Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από την Κύπρο: «Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε»

Δημοσιεύτηκε στις 20/07/2024 21:16

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από την Κύπρο: «Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε»

Στην εκδήλωση μνήμης, που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης  έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου λίγο πριν τις οκτώ, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και τον ξενάγησε στην έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει έναν χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν ξεχνώ» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή της ομιλίας του, τονίζοντας πως γυρίζουμε στις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα.

«Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα»

«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα απανταχού της γης, για να επαναλάβω ενώπιόν σας δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας: Δεν ξεχνώ. Ενώ προσθέτω τρεις λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

«Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής, που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί».

«Αργά η γρήγορα, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους», τόνισε χαρακτηριστικά π Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για «μια μέρα όχι μόνο οδύνης, αλλά και μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα».

«Να μην ξεχνάμε πως στο μισό αιώνα που πέρασε, αυτό το νησί έγινε μια σύγχρονη Δημοκρατία. Η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης της χώρας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε «πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε 50 χρόνια πριν», αλλά τόνισε την ανάγκη «να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα».

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα»

Παράλληλα, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και το Κυπριακό. Αλλά το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ότι υποχωρούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την επανεκκίνηση των διαδικασιών. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα δεν θέλει τον διάλογο».

«Η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφία ενοχής το τείχος που διχοτομεί ευρωπαϊκό έδαφος και απόδειξη ενοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα».

Και ξεκαθάρισε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Επιδίωξή μας Κυπριακή Δημοκρατία με μία ιθαγένεια σε διζωνική κοινοτική ομοσπονδία. Όλοι οι πολίτες Κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαικό κεκτημένο».

«Οι δύο πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Αθήνα και Λευκωσία απορρίτουμε το πεπαλαιωμένο δόγμα. Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως από την προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη, αφού η Κύπρος είναι κομμάτι της».

in

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook