Μήνυμα με νόημα από τον Πούτιν: Η συνεργασία της Ρωσίας με την Ελλάδα συμφέρει και τους δυο
Ένα έμμεσο, αλλά ταυτόχρονα σαφές μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίον φαίνεται τις τελευταίες μέρες να αλλάζει στάση απέναντι στη Ρωσία, με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.
Μπορεί να μην αναφέρθηκε ποτέ ονομαστικά στη Ρωσία, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συνηθίζει να τις «κορώνες», σε πλήρη αντίθεση με τον τούρκο ομόλογό του.
Έτσι επέλεξε για μια ακόμα φορά, με αφορμή τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, να στείλει το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Μόσχα ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αναφέρει το Sputnik.
«Είμαι σίγουρος ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο κρατών και φυσικά, αντιστοιχεί στις παραδόσεις αιώνων της φιλίας και της αμοιβαίας συμπάθειας των λαών μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Πούτιν.
«Μαζί με τη συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία και την ενέργεια, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την επέκταση των επαφών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού» κατέληξε.
Τι κρύβει ο «καυγάς» Πούτιν και Ερντογάν
Προ μερών ο τούρκος πρόεδρος στη συνήθη τακτική του, έσπευσε να τραβήξει περισσότερο το σκοινί λέγοντας πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «βόμβα» που εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος.
Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για ρήγμα στις σχέσεις των δύο ηγετών. Ωστόσο, κατά πόσο αυτή είναι η πραγματικότητα; Κατά πόσο περνάει κρίση η σχέση των δύο ηγετών;
Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Ερντογάν
Σύμφωνα με αναλυτές οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν απλώς… για τα μάτια του κόσμου. Έτσι, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την Κριμαία, ούτε η Τουρκία την έχει αναγνωρίσει ως έδαφος της Ρωσίας, ούτε και της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό πως οι εν λόγω δηλώσεις δεν έχουν κάποιον ουσιαστικό χαρακτήρα, παρά μόνο την δημιουργία κλίματος για άλλες συζητήσεις που κάνει με τους Ρώσους και πιθανώς να αφορούν τη Συρία και τη Λιβύη.
Οι δύο ηγέτες, ήταν αυτοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τέλος της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, ενώ είναι αυτοί που πάνε τώρα να τη «σμπαραλιάσουν» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Παράλληλα, κατά πολλούς είναι οι πραγματικοί νικητές του διχασμού στη Λιβύη, μοιράζοντας τρόπον τινά τα εδάφη.
Εκτός από τη… συνεργασία τους σε Συρία και Λιβύη οι δύο χώρες εργάζονται αρμονικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμά στο θέμα των S400. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, αλλά ετοιμάζεται να στραφεί στη Μόσχα και για τα Su35 σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον κάνει πραγματικότητα τις απειλές και τη διώξει από το πρόγραμμα των F35.
Παρ’όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες αμφότεροι επιδίδονται σε ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που εκτείνεται τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη.