Μητσοτάκης στο ΣΕΒΕ: Σύνθημά μας «η Ελλάδα που παράγει και εξάγει»

Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2020 19:43

Μητσοτάκης στο ΣΕΒΕ: Σύνθημά μας «η Ελλάδα που παράγει και εξάγει»

Στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες του προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εξαγωγών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην 45η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ.

Θα συνεχιστούν οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις

«Όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν συνδέονται ευθέως με τα ζητούμενα και του δικού σας χώρου, των εξαγωγών. Φορολογικές ελαφρύνσεις, η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το ψηφιακό κράτος σας αφορούν, ως δυναμικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αυτές οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρξει γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου και αυτές τις μέρες η βουλή συζητά νόμο που θα επιτρέπει μικροπιστώσεις, χωρίς εγγυήσεις, προς επιχειρηματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ζητούν γρήγορα μικρά κεφάλαια.

«Και ακολουθεί άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος, θα εξυγιαίνει προβληματικά εταιρικά σχήματα και θα προσφέρει μία «δεύτερη ευκαιρία» σε όποιον αναλαμβάνει το ρίσκο ενός σχεδίου, αλλά τελικά αποτυγχάνει να το υπηρετήσει» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται και πρωτοβουλίες ειδικά για τις εξαγωγές.

«Έμμεσες, όπως για την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και των μεταφορών. Αλλά και άμεσες, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια με 85 δράσεις. Ο στόχος μας, σαφής: Η συμμετοχή των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από 38% σήμερα, να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 48% στο τέλος της τετραετίας. Το μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής να φτάσει από το 9,5% που είναι σήμερα στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2023» υπογράμμισε.

Οι προτεραιότητες του κράτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κρίση του κοροναϊού σημείωσε ότι «η πανδημία αναδιέταξε τις προτεραιότητες του κράτους. Όμως δίπλα στις πρωτοβουλίες για την υγεία, η οικονομία είχε και έχει τη δική της θέση. Γνωρίζετε τα σημαντικά μέτρα που πήραμε για να τη στηρίξουμε: Ανεστάλησαν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Το κράτος κάλυψε το 40% των ενοικίων. Ουσιαστικά ανέλαβε τη μισθοδοσία των εργαζομένων των επιχειρήσεων. Σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι διατήρησαν ένα σημαντικό τμήμα της αγοραστικής τους δύναμης, έστω και παραμένοντας εκτός χώρου δουλειάς».

«Παράλληλα, τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά με 10 δισεκατομμύρια ευρώ: Ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκεται, ήδη, στη δεύτερη φάση του. Στη διάθεση των επιχειρήσεων έχουν τεθεί, ακόμη, τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως και οι σημαντικοί πόροι του ειδικού ταμείου, που εγγυάται κατά 80% κάθε δάνειο» πρόσθεσε.

Να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ήδη επιδοτεί μισθούς και εργοδοτικές εισφορές στις επιχειρήσεις που η πανδημία αναγκάζει να δρουν σε ιδιαίτερες συνθήκες. «Με στόχο διπλό: Να ξεπεράσουν την ξαφνική δοκιμασία και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αλλά και να μην χαθούν για πάντα θέσεις εργασίας. Ώστε οι δυνάμεις της παραγωγής να τεθούν γρήγορα στην υπηρεσία του εθνικού στόχου της ανάπτυξης από το 2021. Γιατί το περιβάλλον είναι πια διαφορετικό.

Μην ξεχνάμε ότι πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος νέας διακυβέρνησης ο φόρος των εταιρειών έχει μειωθεί από το 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος ενισχύει τις επενδύσεις, πολεμώντας τη γραφειοκρατία» είπε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Enterprise Greece εκσυγχρονίστηκε και το καλοκαίρι, θα εγκαινιάσει ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσης εξαγωγέων και επενδυτών.

Να αυξηθούν οι εξαγωγές

«Σκοπός, επίσης, είναι να αυξηθούν τα εξαγώγιμα αγαθά πέραν των πετρελαιοειδών, και οι υπηρεσίες πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει στροφή προς τομείς όπως το ποιοτικό κρασί, οι νέες τεχνολογίες, η δημιουργική βιομηχανία» είπε και συμπλήρωσε «είναι απαραίτητο, συνεπώς, να «χαρτογραφηθούν» οι χώρες-στόχοι και οι κλάδοι-στόχοι με ελληνικό ενδιαφέρον. Και να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, το e-commerce, με τη βοήθεια της οικονομικής διπλωματίας και της έμπειρης Ολλανδικής κυβέρνησης, που μας παρέχει σημαντική τεχνική βοήθεια».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «Το ξέρετε ότι είμαι σταθερά δίπλα σας. Το εμπόριο και οι εξαγωγές, άλλωστε, ιστορικά σηματοδοτούν το ελληνικό δαιμόνιο, την αντοχή και τη δημιουργικότητα. Θέλω, όμως, να είστε κι εσείς δίπλα μου στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Γιατί η επιταγή του ριζικού της μετασχηματισμού παραμένει επίκαιρη. Η Ελλάδα πρέπει να δει αλλαγές ανάλογες εκείνων των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, πλήρη απασχόληση, εθνική ευημερία και ατομική προκοπή».

«Ακριβώς αυτή την προοπτική δηλώνει το σύνθημά μας: «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει»» είπε ο πρωθυπουργός.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook