Μητσοτάκης στα Μετέωρα : Το βάρος της Ιστορίας βάζει τη διαδρομή μας στη σωστή της διάσταση
Τον θαυμασμό του στους πρώτους μοναχούς οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τον μοναχισμό «σε αυτούς τους αφιλόξενους βράχους», «στην κυριολεξία μεταξύ ουρανού και γης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε δύο ιστορικές Μονές των Μετεώρων, τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», και τη Μονή Αγίου Στεφάνου.
Παράλληλα από τον ιερό αυτόν τόπο, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας «ειδικά αυτές τις άγιες μέρες, ώστε η χαρά του Χριστού να φτάσει σε κάθε σπίτι».
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο μεγαλύτερο, μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Κατά την επίσκεψή του, εκεί ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της μοναστικής κοινότητας, δηλώνοντας τη στήριξή του στο έργο που επιτελούν οι μοναχοί και οι μοναχές.
«Με κατάνυξη και συγκίνηση βρίσκομαι ξανά σε έναν τόπο ιερό, αλλά και ευλογημένο ταυτόχρονα. Έναν τόπο όπου η δύναμη της πίστης, δάμασε την αγριότητα της φύσης και αναρωτιόμουν, καθώς περπατούσα σήμερα μέσα στο μοναστήρι, πόση δύναμη ψυχής και πίστης χρειάζονταν οι πρώτοι μοναχοί οι οποίοι αναρριχήθηκαν σε αυτούς τους αφιλόξενους βράχους για να βρεθούν στην κυριολεξία μεταξύ ουρανού και γης και να εγκαθιδρύσουν εδώ τον μοναχισμό των Μετεώρων» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Τα Μετέωρα ανήκουν στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως διατηρητέο μνημείο της Ανθρωπότητας, και στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στη μοναστική κοινότητα την ανάγκη να αναδειχθεί αυτή η κληρονομιά. «Τα Μετέωρα είναι ένας φάρος Ορθοδοξίας, είναι όμως ταυτόχρονα, και ένα ένας πόλος προσέλκυσης πιστών, αλλά και επισκεπτών, από όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου. Και θέλω να γνωρίζετε ότι ως Πρωθυπουργός θα στηρίξουμε αυτό τον τόπο, θα τον αναδείξουμε περισσότερο, θα τον καταστήσουμε ακόμα πιο εύκολα επισκέψιμο, χωρίς όμως ποτέ να αλλοιώσουμε τον μοναδικό πολιτιστικό, αλλά και φυσικό του χαρακτήρα» υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί ήδη το Σχέδιο Διαχείρισης των Μετεώρων, προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις λοιπές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως η αναρρίχηση και η πεζοπορία ταυτόχρονα και με την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που παρέχουν στο έργο των μοναχών ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης, όχι από υποχρέωση, όπως είπε- αλλά «επειδή συναισθάνονται και αυτοί την τεράστια ευθύνη να προσθέσουν μία μικρή ψηφίδα σε μία ιστορική διαδρομή αιώνων» και τόνισε: «Αυτό είναι και το δικό μας χρέος, αυτό είναι και το δικό μας βάρος και όταν επισκέπτεται κάνεις αυτούς τους τόπους, το βάρος της Ιστορίας δεν μπορεί να μην βάζει και την δική μας μικρή -εκ των πραγμάτων- διαδρομή στη δική της σωστή διάσταση».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «χρόνια πολλά, καλές γιορτές, να έχουμε μία καλή και ευλογημένη χρονιά για τον τόπο μας, για κάθε συμπολίτη μας», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας: «Αυτούς πρέπει να σκεφτόμαστε και για αυτούς πρέπει να νοιαζόμαστε ειδικά αυτές τις άγιες μέρες, ώστε η χαρά του Χριστού να φτάσει σε κάθε σπίτι και να φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε.