπασίμ Κχούρι. Κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία και εθνοκάθαρση, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη.
Μιλώντας στο in στο περιθώριο της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στις 17 και 18 Ιούνη, στην Αθήνα, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Μπασίμ Κχούρι αναγνωρίζει υποκρισία στη Δύση, όσον αφορά τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις αντιδράσεις απέναντι στο Ισραήλ, ενώ ξεκαθαρίζει και τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής σε σχέση με το Κυπριακό.
…αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια γενοκτονία. Είναι μια καταστροφή όχι μόνο των κτιρίων, της ζωής, αλλά και σε όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα, όλα τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Είναι απλά μια γενοκτονία. Θέλουν να μετατρέψουν τη Γάζα σε έρημη γη…
Ο κ. Κχούρι μιλά για υποκρισία της Δύσης, καθώς δεν θεωρεί ότι στο πλαίσιο της αυτοάμυνας μπορεί να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και να καταστρέφεται ολοκληρωτικά μία περιοχή.
Για την κατάσταση στη Γάζα
«Η παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Συνεχίζονται οι δολοφονίες, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, συνεχίζεται η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών. Ο κόσμος υποφέρει» λέει.
Περιγράφει το θάνατο μίας στενής του φίλης που όπως λέει είχε βρει καταφύγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γάζας και «πέθανε λόγω σηψαιμίας. Η σηψαιμία είναι μία αρρώστια που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να της φέρουν εγκαίρως το φάρμακο. Ξέρω ότι είχε σηψαιμία τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Προσπαθούσαμε να της πάμε φάρμακα και τώρα μου είπαν ότι μόλις πέθανε. Η κατάσταση είναι απλά φρικτή» όπως λέει μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του.
Για τον Κχούρι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια γενοκτονία. Είναι μια καταστροφή όχι μόνο των κτιρίων, της ζωής, αλλά και σε όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα, όλα τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Είναι απλά μια γενοκτονία. Θέλουν να μετατρέψουν τη Γάζα σε έρημη γη».
«Και αυτό που με σκοτώνει είναι ότι αυτό συμβαίνει, ενώ υπάρχει πλήρης σιωπή από τις δυτικές κυβερνήσεις. Ακούμε κάποια δήλωση εδώ, κάποια δήλωση εκεί. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει κατακραυγή, θα έπρεπε να υπάρχει καταδίκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά
Για τις δηλώσεις των δυτικών πολιτικών
«Νομίζω ότι είναι υποκριτές με πολλούς τρόπους. Ναι, φυσικά, κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Αλλά σκοτώνοντας 40.000 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 100.000… Αυτή η καταστροφή, η διάπραξη γενοκτονίας. Η αυτοάμυνα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για γενοκτονία» σημειώνει.
Και επισημαίνει πως όταν το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κάλεσε το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία, «σημαίνει ότι το ICJ έχει δεδομένα, έχει πληροφορίες, έχει κάτι να αποδείξει, για να υποστηρίξει ότι πρόκειται για γενοκτονία. Η γενοκτονία δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στην αυτοάμυνα».
«Ναι, αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι κακό, είναι φρικτό. Προσωπικά δεν μου άρεσε. Προσωπικά το καταδικάζω. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ήταν ευχαριστημένη, και έκανε καταδικαστικές δηλώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία, για τη διάπραξη γενοκτονίας, για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, για τη διάπραξη εθνοκάθαρσης. Για να λιμοκτονεί ο πληθυσμός. Τα παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης τροφής» αναφέρει.
Τονίζει ότι «υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που είναι τραυματισμένα, εγκαταλελειμμένα, χωρίς επιζώντα μέλη της οικογένειάς τους. Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν; Θα αγαπάνε την ειρήνη; Δυστυχώς θα μεγαλώσουν για να γίνουν άνθρωποι που θα πάνε στους εξτρεμιστές. Στην Παλαιστίνη έχουμε μια τεράστια πρόκληση αποκατάστασης. Όχι μόνο για τις υποδομές, τα κτίρια, αλλά και για τους ανθρώπους. Και για να είμαι ειλικρινής, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν μας βοηθάει να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι, όχι, δεν πρέπει να πάτε στους εξτρεμιστές. Γιατί ο η διεθνής κοινότητα κάθεται άπραγη».
Για το στόχο του Ισραήλ
«Νομίζω ότι το Ισραήλ ήθελε να επιτύχει γενοκτονία. Ήθελαν να επιτύχουν εθνοκάθαρση, επειδή θέλουν τους Παλαιστίνιους έξω από την Παλαιστίνη. Ήθελαν πρώτα να το κάνουν στη Γάζα. Χρησιμοποίησαν αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, ως πρόσχημα. Και ακολούθως το κάνουν στη Δυτική Όχθη. Αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Όχθη είναι, επίσης, μια άλλη μορφή εθνοκάθαρσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τον Κχούρι «ο στόχος του Ισραήλ είναι πολύ ξεκάθαρος, η εθνοκάθαρση, γιατί θέλουν ολόκληρη την περιοχή. Αλλά έχω νέα γι’ αυτούς. Θα επιβιώσουμε. Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη. Με κάποιο τρόπο, είμαστε πολύ ανθεκτικοί. Και κάπως, θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από αυτό το χάος και θα αποδείξουμε στον κόσμο ότι αξίζουμε».
Καλεί δε τους έλληνες αξιωματούχους και να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν πώς θα νιώσουν εάν το ICJ χαρακτηρίσει γενοκτονία τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα και συνειδητοποιήσουν ότι δεν έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν.
«Δυστυχώς, οι προηγούμενες γενοκτονίες, όπως η γενοκτονία κατά των Αρμενίων, η γενοκτονία κατά των Εβραίων, πέρασαν χωρίς οι άνθρωποι να κινηθούν ενεργά για να τις σταματήσουν. Ήλπιζα ότι η ανθρωπότητα το έχει ξεπεράσει αυτό, και γι’ αυτό έχουμε όλες αυτές τις διεθνείς συμβάσεις, το ICJ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κλπ για να σταματήσουν τέτοιες θηριωδίες. Αυτό που είναι πραγματικά κακό είναι ότι τα έχουμε σε ισχύ, χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν, ξανά, εναντίον του Ισραήλ, στην περίπτωση της Παλαιστίνης. Λες και η διεθνής νομιμότητα έχει δύο πρόσωπα, ένα καλό για τη Δύση, καλό για τους συμμάχους των ΗΠΑ και ένα που δεν είναι καλό, για εμάς» όπως λέει.
Η Χαμάς είναι μέρος του παλαιστινιακού ιστού. Προσωπικά δεν ασπάζομαι την ιδεολογία τους ή τη ρητορική τους. Και, εγώ πιστεύω ότι ούτε η πλειοψηφία των Παλαιστινίων τα ασπάζεται. Ωστόσο, οι μόνοι άνθρωποι, που μπορούν να πολεμήσουν την ιδεολογία της Χαμάς και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού είναι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι…
Για το μέλλον της Παλαιστινιακής Αρχής
Ο Κχούρι είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αλλαγές, σε δημοκρατική κατεύθυνση, αν και όπως σημειώνει με τον πόλεμο στη Γάζα, που έχει σαν αποτέλεσμα το 40% των Παλαιστινίων να ζουν σε σκηνές η οργάνωση των εκλογών θα είναι πολύ δύσκολη.
Για τη Χαμάς
«Η Χαμάς είναι μέρος του παλαιστινιακού ιστού. Προσωπικά δεν ασπάζομαι την ιδεολογία τους ή τη ρητορική τους. Και, εγώ πιστεύω ότι ούτε η πλειοψηφία των Παλαιστινίων τα ασπάζεται. Ωστόσο, οι μόνοι άνθρωποι, που μπορούν να πολεμήσουν την ιδεολογία της Χαμάς και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού είναι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι» υπογραμμίζει.
Για τον Κχούρι «ο μετριοπαθής πυρήνας της παλαιστινιακής κοινωνίας είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να αποδείξει, στο σύνολο του παλαιστινιακού πληθυσμού, ότι τους δίνουμε μια άλλη διέξοδο, μια άλλη λύση σε ζητήματα και προβλήματα. Και αυτό που έκανε το Ισραήλ με τον πόλεμο στη Γάζα, δεν πολεμάει τη Χαμάς. Αυτό που το Ισραήλ έκανε στη Γάζα καταστρέφει όλη την Παλαιστίνη, ανεξάρτητα από τη Χαμάς. Και στην πραγματικότητα έχει ενισχύσει τη Χαμάς» όπως τονίζει.
Και σημειώνει «αν απλά κάνετε μια σύγκριση στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, πού ήταν πιο έντονοι, ήταν σε μια περιοχή στη Γάζα που ονομάζεται Ριμάλ. Αυτή είναι μια περιοχή όπου ζει η ανώτερη μεσαία τάξη. Εκεί ζούσαν οι δυνάμεις που είναι κατά της Χαμάς, εκεί που ζούσαν οι Χριστιανοί. Και αυτή ήταν η περιοχή που διαλύθηκε, κονιορτοποιήθηκε, καταστράφηκε. Στην πραγματικότητα, αυτός ο πόλεμος δεν ήταν εναντίον της Χαμάς. Αυτός ο πόλεμος ήταν εναντίον της συνολικής παλαιστινιακής παρουσίας, του συνολικού παλαιστινιακού πληθυσμού. Και το Ισραήλ δεν το έκρυψε αυτό. Το Ισραήλ ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη μέρα. Είπαν, αυτοί είναι οι Αμαλέκ, επικαλούμενοι την ορολογία της Παλαιάς Διαθήκης, και πρέπει να εξαλειφθούν. Κανένας από αυτούς δεν είναι αθώος».
Για το Κυπριακό
«Είναι πολύ θλιβερό το ότι η βλακεία ενός μεταφραστή μπαίνει μπροστά από τις πράξεις και τις δηλώσεις που έχει κάνει η Παλαιστίνη και ο παλαιστινιακός λαός τα τελευταία χρόνια. Από το 1973 και με την κατοχή της βόρειας Κύπρου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει ότι «η οικογένειά μου έχει περιουσία στη βόρεια Κύπρο, στην Αμμόχωστο. Και αντισταθήκαμε σε όλες τις προσπάθειες των Τούρκων να την αγοράσουν, να κάνουν κάτι με αυτή, γιατί λέμε ότι αυτό είναι κατεχόμενο έδαφος».
Για τον Κχούρι δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή που να καταλαβαίνει τι πέρασε ο κυπριακός λαός περισσότερο από τους Παλαιστίνιους. «Μας έδιωξαν και εμάς από τα σπίτια μας. Μας στέρησαν και εμάς τις περιουσίες μας το 1948. Οι εκκλησίες μας βεβηλώθηκαν επίσης. Ακριβώς, αυτό που συνέβη στις εκκλησίες της βόρειας Κύπρου».
Όπως λέει «βάζετε τη μακρά ιστορία της Παλαιστίνης, των σχέσεων και την υποστήριξή μας προς την Κύπρο τα τελευταία, σχεδόν πάνω από 40 χρόνια ή 50 χρόνια απέναντι σε μία ηλίθια μετάφραση. Αυτό είναι γελοίο. Αυτό είναι πραγματικά γελοίο. Και δεν είναι μυστικό ότι οι εχθροί και των δύο εθνών προσπαθούν να μας εμπαίξουν».
Μήνυμα στην Ελλάδα
Αναφέρεται σε δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Ελλάδα και πάνω από το 50% των πολιτών ιδιαίτερα της νεολαίας, υποστηρίζουν την Παλαιστίνη. «Θέλω να ζητήσω από τους Έλληνες αξιωματούχους να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν, κάνουν το σωστό υποστηρίζοντας τη γενοκτονία; Κάνουν το σωστό με το να μην κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τη γενοκτονία;» αναρωτιέται.
Και δηλώνει «βέβαιος ότι βαθιά μέσα στην καρδιά τους, όλοι ξέρουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει».